FOTO: Rusko maščevanje za pilota in sestreljeno bojno letalo: vso noč so bombardirali tarče v Idlibu, mrtvih več kot 30 džihadistov. Poročajo tudi o civilnih žrtvah! – TOPNEWS.si

FOTO: Rusko maščevanje za pilota in sestreljeno bojno letalo: vso noč so bombardirali tarče v Idlibu, mrtvih več kot 30 džihadistov. Poročajo tudi o civilnih žrtvah!

FOTO: Rusko maščevanje za pilota in sestreljeno bojno letalo: vso noč so bombardirali tarče v Idlibu, mrtvih več kot 30 džihadistov. Poročajo tudi o civilnih žrtvah!

Ruska letala so v nedeljo zvečer intenzivirala svoje napade na mesta, ki jih nadzorujejo uporniki v sirski severni pokrajini Idlib, dan potem, ko so uporniki sestrelili rusko bojo letalo in ubili pilota.

Viri iz civilne zaščite trdijo, da so zračni napadi zadeli tarče v mestih Maasran in Kafr Nubl, kot tudi mesta Saraqeb, Maarat al Numan in glavno mesto istoimenske pokrajine Idlib, pri čemer je s strani reševalcev, ki preiskujejo ruševine, prijavljenih nekaj smrtnih primerov in na desetine poškodovanih ljudi.

V Maarat al Numanu je bila zadeta bolnica, po izjavah prebivalcev, je najmanj pet ljudi umrlo v drugem napadu, ki je zadel stanovanjsko poslopje v Kafr Nublu.

Videoposnetki prikazujejo male otroke na ležajih izven bolnice, medtem ko se reševalci borijo z gašenjem požara.

V glavnem mestu Idlibu, je bila zrušena pet nadstropna hiša, pri čemer se bojijo, da je umrlo najmanj 15 oseb.

Decembra je sirska vojska, s podporo iranskih milic in ruskega letalstva, začela veliko ofenzivo osvajanja ozemlja pokrajine Idlib, zadnje in najbolj gosto naseljene pokrajine, ki je še vedno pod nadzorom uporniških skupin.

rusko mascevanje 2

Rusko ministrstvo za obrambo in sirijski uporniki so v soboto sporočili, da je bilo sestreljeno rusko letalo SU-25, nad ozemljem, kjer so se odvijali hudi boji, s podporo močnih zračnih napadov, usmerjenih proti uporniškim skupinam, ki se borijo proti sirskemu predsedniku Bašarju al-Asadu.

Sirci, ki nasprotujejo Asadu, smatrajo Rusijo kot agresorsko silo in jo obtožujejo za smrt tisočih civilistov in to od leta 2015, ko se je uradna Moskva pridružila vojni na strani sirske vlade v Damasku.

Rusko ministrstvo za obrambo zanika obstoj civilnih tarč in trdi, da cilja le islamistične militantneže v Siriji.

Tiskovna agencija Tass je tako objavila sporočilo, v katerem ministrstvo navaja, da je za maševanje odgovorilo z udarom visokopreciznega orožja, v katerem je bilo ubitih več kot 30 militantnežev na področju pokrajine Idlib, kjer je bilo sestreljeno rusko bojno letalo.

V zračnih napadih v soboto po sestrelitvi ruskega letala je umrlo najmanj deset oseb, vključno z otroci, v mestu Khan al Sublu, so za Reuters povedali reševalci.

Lokalni urad civilne zaščite v mestu Maasran je sporočil, da so po drugem ruskem napadu iz ruševin potegnili telesa sedemčlanske družine.

Sirijska vojska in zavezniške iranske šiitske milice so v preteklem tednu uspešno zavzeli glavno letalsko bazo in se tako približali na 12 kilometrov gosto naseljenemu mestu Saraqebu.

rusko mascevanje 3

Napredujejo proti glavni avtocesti Damask – Alep, katere zavzetje bi zmanjšalo oskrbo upornikov in odprlo pot za preboj vojske v samo srce pokrajine. V nedeljo so uporniki izvedli protinapad proti sirski vojski in njenimi zavezniki blizu letališča Abu Duhur v južnem Idlibu.

Zračni napadi in strah pred maščevanjem napredujoče sirske vojske in iranskih milic so povzročile egzodus deset tisočih civilistov proti severu oziroma do varnostnih začasnih begunskih taborišč na sirski strani meje s Turčijo.

Sirci so se v zadnjih dveh letih pospešeno priseljevali v Idlib, saj so bili prisiljeni zapustiti svoje domove v drugih delih Sirije, ki so jih vlada in tuji zavezniki ponovno zavzeli od upornikov.

Združeni narodi in humanitarni delavci opozarjajo na humanitarno katastrofo v primeru, če se bodo boji približali najbolj gosto naseljenim delom pokrajine, kjer živi dva do tri milijone ljudi.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Imnos 6 let

    Po podatkih UN se je več kot 800.000 Sircev vrnilo na svoje domove potem ko jih je osvobodila sirska vojska… Tako da ne nakladajte preveč z neresnicami.