Bivši predsednik Mehike odgovoril Trumpu: “Tvoja usta so največja umazana luknja” – TOPNEWS.si

Bivši predsednik Mehike odgovoril Trumpu: “Tvoja usta so največja umazana luknja”

Bivši predsednik Mehike odgovoril Trumpu: “Tvoja usta so največja umazana luknja”

Predsedniku ZDA Donaldu Trumpu nediplomatski in politično nekorektni izpadi niso tuji. Tako je s svojim komentarjem o Haitiju, Salvadoru in afriških državah, ki da so “umazane luknje”(shitholes nations), izzval še večje javno zgražanje kot sicer.

Po poročanju Washington Posta, ki se sklicuje na več neimenovanih virov, je imel ameriški predsednik Donald Trump svoj vulgarni izpad na sestanku z ameriškimi senatorji glede predloga novega zakona o imigraciji, s katerim bi se omejilo združevanje imigrantov z družinami iz tujine in pridobivanje ameriškega vizuma, tako imenovane zelene karte na loteriji.

“Zakaj dovolimo, da vsi ti ljudje iz umazanih lukenj pridejo k nam”, se je vprašal Trump, frustriran s predlogom, da se imigrantom z zaščitenim statusom, ta status obnovi. Njegov izpad je naletel na močno obsodbo po svetu, nekateri pa so odgovorili z enako vulgarnimi besedami, kot npr. bivši mehiški predsednik Vicente Fox.

Vicente Fox Trumpu: Si pozabil na svoje imigrantsko ozadje, Donald?

“Donald Trump, tvoja usta so največja umazana luknja na svetu. S kakšno avtoriteto trdiš, kdo je dobrodošel v Ameriko in kdo ni. Veličina Amerike je zgrajene na raznolikosti, vendar si pozabil na svoje imigrantsko ozadje, Donald”, je napisal na Twitteru Fox, znan po svojem “rolanju” ameriškega predsednika, še posebej glede gradnje zidu na meji z Mehiko, ki ga zahteva Trump.

Trumpu ni ostal dolžen niti bivši predsednik Haitija, Laurent Lamothe, ki mu je prav tako odgovoril preko Twitterja. “Sram te bodi Trump! Svet je danes priča novemu dnu, z njegovim komentarjem o “shitholes nations”! Popolnoma nesprejemljivo! Nepotrebno, še več, kaže na pomanjkanje spoštovanja in ignoranco, ki je še nikoli nismo videli v novejši zgodovini ZDA, s strani katerega predsednika! Dovolj je dovolj!”, je jezno sporočil Lamothe.

Nekateri tviteraši s Haitija so prav tako odgovorili Trumpu. “Hey shithole of president! Tako je videti moja “umazana luknja””, je Trumpu napisal Harold Isaac, s priloženimi fotografijami obale Haitija.

Chelsea Clinton: Afričani so verjetno pomagali zgraditi tvoje stolpnice

Trumpov komentar, bolj podoben internetnim-trolom, kot pa ameriškemu predsedniku, je obsodil tudi tiskovni predstavnik OZN za človekove pravice Rupert Colville: “Ni druge besede, ki se lahko za kaj takega uporabi, razen rasizem.”

Chelsea Clinton, hči bivšega predsednika ZDA Billa Clintona in Trumpove protikandidatke na predsedniških volitvah, Hillary Clinton, je preko Twitterja sporočila, da so “imigranti iz El Salvadora, Haitija in 54 afriških držav verjetno pomagali zgraditi tvoje stavbe” in “verjetno pomagali zgraditi našo državo”.

Znani afroameriški aktivist Al Sharpton je v intervjuju za MSNBC ostro kritiziral Trumpa, ki je “zgradil cel svoj predsedniški mandat na rasi”. “Ali morate izgovarjati besedo ‘črnuh’ v Ovalni pisarni, ali morate imeti kapuco (Ku Klux Klana) v Lincolnovi sobi, da bi bili rasist? Če pa vse zagovarjate samo v prid belcev… in ob vsaki priložnosti ponižujete ljudi, ki imajo drugačno barvo kože, to pomeni, da izhajate iz rasističnega in šovinističnega stališča. Vendar je nevarno, da se to sedaj pretvori v ameriško politiko, je dejal Sharpton.

Nacionalno združenje za spodbujanje položaja ljudi, drugačne barve (NAACP), je obtožilo Trumpa, da “pada globlje in globlje v zajčjo luknjo rasizma in ksenofobije” in da je to “dno” v smislu “konitnuiranega, nespodobnega, brezčutnega in nefiltriranega rasizma, ki ga predsednik Trump nenehno izraža”.
Trumpa so kritizirali tudi nekateri njegovi republikanci, kot je npr. kongresnica Mia Love, prva Američanka s Haitija, izvoljena v Kongres, ki je pozvala predsednika, naj se opraviči za svoj “grobi, razdvajajoč, elitistični” komentar.

“Če so ti komentarji predsednikove besede, so najmanj vredni razočaranja… Naša moč leži v naši raznolikosti, vključno s tistimi, ki prihajajo iz Afrike, Karibov in iz vsake druge države na svetu”, je izjavil Tim Scott, edini afroameriški republikanec v Senatu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)