Nemški radio skeniral Hrvate: V EU so že več kot 5 let in nič niso napredovali! V državi vlada ozračje sovraštva in zastraševanja! – TOPNEWS.si

Nemški radio skeniral Hrvate: V EU so že več kot 5 let in nič niso napredovali! V državi vlada ozračje sovraštva in zastraševanja!

Nemški radio skeniral Hrvate: V EU so že več kot 5 let in nič niso napredovali! V državi vlada ozračje sovraštva in zastraševanja!

Hrvaška je članica Evropske unije že več kot pet let. V tem času ni napredovala in v njej radikalna desnica še naprej pretresa družbo, opisuje nemški javni radio Deutschlandfunk (DF) eno od najmlajših članic EU v velikem članku “Hrvaška nerešena zgodovina”.

“Vojna, sovražnik, domovina, narod, izdaja”, so ključni izrazi iz radikalnega političnega besednjaka, ki ga še naprej uporabljajo v prevretih strasteh na Hrvaškem, piše Norbert Mappes-Niediek za DF.

“Vstop Hrvaške v Evropsko unijo ni ničesar spremenil, v državi vlada ozračje sovraštva in zastraševanja”, ugotavlja avtor članka in doda, da je “Hrvaška ujeta v zgodovino, s katero se ne želi soočiti, najnovejši primer tega pa so bile reakcije na samomor obsojenega vojnega zločinca Slobodana Praljka”.

Deutschlandfunk radio citira tudi socialno psihologinjo Dinko Ćorkalo-Biruški, ki je opisala kaj se danes dogaja v Hrvaški:

“Po vojni smo se vsi veselili, da je končana, da to ostaja za nami. Sedaj se začenja prihodnost, mislili smo, da bomo sedaj šli naprej. Sedaj bomo gradili, negovali naše ranjene in objokovali naše žrtve, nato pa krenili naprej. Vendar tedaj se je začelo tisto, kar ocenjujem kot glorificikacijo in božansko spoštovanje vojne. Ne obstaja nikakršna druga pripoved (narativ) razen tista o zmagi, o “nas” Hrvatih, o “naših” žrtvah, o “našem” trpljenju. Na takšen način se v javnosti ne da gradi nikakršne identitete”, je dejala Dinka Ćorkalo-Biruški.

HDZ se opisuje kot stranka, ki je proizvedla niz velikih korupcijskih škandalov, njen aktualni predsednik Andrej Plenković pa je kot “ujetnik strankarske desnice”.

“Za Srbe je rezervirana vloga sovražnika, razen, če se odpovejo svoji identiteti in se deklarirajo kot Hrvati”, piše Deutschlandfunk. Naslednja faza hrvaškega nacionalizma je rehabilitacija ustaškega režima, ocenjuje nemški radio in doda, da se je to v enem delu naroda potihoma že zgodilo in že obstajajo “popolnoma neonacistične teze” o tem, da se v koncentracijskem taborišču Jasenovac nikomur ni nič hudega zgodilo med Drugo svetovno vojno.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)