(VIDEO) Slovenska vlada in opozicija enotni glede arbitraže! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Slovenska vlada in opozicija enotni glede arbitraže!

(VIDEO) Slovenska vlada in opozicija enotni glede arbitraže!

Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko je potrdil enotnost slovenske politike glede dejavnostih za izvajanje arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško. Zadovoljna je tudi celotna opozicija.

Seja odbora za zunanjo politiko Državnega zbora je potekala za zaprtimi vrati. Predsednik vlade Miro Cerar je pojasnil, da je predstavil dozdajšnje dejavnosti vlade v povezavi z implementacijo arbitražne odločbe.

Razpravo na seji odbora je označil za zelo konstruktivno. “Odbor je na koncu na neki način potrdil, da gre vlada v pravi smeri,” je povedal premier in zatrdil, da bo vlada nadaljevala dejavnosti kot doslej. “Pripravljamo tudi vse za to, da bomo vložili ustrezna pravna sredstva, če Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne odločbe,” je napovedal Cerar in potrdil napovedi Karla Erjavca, da bi Slovenija lahko gradiva za tožbo poslala Evropski komisiji že do konca februarja.

Glede kršitev v Piranskem zalivu je Cerar dejal: “Bomo pa najprej zahtevo naslovili na Evropsko komisijo, če bodo evidentne kršitve, da se najprej ustrezno odzove komisija, šele potem – tako določa tudi postopek – če komisija tu ne bi bila dovolj aktivna, bo Slovenija morala sama vlagati pravna sredstva. Vsekakor pa dokumentiramo vse kršitve Hrvaške in jih evidentiramo,” je v napovedi tožbe Hrvaške pred Sodiščem EU-ja pojasnil Cerar in dejal, da bi bilo najbolje, če bi Hrvaška privolila v implementacijo, da ne bi bili takšni koraki potrebni.

Cerar pričakuje, da bo Evropska komisija v sporu posredovala bolj konkretno in da bosta predsednik komisije Jean-Claude Juncker ali pa podpredsednik Frans Timmermans “ponudila neke konkretne možnosti, ki bi privedle do implementacije arbitražne odločbe”. Informacije s strani komisije pričakuje v kratkem.

Cerar je bil zadovoljen z napovedjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da se bo srečal v Bruslju z šefom EK Junckerjem. Slednje smatra kot zelo pomembno, da komisija skuša nagovoriti Plenkovića in da mu predstavi svoje stališče, ki je identično slovenskemu, to je, da je treba odločbo implementirati. Nato pa se namerava tudi sam, če bo to potrebno, vključiti v take pogovore. Bistveno je, da Slovenija mirno, odgovorno in dosledno izvaja arbitražno odločbo, je dejal Cerar.

Glede ribičev je slovenski premier dejal, da so slovenske oblasti vsakodnevno v stiku z ljudmi ob meji, ko gre za vprašanje njihovega statusa in druga vprašanja. “V stiku so tudi v stiku s slovenskimi ribiči, tako da ljudje dobivajo odgovore, če imajo kaka vprašanja. Ustrezna zakonodaja je sprejeta, zdaj se jo dopolnjuje še v detajlih, ki so potrebni, da se zadeva dokončno izvrši.

Glede kazni, ki jih je slovenska stran napovedala hrvaškim ribičem, če bodo ribarili v morju, ki je po arbitražni razsodbi pripadlo slovenski strani, pa je premier opozoril, da gre za izvajanje korakov, ki jih je Slovenija že prej “jasno in javno napovedala”. Šest mesečni rok za implementacijo je potekel, zato Slovenija izvaja nov režim, nove pristojnosti, ki nam jih daje arbitražna odločba. Postopke izvajamo rutinsko. V kolikor nekdo stori nek prekršek na našem morju ali ozemlju, se pač to evidentira, izda ustrezna odločba, in če je za to predvidena denarna ali druga sankcija, bo ta izvršena. To počne vsaka država,” je povedal Cerar. Slovenija misli resno, ko govori o pravu. Spoštovanje vladavine prava je tista pot, ki jo Slovenija v tem in vseh podobnih primerih zagovarja,” je dejal premier Cerar.

Erjavec je dejal, da se je znova potrdila enotnost slovenske politike pri reševanju arbitražnega zapleta s Hrvaško. “Vse politične stranke menijo, da je treba uveljaviti arbitražno razsodbo. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša meni, da je čas za premor. Lahko ga imamo, vendar moramo nadaljevati vse dejavnosti, kar zadeva pripravo tožbe za Sodišče EU-ja,” je dejal. Incidentov na morju je bilo po podatkih policije od 30. decembra, ko je Slovenija uveljavila arbitražno razsodbo, 55, od tega 21 vplutij ribiških plovil in 34 vplutij policijskih. Lani v pol leta, od razglasitve arbitražne razsodbe, so našteli več kot tisoč vplutij hrvaških plovil v območje, ki je po arbitražni razsodbi pripadlo Sloveniji.

Janša je razpravo na seji označil za koristno. Menim, da nam je uspelo poenotiti vladno politiko glede tega vprašanja,” je dejal. Tako je potrdil enotnost slovenske politike glede izvrševanja arbitražne razsodbe. “Ostaja tudi enotnost s samega začetka, da je ta arbitražni sporazum dejstvo, mimo katerega ne moremo,” je potrdil.”So pa seveda razlike v oceni, koliko je to za Slovenijo dobro ali ne,” je povedal in dodal, da so poslanci slišali nekaj koristnih informacij iz različnih pogovorov, ki omogočajo nekoliko boljši pregled nad situacijo. Janša meni, da je ključnega pomena, da se ne vzbuja prevelikih pričakovanj, da mora biti Slovenija dosledna in da mora vlada govoriti z enakim jezikom.

Predsednik OZP Jožef Horvat (NSi) po koncu seje ni dajal izjav. Pojasnil je le, da so se dogovorili, da bo o vsebini pogovorov na seji OZP javnost obvestil premier.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)