V kabinetu predsednika RS Boruta Pahorja tudi France Arhar – Arhar postal svetovalec predsednika republike! – TOPNEWS.si

V kabinetu predsednika RS Boruta Pahorja tudi France Arhar – Arhar postal svetovalec predsednika republike!

V kabinetu predsednika RS Boruta Pahorja tudi France Arhar – Arhar postal svetovalec predsednika republike!

Predsednik republike Borut Pahor je dr. Franceta Arharja s 23. decembrom 2017 imenoval za svetovalca predsednika republike v statusu nepoklicnega funkcionarja, je zapisano na spletni strani predsednika RS Boruta Pahorja. Predvidevamo, da je Arhar svetovalec za finance in gospodarstvo.

arhar predsednik republike

Zanimivo je, da je 23. decembra v kabinetu predsednika republike začel delati tudi prof. dr. Ernest Petrič kot svetovalec Boruta Pahora za zunanje zadeve.

Kot smo pravilno marca 2017 napovedali na spletnem portalu Topnews v članku “Kam se France Arhar tokrat res umika?” in aprila 2017 v članku “Arhar odhaja, da bi ostal – kdo bo vodil združenje bank Slovenije”, se je potrdilo kot točno. Takrat smo zapisali: “Da bo Arhar z odhodom iz ZBS (Združenja bank Slovenije) dvignil roke in postal običajni upokojenec, je malo verjetno. Sam zagotovo ostaja prepričan, da mu pripada nekaj več. Morda ga še vedno zanima tretji mandat na čelu BS, guverner se namreč menja leta 2019.” No, Arhar morda ne bo novi guverner, je pa postal svetovalec v kabinetu predsednika države za področje financ.

Sicer je Arhar poklicno kariero začel v Narodni banki Slovenije, v obdobju med letoma 1988 in 1991 pa je bival v Frankfurtu, kjer je bil eden od direktorjev Banke LHB. Po vrnitvi v Slovenijo je bil 10 let guverner Banke Slovenije. Leta 2001 ga je na tem mestu zamenjal Mitja Gaspari.

V politiko je aktivno vstopil leta 2002, z neuspešno kandidaturo za predsednika Slovenije. Leta 2006 je s podporo Zbora za Ljubljano neuspešno kandidiral za župana Ljubljane in prejel 20,85 % glasov. Arhar je bil od sredine 2003 predsednik uprave Bank Austrie Creditanstalt(BA-CA) Ljubljana, kamor se je vrnil, po neuspelem poskusu kandidature.

Kljub ugibanjem, se Arhar leta 2007 ni podal v bitko za guvernersko mesto, ki ga je po vseh zapletih s kandidati, na koncu zasedel i Marko Kranjc. Arhar je na vodilnem mestu BA-CA, zdaj Unicredit banki, ostal devet let – leta 2011, so mu funkcijo podaljšali za eno leto in leta 2012 je banko po devetih letih zapustil. Potem je postal predsednik Združenja bank Slovenije in se lani upokojil.

Leta 2001 je prejel Zlati častni znak svobode Republike Slovenije ob deseti obletnici osamosvojitve, za izjemne zasluge pri uvedbi in uveljavitvi slovenskega monetarnega sistema ob osamosvajanju Slovenije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)