Hrvaški minister za pravosodje: Ribičem bomo nudili pomoč, kazni Sloveniji ne bomo plačali! – TOPNEWS.si

Hrvaški minister za pravosodje: Ribičem bomo nudili pomoč, kazni Sloveniji ne bomo plačali!

Hrvaški minister za pravosodje: Ribičem bomo nudili pomoč, kazni Sloveniji ne bomo plačali!

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković je izjavil, da bodo ribičem, ki jim Slovenija pošilja kazni zaradi ribolova v Piranskem zalivu, zagotovili pravno pomoč in da kazni Sloveniji ne bodo plačali.

“Na obvestila o prekrških je potrebno vložiti pritožbo, da ne bi postali pravnomočni. Tukaj bo Vlada, preko pristojnega ministrstva, zagotovila pravno pomoč, da bi se v roku osmih dni od dneva prejema kazni za prekršek, vložila pritožba”, je dejal minister Bošnjaković v zvezi s prvimi prekrškovnimi kaznimi, ki so dospele na naslove hrvaških ribičev. Bošnjaković je še dejal, da kazni ne bodo plačali ribiči, niti hrvaška država.

Na vprašanje glede strahu ribičev, da zaradi kazni ne bodo mogli prehajati meje s Slovenijo, je minister odgovoril, da še ne ve ali ima Slovenija razlog za izvajanje takšne prepovedi in da se bo vse analiziralo po vložitvi pritožbe.

Slovenija je poslala prve kazni hrvaškim ribičem zaradi ribolova v slovenskem območju Piranskega zaliva, Hrvaška je nato najavila, da bo uporabila recipročen ukrep.

Ministrstvo za notranje zadeve Hrvaške je sporočilo, da je istrska policija na naslove slovenskih kršilcev Zakona o nadzoru državne meje poslala prvih 11 prekrškovnih kazni.

image (14)

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Hrvaške je včeraj poslalo diplomatsko noto Sloveniji, s katero je izrazilo globoko nezadovoljstvo in protest “zaradi poskusa enostranskega izvajanja kompromitirane in za Hrvaško nesprejemljive arbitražne odločbe (o razmejitvi med državama) s strani državnih oblasti Slovenije”.

Hrvaška smatra, da slovenska odločitev ni v duhu dobrososedskega sodelovanja in evropskih vrednot in da se v reševanje odprtega vprašanja meje pokuša vpleti državljane in ribiče, ki živijo in delajo ob meji.

Arbitražno sodišče za mejni spor Hrvaške in Slovenije je konec junija sprejelo sodbo, ki bi morala rešiti večletni spor med državama. To se ni zgodilo, saj je Hrvaška na podlagi odločitve Sabora leta 2015 izstopila iz arbitraže, ker je bilo s pomočjo prisluškovanja razkrito, da sta se slovenski predstavnik v arbitražnem sodišču Jernej Sekolec in uslužbenka slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve Simona Drenik dogovarjala o predstavitvi slovenskih argumentov in lobiranju pri drugih arbitražnih sodnikih.

Hrvaška smatra, da je s tem arbitražni proces nepovratno kompromitiran in zagovarja bilateralno reševanje spora, medtem ko Slovenija zahteva od Hrvaške, da spoštuje odločitev arbitražnega sodišča.

Arbitražoi sodišče je odločilo, da tri četrtine Piranskega zaliva pripada Sloveniji, kot tudi, da Slovenija preko hrvaških teritorialnih vod dobi pristop do odprtega morja skozi koridor širok dve in pol navtične milje.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Na istoku stare priče, na zapadu ništa novo.