Plenković: ne potrebujem slovenskega zakona, da bi vedel kje je hrvaška meja! – TOPNEWS.si

Plenković: ne potrebujem slovenskega zakona, da bi vedel kje je hrvaška meja!

Plenković: ne potrebujem slovenskega zakona, da bi vedel kje je hrvaška meja!

Premier Andrej Plenković je danes dejal, da sta Hrvaška in Slovenija veliko bližje rešitvi glede meje, kot se to da občutiti iz javnega ozračja in da je Hrvaška “svoj model predstavila slovenski strani in utegne biti zelo dober temelj za iskanje končne rešitve”.

“Še enkrat ponavljam, v sami substanci menim, da smo veliko bližje rešitvi, kot se da to slutiti iz skupnega javnega ozračja. Mi smo naša stališča pojasnili tudi slovenski strani in vsem našim partnericam znotraj Evropske unije”, je poudaril Plenković v Solinu.

“Ponavljam hrvaško stališče – mi se v celotni tej situaciji obnašamo odgovorno in zrelo ter ne izvajamo enostranskih potez, ki bi na kakršenkoli način prispevali k poslabšanju odnosov med Hrvaško in Slovenijo”, je dodal Plenković.

Hrvaški Jutarnji list piše, da je slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec danes v slovenskem parlamentu dejal, da bo Hrvaška prej ali slej spremenila stališče o arbitražni sodbi in da njegovo ministrstvo pripravlja tožbo proti Hrvaški na evropskem sodišču. Najavil je tudi, da bi lahko Slovenija že konec februarja EU-ju dostavila predlog tožbe in pripadajočo dokumentacijo. Jutarnji list omenja tudi tolmačenja evropskega sodišča, ki so bila objavljena v slovenskem tisku, da ena država ne more enostransko tožiti druge, temveč je potreben sporazum dveh držav, da bi se spor reševalo na evropskem sodišču v Luksemburgu.

“V tem trenutku ne vidim temelja za kakršnokoli tožbo na Evropskem sodišču, saj Hrvaška ne krši niti enega elementa pravnega reda EU. Če bo Slovenija krenila po tej poti, bomo mi na to znali odgovoriti”, je komentiral Plenković izjavo slovenskega ministra in poudaril, da je Hrvaška “svoj model predstavila slovenski strani in da je lahko zelo dober temelj za iskanje končne rešitve”. Pri tem ni pojasnil vsebine hrvaškega predloga.

Tudi če ne bi bilo problema glede arbitraže oziroma njene kompromitiranosti, kršitve mednarodnega prava in odredb samega arbitražnega sporazuma, potem ko sta sledili odstopni izjavi slovenskega sodnika in agentke, bi tudi tedaj izvajanje sodbe bilo možno samo s pristankom obeh držav, je poudaril Plenković.

“Vrnimo se k temeljem. Pustimo to, kar vsaka stran počne enostransko. To, kar je pomembno, je, da je sporazum o meji lahko samo plod zelo jasno izkazane politične volje dveh držav in njihovega pristanka na to. Tukaj se zgodba začne in konča”, je zaključil.

Plenković je še pokomentiral četrtkovo odločitev slovenske vlade, ki je sprejela nekaj novih implementacijskih zakonov, usklajenih z arbitražno sodbo o meji s Hrvaško, v sklopu katerih se zaselki Mlini, Škodelin, Bužini in Škrilje “vrnejo” pod hrvaško pristojnost, je Plenković poudari, da so omenjeni zaselki že tako bili hrvaški.

“Mislite, da je nam potreben nekakšen slovenski zakon, da nam pove, da so te vasi na hrvaškem ozemlju? Meni to ni potrebno, jaz vem, kje so hrvaške meje”, je zatrdil Plenković.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Franjo 6 let

    plenkovič se je malo izgubil