Juncker o arbitražnem sporu: “Hrvaška in Slovenija sta odgovorni za ta problem, rešiti morata ta problem na dvostranski ravni”! – TOPNEWS.si

Juncker o arbitražnem sporu: “Hrvaška in Slovenija sta odgovorni za ta problem, rešiti morata ta problem na dvostranski ravni”!

Juncker o arbitražnem sporu: “Hrvaška in Slovenija sta odgovorni za ta problem, rešiti morata ta problem na dvostranski ravni”!

“To je dvostranski problem, a tudi problem Evropske unije. Nujno ga je treba rešiti na dvostranski ravni. Komisija je že ponudila pomoč, a nobena država še ni posegla po njej,” je o arbitražnem sporu med Slovenijo in Hrvaško povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Danes je hrvaški premier Andrej Plenković imel govor pred evropskimi parlamentarci v vrsti serijalov o prihodnosti Evropske unije v Evropskem parlamentu. S svojem govoru ni niti z besedico omenil mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Glede tega je bil bolj zgovoren, ko so sledile poslanske pripombe na razpravo. Evropskim poslancem je pojasnil, “da je njegova vlada odprta in pripravljena na rešitev na način, ki bi bo koristil obema državama,” in dodal, da je to predlagal tudi slovenskemu premierju Miru Cerarju. Po njegovem mnenju je zdaj trenutek, ko imamo priložnost za to. V nadaljevanju je poudaril, da Slovenija in Hrvaška do zdaj nista imeli konfliktov, kar je redkost v regiji.

Evroparlamentarce je spomnil, da se je Hrvaška umaknila iz arbitražnega procesa. “Zdaj moramo najti kompromis, s katerim bi bili zadovoljni obe državi. Na to smo pripravljeni, a ne morem zamižati in reči, da je bilo vse v redu,” je dejal. Povedal je še, da problema med državama ne bi smeli prenašali na državljane, konkretno na ribiče. “Z nekaj potrpežljivosti, s kančkom razuma in brez enostranskih potez, ki bi povzročale napetosti, lahko najdemo rešitev,” je še dejal. Ob tem je še dodal, da je tudi med drugimi državami članicami veliko nerešenih dvostranskih vprašanj, ki nikoli ne pridejo na mizo Evropskega sveta.

juncker plenkovic 1

Po Plenkovićevem zaključku se je oglasil še šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker in pozval k rešitvi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Po njegovem sta Hrvaška in Slovenija odgovorni za ta problem, ki ga morata tudi rešiti. Komisija je po njegovih besedah že ponudila pomoč, a nobena država še ni posegla po njej.

Juncker je še ostro dodal, da nobena država z Zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami. “Igrice, da bomo te težave rešili, potem ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več,” je bil oster.

Med drugim je predsednik EK Juncker na svoj način oštel hrvaške evroposlance, ki mu niso ploskali, ko je najavil, da bo EU sofinancirala izgradnjo Pelješkega mostu. Če bi najavil sofinanciranje gradnje mosta preko Sene, bi ploskala cela dvorana Evropskega parlamenta, je dejal Juncker.

JUNKER ODRŽAO LEKCIJU IZ PRISTOJNOSTI HRVATSKIM POSLANICIMA U EP: Da sam najavio finasiranje mosta preko Sene, dvoranom bi se pr from Darko Knezevic on Vimeo.

Odziv slovenskega premierja Mira Cerarja

Vprašanje meje s Hrvaško ne sodi več v okvir dvostranskega reševanja, je danes po vrhu Slovenije in držav Beneluksa v Ljubljani dejal premier Miro Cerar. Če Hrvaška sodbe ne bo implementirana, bo Slovenija prisiljena uporabiti pravna sredstva, je dodal.

Cerar se je na novinarski konferenci s predstavniki držav Beneluxa tako odzval na današnjo izjavo predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja, ki je ponovno pozval k rešitvi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Poudaril je, da je odločitev arbitražnega sodišča vpeta tudi v evropsko pravo oziroma pravo EU, zato je Hrvaška, ker še ni implementirala odločbe tudi kršiteljica prava EU.

Predstavniki držav Beneluxa pa so poudarili pomen vladavine prava ter ponovili stališče iz julija lani, ko so pozvali k spoštovanju arbitražne odločbe v konstruktivnem duhu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Če prav razumem Juncker pravi, da je problem potrebno rešiti dvostransko. Mirko T.C. nasprotno, da vprašanje meje s HR ne sodi več v okvir dvostranskega reševanja.
    Sem danes že enkrat zapisal, a bom vseeno ponovil, “Jebe lud zbunjenog”.