(VIDEO) Lara Jankovič na proslavi v Dražgošah: “Vemo kdo so osvoboditelji in kdo so izdajalci, vemo kdo piše zgodovino, zato zame sprave ni!” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Lara Jankovič na proslavi v Dražgošah: “Vemo kdo so osvoboditelji in kdo so izdajalci, vemo kdo piše zgodovino, zato zame sprave ni!”

(VIDEO) Lara Jankovič na proslavi v Dražgošah: “Vemo kdo so osvoboditelji in kdo so izdajalci, vemo kdo piše zgodovino, zato zame sprave ni!”

Lara Jankovič na proslavi v Dražgošah proti spravi, RKC-ju in proti “potvarjanju” zgodovine.

Med udeleženci slovesnosti so bili poleg aktualnega predsednika Boruta Pahorja še nekdanji predsednik Milan Kučan, nekdanji predsednik predsedstva Janez Stanovnik in ljubljanski župan Zoran Jankovič. Od aktualne politične garniture, pa se je slovesnosti udeležil podpredsednik vlade in zunanji minister ter predsednik Desusa Karel Erjavec, predsednik SD-ja ter minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Od opozicijskih politikov, pa so bili v Dražgošah Alenka Bratušek in predsednik Levice Luka Mesec ter Violeta Tomić.

Lara Jankovič je z doslej najbolj kritičnim govorom v Dražgošah spravila politični vrh v položaj, ko so večkrat pogledali v tla.

“Vsi, ki me poznate, veste, da sem iskrena, odkrita in ponavadi brez dlake na jeziku. Zato mi dovolite to tudi danes, še posebej v tem trenutku, ko preprosto ne morem mimo potvarjalcev zgodovine, torej potomcev ali simpatizerjev izdajalcev, tistih, ki so kot je lepo napisal Franc Saleški Finžgar, pisatelj in župnik, rajši sprejeli orožje in obleko od okupatorjev za boj zoper brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež”.

“Ob tem mi zlovešče zadonijo še Hitlerjeve besede: Slovani naj delajo za nas, v kolikor pa jih ne potrebujemo, naj jih pomorijo. In njegove besede, ko je na spiske za likvidacijo, če zmaga, dal tudi izdajalce. Zdaj izdaja svoj narod, drugič bo izdal mene. Izdajalec ostane izdajalec”.  Žal je imel prav, zato si ne dovolim, da nekdo skruni nespoštljivo tepta in maže zame nekaj najsvetejšega, kot je spomin na vse junake, ki so se še kako zavedali nujnosti in upravičenosti NOB-ja, Ki so točno vedeli na kateri strani morajo stati in ki so zaradi pravega domoljubja in narodne zavesti zmagali nad nacizmom in fašizmom in upravičeno pišejo zgodovino.

Zato ostro obsojam vsako poveličevanje, rehabilitacijo domobranstva, ki se trenutno dogaja. Nekdo mora to povedati iskreno. Obsojam vse, ki z roko v roko z RKC – jem delajo razdor med narodom, širijo sovraštvo in nestrpnost. Obsojam vse, ki pod krinko svobode govora, širijo sovražni govor in ta že kar postaja dovoljen način njihove komunikacije, namesto, da bi bil prepovedan in kaznovan.

Obsojam vse, ki hujskajo ljudi, potvarjajo zgodovino in brišejo iz učbenikov poglavja o NOB. Nedopustno je kdaj in zakaj smo to dopustili. Vsi ti zdaj pojejo domoljubne pesmi, obenem pa so prvi, ki bi razprodali našo zemljo in se popolnoma prodali Evropi, tako kot so se že med vojno. Pa se vedno znova sprašujem ali resno mislili, da bi, če bi okupator zmagal, tukaj govorili slovensko. Medtem ko je Hitler rohnel na Štajerski, naredite mi to deželo spet nemško, in ko so visele table z napisom: Qui si parla soltanto l’italiano.

Kritična sem tudi do vseh vladajočih, ki do sedaj niso prepoved rehabilitacije domobranstva uzakonili takrat, ko je bil še čas. In da nismo, ko se je to začelo dogajati, ukrepali in se ostreje odzivali. Zdaj zahtevajo spravo. Zame v takih primerih demokracije ni in mi zato dovolite, da brez zadržkov še enkrat povem: “Vemo kdo so osvoboditelji in kdo so izdajalci, vemo kdo piše zgodovino, zato zame sprave ni!”

Sploh pa, čas bi že bil, da bi nehali z ideološkimi razdvajanji in se raje ukvarjali s sedanjostjo, ki trenutno nima svetlega pogleda v prihodnost,” je pozvala Jankovičeva in pojasnila, da smo postavili kapital pred človeka. “Danes, ko je javno, tudi s strani vlade, podprta korupcija, nepotizem, kraja in goljufija, dobro živijo samo kriminalci,” je opozorila in izpostavila tudi “hinavsko sprenevedanje vladajočih”.

O pozivu ljudi na ulice in k obdavčitvi cerkve, “če že posreduje pol države nepravično vrnjenega premoženja”

“Ob vsem tem me strašno revoltira hinavsko sprenevedanje vladajočih, ki niso čisto nič naredili, da bi se ustavilo odtekanje denarja. Ali se dokazuje izvor premoženja? Ali dolžniki milijonov še vedno nimajo nič, njihovi družinski člani pa dobrine, vredne milijone. Naj se drago obdavči luksuz, naj se drago obdavči cerkev, če še poseduje pol države nepravično vrnjenega premoženja in naj zanjo plačujejo tisti, ki verujejo vanjo, kot je to v tujini. Predvsem pa naj se jo še enkrat strogo loči od države. Tudi sama razumem cerkev kot neko interesno dejavnost, ki naj se ukvarja z duhovnostjo in nikakor ne s politiko in naj ne izkorišča svoj položaj in zlorablja vero za politično propagando…

Vse to odtekanje denarja plačujemo nedolžni tudi s svojim zdravjem. Spet se pripravlja stavka, logična posledica tega izkoriščanja. Če vprašate mene, se stavke od leta 2011 sploh ne bi smele nehati. Zdaj pa bi morali na ulice ne samo tisti, ki so stavko napovedali, ampak čisto vsi delavci prekarci, izkoriščani, se boriti za svoje krivično odvzete pravice. Boriti se, da nas spet jemljejo kot pomembne člane v družbi in ne samo kot poceni delovno silo. Danes naš sovražnik ne nosi orožja, ampak je bolj prefinjen, podtalen, zlovešč, nosi kravato in hinavsko sprenevedavi nasmešek, izvaja pritisk na nas in nas ustrahuje, da postanemo apatični in samo še novodobni sužnji. Ob tem se spomnimo, še enkrat spet in zopet, na vse naše preminule borce, ki so dali življenja, da bo nam boljše, da bomo svobodni in dostojno živeli od žuljev našega poštenega dela. Da se zopet in spet spomnimo na njihov pogum in neustrašnost, vero, da skupaj lahko premikamo gore in se upremo sovragu. Ker sodbo si moramo pisati sami, ker samo skupaj smo nepremagljivi.

Zatorej vas pozivam na ulice, kajti družba, ki postavlja profit pred človeka, ni naravna in mora propasti. Politikom pa najlepša hvala za tole drugo Švico. Vam jo vračam nazaj v zameno za tisti grozen, totalitaren, gnil socializem. Pa ne čisto tisti, ki je bil, želim si tistega, ki ga še nismo imeli, ki bi ga in ga lahko ustvarimo sami.”

Izjavo Milana Kučana si lahko ogledate tu.

Izjavo Alenke Bratušek si lahko ogledate tu.

Izjavo Dejana Židana si lahko ogledate tu.

Celotni govor si lahko ogledate na spodnji povezavi:

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (15)
 • comment-avatar
  Mitja Gabrijel 6 let

  Bravo, tako se govori, čeprav bi sam še marsikaj dodal. SF/S ljudem

 • comment-avatar
  dež 6 let

  Neverjetno, kakšno onaniranje na tragediji ene najbogatejših gorenjskih vasic.
  100 mrtvih, do tal požgano in razstreljeno 245 hiš in objektov, razseljeno vseh 400 preživelih vaščanov, ki so izgubili celotno premoženje, samo zato, ker so se revolucionarji repenčili proti Nemcem.

 • comment-avatar
  Janez Novak 6 let

  hahaha,dobra je .Zagovarja politiko ,ki je pobila več Slovencov,kot vsi okupatorji skupaj.Zakaj nismo druga Švica?Zato ,ker so tisti ,ki bi jo lahko naredili mrtvi ali pa v tujini.Nekateri pač nismo za Larino “ko koga voli nek izvoli “

  • comment-avatar
   Rado K 6 let

   “Zagovarja politiko ,ki je pobila več Slovencov,kot vsi okupatorji skupaj”
   Poglavitno znanstveno delo, ki se ukvarja z žrtvami vojne in revolucije, Zbornik RS 2005, DS, te trditve ne potrjuje. Zato je ta trditev zgolj čustveno nabijanje Janeza Novaka.

   • comment-avatar
    Janez Novak 6 let

    ok neoboroženih slovencev,da ti bo lažje v svojem komunističnem nabijanju

    • comment-avatar
     Rado K 6 let

     1) Nisem bil nikoil komunist
     2) Zbornik RS o žrtvah vojne in revolucije, str. 21, natančno opredeljuje žrtve. Partizanska vojska, ki je bila na strani zaveznikov je na oltar domovine dala 29 tisoč žrtev. Prohitlerjanska koalicija pa je proti domovini prispevala 15 tisoč žrtev!.

 • comment-avatar
  Norm Kinley 6 let

  Seveda se bomo borili za, pravice, za boljsi svet. Prva stvar, ki nam bo prinesla boljsi svet, je ta, DA POŠLJEMO METKE V TE IZDAJALSKE RDECE KURBE, DA POBIJEMO KOMUNISTE IN NJIHOVE POTOMCE. Evo v trenutku boljsi svet. Prokleta opica cefurska. Ubit komunista edino to nas resi.

 • comment-avatar
  Aleksander Jakopič 6 let

  Po govoru sem pristopil do Prvega predsednika:
  AJ: Pahor je pa med poslušanjem govora skoraj solzico potočil …
  MK: Sem videl, ja. Od groze.
  Sicer je bil mnenja, da bo prihodnje leto govorec Požar.

  Je pa razdrl tudi hudo o Arbitraži, ko nam Hrvati očitajo, da smo prvi kontaminirali Postopek. Najprej so figo stisnili sami. Prisluškuješ nekom, ki mu ne zaupaš, pravi Prvi predsednik. Torej so Hrvati tisti, ki so Arbitražni postopek najprej kontaminirali. S prisluškovanjem 🙂

  Tovariš Prvi predsednik, dobro, da Te imamo 🙂

 • comment-avatar
  milanček 6 let

  a je to invalidno bitje mogoče že mati otrok, zelo me skrbi ker ta
  ženska , ki je težek bolnik ,ne more vzgajati otrok in tukaj bi se
  morala, oz se bo morala , vključiti socialna služba in otroke odvzeti in
  jih dati v varstvo in vzgojo drugim ljudem! Ona, bebava kakor je, bo
  slej ko preje pristala tam kjer ji je mesto, v zavodu ! Na koncu pa ji
  želim okrevanje, mogoče ji bo uspelo pri tako težki poškodbi glave!

 • comment-avatar
  milanček 6 let

  Še to bi rad zvedel, od kje pa je ta invalidni stvor?

 • comment-avatar
  Šamolin 6 let

  Kot vsaka podobna drhal se tudi tale belogardistična od vsega na svetu najbolj boji resnice – in zato na vse pretege bevska in naklada na stotine laži eno na drugo , kot da bi se s tem lahko skrili in obvarovali pred resničnimi zgodovinskimi dejstvi , katera so za njih seveda zelo moteča.Večina komentarjev prihaja prav od vas – spužvasti brezjajčniki…..