Ameriški Senat dosegel dogovor in zaključil blokado federalne vlade – TOPNEWS.si

Ameriški Senat dosegel dogovor in zaključil blokado federalne vlade

Ameriški Senat dosegel dogovor in zaključil blokado federalne vlade

Ameriški demokratski senatorji so se odločili podpreti zakon, ki bo deblokiral federalno vlado do 8. februarja, s čemer se bo končal tridnevni spopad med demokrati in republikanci predsednika Donalda Trumpa glede ilegalne imigracije in mejne varnosti.

Zakon o financiranju je prestal proceduralne ovire v Senatu, zato se pričakuje, da bo v kratkem sprejet. To pa pomeni, da bo federalna vlada lahko nadaljevala z delom.

Spopad glede otrok ilegalnih imigrantov

Demokrati so vztrajali, da kakršenkoli kratkotrajni zakon o financiranju, ki bi omogočil nadaljevanje dela vlade, vključi tudi zaščito za ilegalne imigrante, znane kot “Sanjače”, ki so v ZDA prišli kot otroci, republikanci so to zavrnili in izjavili, da se ne bodo pogajali o imigraciji, dokler jim demokrati ne omogočijo potrebnih glasov za nadaljevanje dela vlade.

Deset tisoč federalnih uslužbencev je danes prenehalo z delom, na prvi delovni dan blokade vlade, razen tisti, ki izvajajo usluge za zagotavljanje varnosti in obrambe, so nadaljevali z delom.

Financiranje vladnih operacij se je izteklo v petek ob polnoči, senatorji so med koncem tedna poskušali rešiti nastalo krizo. Znaki, da je dosežen napredek v pogovorih, se je pokazal po srečanju senatorjev obeh strank v nedeljo zvečer in v ponedeljke zjutraj.

Vodja demokratskih senatorjev Chuch Schumer je dejal, da je dosegel dogovor s svojim republikanskim kolegom Mitchem McConnelom, ki bo v naslednjih treh tednih omogočil nadaljevanje dela vlade in da se bodo pogovarjali o vprašanju “Sanjačev”, več kot 700 tisoč imigrantov, ki so v ZDA vstopili ilegalno, še kot otroci.

Demokrati so popustili in pristali na zaključek obstrukcije Senata, ki je onemogočala sprejetje zakona o nadaljevanju začasnega financiranja federalne vlade do 8. februarja.

Vodja demokratske manjšine v Senatu je dejal, da je v zameno za to, lider republikanske večine Mitch McConnel pristal, da bo do tega datuma začel debato o vprašanjih imigracije oziroma statusu imigrantov, ki so kot mladoletni vstopili v ZDA in so bili zaščiteni z izvršno uredbo, ki jo je sprejel bivši predsednik Obama, tako imenovan program DACA.

Trumpova administracija želi revizijo DACA-e.

Vodja senatorske večine, republikanec McConnell, se je zahvalil senatorju Schumerju in dejal, da meni “da so se v poteku tega procesa naučili, da je strategija, da se blokira delo vlade zaradi vprašanja ilegalne imigracije, nekaj, kar ameriška nacija ni in ne bo razumela niti v prihodnosti”.

Podpredsednik Mike Pence je iz Jeruzalema sporočil, da je z dosego sporazuma propadla “Schumerjeva blokada”.

“Pozdravljamo novico, da se je končana blokada vlade v Washingtonu, za kar je zaslužno močno stališče predsednika Trumpa in republikancev Predstavniškega doma in Senata”, je izjavil Pence.

Republikancem iz Predstavniškega doma je bilo sporočeno, naj se takoj pripravijo na glasovanje o ukrepu, ki bo omogočil nadaljevanje dela vlade.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)