Sova zanika vpletenost v afero kredit SDS-u. Naši viri namigujejo na sodelovanje OVS – Obveščevalno varnostno službo MORS in povezavo z bosanskimi službami – TOPNEWS.si

Sova zanika vpletenost v afero kredit SDS-u. Naši viri namigujejo na sodelovanje OVS – Obveščevalno varnostno službo MORS in povezavo z bosanskimi službami

Sova zanika vpletenost v afero kredit SDS-u. Naši viri namigujejo na sodelovanje OVS – Obveščevalno varnostno službo MORS in povezavo z bosanskimi službami

So Roka Snežiča in Đuđičevo spremljale in sledile varnostno obveščevalne službe?

V političnih kuloarjih se, medtem ko mediji poročajo o podrobnostih afere z izposojo denarja SDS, ukvarjajo predvsem, kdo je zakuhal afero in katere službe so bile vključene v pridobivanje podatkov. Po naših informacijah je kreditna pogodba prišla iz sodišča oziroma iz vpisne pisarne. Sam kredit in zavarovanje je bil sicer zaveden na Ajpesu, vendar ne celotna pogodba, ki je v javnost prišla naknadno. Bolj zanimive so informacije, da naj bi šlo za zaroto obveščevalnih služb oziroma za sodelovanje med nekaterimi našimi službami in obveščevalnimi službami Bosne in Hercegovine.

Pri poročanju o 450.000 evrih kredita SDS, kjer so mediji tekmovali v objavljanju pikantnih podrobnosti o skrivnostni financerki iz Bosne in Hercegovine, posebej izstopa podatek, katerega vir komercialna televizija Pop TV hrani v uredništvu in sicer kolikokrat in kje sta Dijana Đuđič in Rok Snežič prestopila mejo pri vstopu v Bosno in Hercegovino. Đuđićeva in Snežič naj bi bila mejni prehod iz Bosne in Hercegovine nekajkrat prečkala istočasno.

“Imamo pa tudi podatke, da sta Snežič in Đuđićeva v BiH skupaj vstopila 7. aprila lani na mejnem prehodu Rača, na mejnem prehodu Gradiška pa 23. septembra in 7. decembra lani, torej slaba dva tedna pred podpisom posojilne pogodbe s SDS”, piše med drugim na spletni strani Pop TV.

Pri tem je zanimivo, da podatka o izstopu iz države nima niti Slovenska obveščevalna služba Sova, niti katera od drugih služb v Sloveniji. Pop TV pa je objavil informacijo, da razpolaga z dokazi, da je Đuđićeva s Snežičem vsaj trikrat pripotovala v Slovenijo, aprila, septembra in večkrat tudi decembra. Đuđićeva in Snežič naj bi bila mejni prehod iz Bosne in Hercegovine nekajkrat prečkala istočasno. Tako naj bi po omenjenih podatkih skupaj potovala v BiH aprila, septembra in decembra lani.

Od kod torej natančen podatek o datumih in krajih vstopa Snežiča in Đuđičeve v Bosno in Hercegovino, ker običajno na meji preverjajo samo dokumente, nikakor pa ne zapisujejo datuma vstopa v državo, razen če bi šlo pri vsakem njunem prehodu meje za skeniranje potnih listin oziroma osebnih dokumentov. Bolj verjetno je, da je šlo za spremljanje Snežiča in Đurđićeve, kot pa za selekcioniranje podatkov, ki je zelo zahtevno in dolgotrajno.

V Slovenski varnostno obveščevalni službi, po naših sicer neuradnih podatkih, zanikajo, da bi bili karkoli vpleteni v celotno zadevo oziroma, da bi spremljali katerega od akterjev omenjen zgodbe. Sova tako naj ne bi imela podatkov o celotni operaciji in se zadevo po zagotovilih dokaj zanesljivih virov s tem ne bi ukvarjala. Naš vir celotno zgodbo bolj napeljuje na vojaški del varnostno obveščevalnega sistema oziroma na dobro sodelovanje Obveščevalno varnostna služba Ministrstva za obrambo RS (kratica OVS MORS), ki kot slovenska obrambno-vojaška obveščevalna služba varuje nacionalne obrambne interese doma in v tujini.

Ni jasno, od katere varnostno obveščevalne službe v BiH, naj bi naša slovenska služba dobila podatke, od vojaške ali naj bi nekateri podatki prišli v javnost preko dobrega sodelovanja med omenjeno službo in Obveščevalno varnostno agencijo BIH OBA, ki je sicer enotna služba, vendar z dokaj veliko avtonomijo v posameznih entitetah.

Pri celotni operaciji se ni mogoče znebiti občutka, da so bili vsaj nekateri akterji afere pod lupo obveščevalnih služb, saj ni mogoče, da bi kdo drug razpolagal, s tako natančnimi podatki prehodov državne meje in gibanja Snežiča ter Đuđičeve. Prav tako so pomenljive fotografije in video posnetki, predvsem pa podatki o računih na bankah, ki so strogo zaupni podatki in do katerih imajo dostop le posamezne službe. Vse to pa na koncu pristane v rokah največje slovenske komercialne televizije, kot tudi podatki z bank, do katerih ima pravico le pristojen državni organ.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (5)
  • comment-avatar
    domovina mili dom 6 let

    Depala vas 2.

  • comment-avatar
    WatsonForus 6 let

    UDBO MAFIJSKA država !

  • comment-avatar
    odzunaj 6 let

    Delovanje novodobne UBDE je “zakonito”, saj delujejo kot nevidna podmreža državne varnostne službe v SLO in bivših rep. YU. Torej današnja tajna vojaška policija, v SLO republiške partije Golobič-Kučan ,

  • comment-avatar
    dež 6 let

    Ob dejstvu, da bo “po nalogu Interpola Slovenije več agencij v BiH preverjalo poslovanje kontroverznega poslovneža Roka Snežiča”, kot piše Dnevnik, je odgovor jasen. Drago Kos in njegova soproga, zaposlena na POP-u, kdo bi drugi.

  • comment-avatar
    Branko 6 let

    Zanimivo bi bilo videtu tudi poročila oziroma zapise o srečanju vodilnih iz SOVA in OVS s Sergejem Skripalom, ki je bilo izvedeno v sodelovanju s hrvaško SOA in angleško SIS še ne tako dolgo nazaj v Sloveniji …….