Kolinda Grabar-Kitarović: Pošiljanje kazni hrvaškim ribičem je neodgovorno! – TOPNEWS.si

Kolinda Grabar-Kitarović: Pošiljanje kazni hrvaškim ribičem je neodgovorno!

Kolinda Grabar-Kitarović: Pošiljanje kazni hrvaškim ribičem je neodgovorno!

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila obžalovanje zaradi pošiljanja kazni hrvaškim ribičem in poudarila, da gre za neodgovorno vedenje Slovenije, zaradi katerega lahko pride do eskalacije razmer.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je komentirala odločitev hrvaške policije, ki je sledila informaciji, da je Slovenija že poslala prvih 14 kazni hrvaškim ribičem, da bodo tudi oni poslali kazni slovenskim ribičem, ki so prešli sredinsko črto razmejitve v Savudrijski vali. Dejala je, da je Hrvaška odgovorila z enakim ukrepom, na edini način, s katerim lahko reagira v mednarodnem pravu – z recipročnostjo.

Ponovila je, da je potrebno nadaljevati pogovore, da bi rešili vprašanje meje.

ribiči

“Na žalost, nisem želela, da pride do tega, saj je to neodgovorno vedenje – začeti pošiljati kazni, brez da bi dosegli sporazum. Hrvaška neprestano zagovarja pogovor, da se dogovorimo, dali smo tudi predloge rešitve, za katere menim, da bi utegnili biti za Slovenijo sprejemljivi”, je dejala Grabar-Kitarović.

Slovenska policija je najprej na svoji uradni strani sporočila, da so bile hrvaškim ribičem poslane kazni “zaradi nedovoljenega prehoda slovenske meje” in opozorila, da se tistim, ki ne bodo plačali kazni, lahko prepove vstop v Slovenijo.

Hrvaška je nato poslala diplomatsko noto Sloveniji v zvezi s kaznimi, ki so bile poslane hrvaškim ribičem zaradi ribarjenja v za Hrvaško spornem delu Savudrijske vale (Piranskega zaliva) in najavila, da bo odgovorila na enak način.

Po navedbah ministrstva za notranje zadeve Hrvaške imajo policisti dokumentiran vsak prekršek slovenskih ribičev, pri čemer je osem ribičev po navedbah ministrstva kršilo tako hrvaški Zakon o nadzoru državne meje kot tudi Zakon Evropske unije o schengenski meji in uredbo EU-ja o ribištvu.

V skladu z uredbo o ribištvu EU-ja so zahtevali tudi podatek za sprožitev postopkov glede ribarjenja. Če slovenski ribiči kazni ne bodo plačali, ima lahko pravnomočni postopek za posledico tudi izvajanje posebnih ukrepov, vključno s postopki hrvaške policije do toženih strank pri prehodu državne meje, so še zapisali.

Hrvaška policija je v Savudrijski vali zabeležila osam slovenskih ribičev, ki so prešli državno mejo izven mejnega prehoda, brez odobritve in bo tako na njihove naslove poslala prekrškovne naloge, so sporočili iz Ministrstva za notranje zadeve Hrvaške.

Hrvaški ribiči se ne obremenjujejo zaradi kazni. Tako je hrvaški ribič Robert Momić poudaril, da bodo hrvaški ribiči morebitne kazni v skladu z dogovorom s hrvaškim kmetijskim ministrom Tomislavom Tolušićem preposlali istrski policiji, ki je pristojna za mejo, in tako bodo postale skrb hrvaških institucij. Dodal je, da so se tako na sestanku v Zagrebu na začetku leta kot na tistem pred nekaj dnevi v Bašaniji s Tolušičem dogovorili o načinu ravnanja. Spomnil je, da so ribiči obakrat dobili zagotovilo pristojnega ministrstva, da imajo pravico loviti na istem območju kot leta doslej.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Po pričakovanjih, Hrvati od meje 50:50 v Piranskem zalivu ne bodo odstopili.