Zloglasna Miloševićeva vdova v velikem intervjuju: “Milošević in Tuđman nista imela tajnih dogovorov o vojni in delitvi BiH” – TOPNEWS.si

Zloglasna Miloševićeva vdova v velikem intervjuju: “Milošević in Tuđman nista imela tajnih dogovorov o vojni in delitvi BiH”

Zloglasna Miloševićeva vdova v velikem intervjuju: “Milošević in Tuđman nista imela tajnih dogovorov o vojni in delitvi BiH”

Sobodan Milošević in Franjo Tuđman nista imela tajnih dogovorov o vojni in delitvi Bosne in Hercegovine, trdi vdova bivšega predsednika Srbije Mirjana Marković v intervjuju za ponedeljkov beograjski tisk.

“Seveda, da nista. Ne glede na vse politične in osebne razlike, ki so ju delile, sta bila oba izobražena in resna človeka. Tako si politiko in politične pogovore prestavljajo tisti, ki o njima (Miloševiću in Tuđmanu) izmenjujejo mnenja v kavarnah”, je dejala Mirjana Marković za beograjski Kurir.

Markovićeva pove kako je ta “kavarniški pogled na politiko prisoten v vseh časih, tudi najbolj burnih”.

Mirjana Mira Marković, vdova nekdanjega predsednika Srbije in ZR Jugoslavije Slobodana Miloševića, že 15 let živi v Rusiji, kjer je dobila azil.

V Srbiji ji še vedno sodijo zaradi domnevnih zlorab pri dodelitvi državnih stanovanj v 90-tih in se nahaja na Interpolovi tiralici, zaradi česar se leta 2006 domnevno ni mogla udeležiti pogreba svojega soproga, ki je umrl v priporu Haaškega tribunala (ICTY), kjer so mu sodili za vojne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

V pogovoru za Kurir Markovićeva pove, da je bila “največja napaka v politiki” njenega soproga, njegova popustljivost do posameznih srbskih voditeljev, zahodno od Drine.

“Potrpljenje in tolerantnost do nekaterih vročih glav v vodstvu preko Drine v devetdesetih letih, ki so tudi najboljšo voljo mednarodne skupnosti, ko bi bila izražena, zavračali, ker jih je vodila iracionalna zabloda o gotovi zmagi, na katero so se vendarle zanašali, tako da so se naslanjali nanj (Miloševića)”, je dejala Mira Marković za Kurir, ki njeno izpoved objavlja v dveh nadaljevanjih.

Z naslovom “Izpoved: Kdo je in zaradi česa ubil mojega Slobodana”, Mira Marković pove, da je bil Milošević nasprotnik, ki ga niso mogli viteško premagati, temveč tajno in da so ga aretirali, da bi ga obsodili, ne pa ubili. “…Vendar, ko so videli, da ga ne morejo obsoditi, so se odločili, da ga bodo ubili”, trdi vdova nekdanjega predsednika Srbije in ZR Jugoslavije.

Bivši predsednik Srbije in ZR Jugoslavije Slobodan Milošević je preminil v priporu Haaškega tribunala (ICTY), kjer so mu sodili za vojne zločine v bivši Jugoslaviji, obtožen je bil za zločine proti človečnosti in da je bil med drugim tudi del zločinskega načrta za etnično čiščenje in genocid v BiH.

Po porazu na volitvah in velikih protestih 5. oktobra 2000, so Miloševića odstranili z oblasti, hitro pa je javno priznal poraz protikandidatu Vojislavu Koštunici.

Miloševića so aretirali 1. aprila 2001, da bi ga tedanja oblast na čelu s premierjem Zoranom Đinđićem izročila 28. junija istega leta v Haag.

Milošević se je branil pred mednarodnim sodiščem ICTY v Haagu brez odvetnika, preminil je 11. marca 2006 v priporu zaradi posledic srčne kapi, ne da bi dočakal zaključek dokaznega postopka in sodbo. Pokopali so ga 18. marca na dvorišču družinske hiše v Požarevcu.

logo-topnews (1)

io

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)