Predsedujoči Sveta EU premier Bojko Borisov: Spor med Slovenijo in Hrvaško je bilateralno vprašanje, ki vpliva na ves Zahodni Balkan in celo EU! – TOPNEWS.si

Predsedujoči Sveta EU premier Bojko Borisov: Spor med Slovenijo in Hrvaško je bilateralno vprašanje, ki vpliva na ves Zahodni Balkan in celo EU!

Predsedujoči Sveta EU premier Bojko Borisov: Spor med Slovenijo in Hrvaško je bilateralno vprašanje, ki vpliva na ves Zahodni Balkan in celo EU!

Bolgarski premier Bojko Borisov, čigar država je sinoči, s svečano ceremonijo in današnjim sestankom s kolegijem komisarjev Evropske komisije v Sofiji, uradno obeležila začetek šestmesečnega predsedovanja Svetu EU, smatra, da je slovensko-hrvaški spor glede meje “bilateralno vprašanje, ki na žalost vpliva na ves zahodni Balkan in celo EU”.

“Ne bom arbiter, niti ne bom delil nasvete, niti sodil o tem. Slovenija in Hrvaška morata najti bilateralno rešitev za ta spor glede arbitražne sodbe. Ker, če ta konflikt ostane, to moti evropsko perspektivo Zahodnega Balkana. Iskreno bom prosil hrvaškega premierja, da pokaže voljo”, je dejal Borisov v Bruslju.

Mediji so poročali, da bo predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozval premierja Slovenije in Hrvaške, Mira Cerarja in Andreja Plenkovića, v Bruselj do konca meseca, zaradi pogovora glede tega spora.

Plenković je včeraj dejal, da bo sredi februarja Junckerju in vsem njegovim zaupnikom pojasnil hrvaška stališča in pristop Hrvaške k reševanju mejnega spora s Slovenijo v okviru “vseh relevantnih vprašanj, ki so pomembna za Hrvaško… v odnosih s sosedi”.

Zunanji minister Karel Erjavec je potrdil, da Slovenija ne odstopa od implementacije arbitražne sodbe in smatra, da je dolžnost Hrvaške, da arbitražno sodbo spoštuje. Erjavec je še poudaril, da mora Hrvaška arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško sprejeti v celoti. Sprejem samo njenega dela ne pride v poštev, je dejal glede navedb hrvaške komercialne televizije RTL, da je Hrvaška neuradno pripravljena priznati večji del sodbe. Ponovil je, da je Slovenija za dialog, a za dialog glede implementacije celotne arbitražne razsodbe. Ob tem je izpostavil, da je tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v ponedeljek govoril o “dialogu o implementaciji arbitražne razsodbe in ne o dialogu kar tako”. Meni, da Hrvaška zavaja svojo javnost, da arbitražna sodba ne obstaja in da Evrope ne zanima. Erjavec se ne strinja niti z Junckerjevo ponedeljkovo izjavo pred pogovorom s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem v Bruslju, ko je dejal, da to vprašanje v EU nikogar ne zanima. Erjavec je izpostavil, da je v vseh bilateralnih pogovorih z zunanjimi ministri članic EU prvo vprašanje vedno, “kako je s Hrvaško, ali ste našli rešitev, ali se bo situacija razrešila”.

Države članice EU pričakujejo, da bo Evropska komisija storila več, kot samo podpirala implementacijo arbitražne razsodbe, ampak da bo konkretno vplivala na hrvaško stran, da jo začne spoštovati, začne spoštovati mednarodno pravo in tudi pravo EU, je dejal Erjavec.

V kolikor bo Hrvaška zavrnila implementacijo arbitražnega sporazuma, Slovenija nima izbire in v tem primeru bi Evropski komisiji poslala pismo, kar bi bil uvod v začetek sodnega postopka pred sodiščem EU v Luksemburgu.

Po predpisani proceduri, mora Evropska komisija na takšno pismo odgovoriti v roku treh mesecev.

Ali bo prošnja, predsedujočega EU premierja Bojka Borisava hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, da slednji pokaže voljo v smeri rešitve problema glede implementacije arbitražne sodbe, obrodila sadove, bomo že kmalu videli v prihodnjih dneh.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)