(VIDEO) Erjavec: “Upam, da Hrvaška ne bo poslala kazni še našim voznikom, ker vozijo po naših avtocestah” – Diskretni šarm diplomacije na Brdu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Erjavec: “Upam, da Hrvaška ne bo poslala kazni še našim voznikom, ker vozijo po naših avtocestah” – Diskretni šarm diplomacije na Brdu

(VIDEO) Erjavec: “Upam, da Hrvaška ne bo poslala kazni še našim voznikom, ker vozijo po naših avtocestah” – Diskretni šarm diplomacije na Brdu

Več kot 80 tujih diplomatov na novoletnem sprejemu na Brdu pri Kranju, od tega več kot 35 akreditiranih v Sloveniji, ostali so prišli v glavnem z Dunaja, je včeraj spremenilo Slovenijo v center evropske diplomacije. Med njimi ni bilo veleposlanika Kitajske, kar so nekateri ocenjevali kot odgovor na zadnje zaplete. Zunanji minister Karel Erjavec je to ocenil kot slučaj in da zadnji dogodki ne vplivajo ali vsaj ne bi smeli vplivati na diplomatske odnose med Slovenijo in Kitajsko.

Diskretni šarm diplomacije je bil ob pogledu na desetine diplomatskih avtomobilov z zastavami posameznih držav, osupljiv pogled na kolone dragih avtomobilov, ki so potrpežljivo stali v vrsti, da odložijo svoje potnike.

Med novinarji je bilo seveda največje zanimanje za hrvaško veleposlanico.

Na ugotovitev novinarske kolegice, da je Hrvaška prav tako najavila, da bo slovenskim ribičem pošiljala kazni. Na kateri osnovi?

Veleposlanica Republike Hrvaške Vesna Terzić je na kratko odgovorila z protivprašanjem.” Ali ste poslušali sinoči izjavo zunanje ministrice.
Ali imate še kakšno drugo vprašanje? Hvala.

Zunanji minister Karel Erjavec je kasneje dejal, da je veleposlanica pač profesionalka, ki opravlja tisto, kar ji Zagreb naroči.

Poleg hrvaške veleposlanice sta bila v središču pozornosti še nemški veleposlanik v Sloveniji Klaus Riedel, ki je ponovil stališče, da je potrebno uveljaviti arbitražno razsodbo. V kuloarjih je namreč bilo precej govora o tem, da hrvaška diplomacija vrši ofenzivo preko poslanske skupine EPP in da Plenković izkorišča zveze v Evropski ljudski stranki oziroma preko takoimenovane “črne internacionale”. Precej težav naj bi Slovenija imela s šefom Junckerjevega kabineta Martinom Selmayrjem, članom krščansko-demokratske stranke CDU.

Ameriški veleposlanik Brent Hartley pa je dejal, da ZDA ostajajo pri svojem stališču, da v tem sporu izrecno ne podpirajo nobene od držav in da gre za zadevo, ki se tiče dveh Natovih zaveznic in članic EU. “Spodbujamo obe strani, da gledata na vsebino in skušata biti kreativni pri reševanju tega vprašanja,” je izpostavil. Na vprašanje, ali ne bi uveljavitev arbitražne razsodbe predstavljala uveljavitev mednarodnega prava, ki ga podpirajo tudi ZDA, pa je pojasnil, “da je mednarodno pravo kompleksna zadeva”.

Predsednik vlade Miro Cerar je ameriško stališče komentiral z besedami: “Zavedamo se, da bi bili tudi oni zainteresirani, da se arbitražna zgodba zaključi v korist obeh držav. Ni pa njihovo stališče zaenkrat še tako, kot bi mi pričakovali, torej da je treba arbitražno odločbo v vsakem primeru spoštovati. Pričakujem, da bo v prihodnje prišlo do spremembe stališč tudi na strani ZDA. Tako kot meni celotna EU, da je treba spoštovati arbitražno odločbo.”

Karel Erjavec se je proslavil z izjavo, da upa, da naslednjič ne bomo dobili od (Hrvaške) diplomatske note zato, ker naši vozniki vozijo po naših avtocestah in so jim poslali globe. “Jaz te globe vidim tako kot, če bi kaznovali voznike, ki vozijo po naših avtocestah. Tako, da situacija je res absurdna. To kaže tudi na nemoč hrvaške politike, ko gre za spoštovanje arbitražne razsodbe in zato se zatekajo k takšnim absurdnim ukrepom”

“Poglejte, kot rečeno, slovenski ribiči lovijo v slovenskem morju, zato ni nobene pravne podlage, da bi lahko poslali globe našim ribičem. Moram reči, da sem tudi zelo presenečen, da so poslali diplomatsko noto zaradi tega, ker slovenski ribiči lovijo v slovenskem morju. Mislim, da je to bolj narejeno za potrebe hrvaške javnosti in hrvaške notranje politike.

Kot veste Slovenija pripravlja tožbo in seveda, če bo hrvaška stran vztrajala pri tem nespoštovanju meje, zlasti na morju, kjer je arbitražna razsodba zelo jasna, bomo pač preko tožbe na sodišče Evropske unije v Luksemburgu uveljavili naše interese. To pa pomeni uveljavitev arbitražne razsodbe. Tako, da vsa ta dejanja s strani Hrvaške, zlasti ministrstva za zunanje zadeve, bolj ocenjujem kot neko kontrolo”.

Na ugotovitev, da je hrvaška zelo aktivna zlasti v Bruslju na diplomatskem parketu, Erjavec pravi:

“No, mi smo ves čas zelo aktivni. Hrvaška se tudi zaveda, da smo na diplomatskem terenu dobili to bitko. Oni so podcenjevali pravzaprav svoj izstop iz arbitražnega postopka. Kot veste arbitražno sodišče je potem odločilo, da se postopek nadaljuje in s tem so se nekako znašli v slepi ulici. Zato ves čas želijo arbitražno razsodbo, da bi jo zapakirali v nek pravni okvir, kjer bi imeli oni možnost nekega spodobnega političnega izhoda. Vendar Slovenija v to ne more iti, ker prevečkrat, ko smo se s Hrvaško stranjo dogovarjali, vedno smo bili okoli prinešeni”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Tole pisanje kazni ribičem v Piranskem zalivu postaja živa burleska. Je vsakemu tepcu jasno, da noben ribič ne bo plačal niti centa iz lastnega žepa, kar pomeni, da se jim gladko j….. za kazni. Me spominja na Alan Forda in tisto, “Bolje nešto od nečega, nego ništa ni od čega.“