(VIDEO) Ubijajo kruto in brez obotavljanja: to so Tahrir al Sham, morilci ruskega pilota! Bolj brutalni kot Islamska država! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ubijajo kruto in brez obotavljanja: to so Tahrir al Sham, morilci ruskega pilota! Bolj brutalni kot Islamska država!

(VIDEO) Ubijajo kruto in brez obotavljanja: to so Tahrir al Sham, morilci ruskega pilota! Bolj brutalni kot Islamska država!

Teroristična skupina Tahrir al Sham, ki je prevzela odgovornost za sestrelitev ruskega Suhoja 25 na severu Sirije, spada v najhujše od najhujših džihadističnih organizacij.

Ta teroristična skupina je bila del Al Kaide, vendar se je pred letom dni osamosvojila.

Njeno ime v prevodu pomeni “Organizacija za osvoboditev Levanta” ali “Odbor osvoboditve Levanta”. Ime spominja na prvotno ime Islamske države – Islamska država v Iraku in Levantu, ker je Levant širši pojem kot Sirija, kar nakazuje na vojaške ambicije džihadistov.

Tahrir al Sham se je formirala in izločila iz Al Kaide pred enim letom, tako, da je združila več salafističnih skupin, med katerimi tudi Džabhat Fateh al Sham in Nusra fronto, do pred kratkim podružnico Al Kaide v Siriji. Z osipom Islamske države, je v zadnjih nekaj mesecih postala najresnejša in najmočnejša teroristična skupina, ki terorizira v vojni v Siriji.

Džihadisti te skupine so bolj krvoločni in bolj brutalni kot pripadniki Islamske države, vendar pa je tudi res, da so najbolj surovi džihadisti Islamske države prišli v Tahrir al Sham. Do začetka letošnjega leta so že imeli več kot 32.000 borcev.

Njihov vodja Abu Muhammad al Joulani, ki je tudi objavil osamosvojitev od Al Kaide in pozval svoje vojake, da se
borijo do zmage. Tukaj je njegova izjava za Al Džaziro, ki je z njim ravnala kot s katerokoli javno osebo:

Če bi se džihadisti Tahrir al Shama dokopali do živega ruskega pilota, čigar letalo so v soboto sestrelili, bi bila njegova usoda mnogo bolj tragična, kot je bila.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)