Vzpon in propad Pro TV-ja, Bojana Požarja in Andreja Kregarja 1. del – TOPNEWS.si

Vzpon in propad Pro TV-ja, Bojana Požarja in Andreja Kregarja 1. del

Vzpon in propad Pro TV-ja, Bojana Požarja in Andreja Kregarja 1. del

O nastanku ideje VV FAKTOR, oddaje, ki je »paradni konj« produkcijske hiše PRO TV in programa TV3

Bife Panorama

Pričujoči tekst nastaja kot pojasnilo mojim zvestim bralcem in gledalcem, ki se že nekaj mesecev obračajo name z vprašanjem kako to, da se oddaja VV Faktor imenuje po inicialkah mojega imena in priimka, od jeseni 2017, konkretno 4. septembra, pa me ne vidijo več med voditelji omenjene oddaje, ki sem jo pomagal postaviti na noge in vodil od 6. marca do konca junija lanskega leta. Naj pojasnim, da oddaja VV Faktor res nosi ime po mojih inicialkah imena in priimka Vladimir Vodušek, kar je bil tudi moj predlog, vendar, odkar je postal izvršni producent omenjene oddaje razvpiti novinar Bojan Požar, voditelj pa trenutno neaktivni član SD-ja Aljuš Pertinač, sem bil iz projekta izgnan.

andrej kregar nova 224

Andrej Kregar

O razlogih v nadaljevanju. Celotna ideja o najemu licence TV3 in o postavitvi novega programa je pravzaprav nastala, kot vsi dobro zamišljeni projekti pri nas, v gostilni. Konkretno v bifeju Panorama (kako pomenljivo ime), ko sva se avgusta 2016 z Bojanom Požarjem dobila na kavi in razglabljala o tem, da bi bilo dobro združiti moči in narediti nek preboj na televiziji. Padla je ideja o najemu licence TV3 Medias, v lasti Sebastjana Vežnaverja. Beseda je dala besedo, vendar zaradi kolebanja in slabih izkušenj pri propadlih medijskih projektih, ki jih je imel Požar (projekt Bulvar, projekt Direkt, propadli poskus prevzema edicij Delo revije) in seveda mojo izkušnjo s projektom INFO TV, zaradi očitne poslovne goljufije radijskega mogotca Lea Oblaka), sva k projektu povabila producentsko hišo VPK, v lasti Andreja Kregarja. Kregar je idejo zagrabil z obema rokama z dogovorom, da on prevzame produkcijo, finance, midva pa poskrbiva za vsebinski del televizije. Dogovor je bil, da sodelujemo kot skupina, da se odločamo skupaj in tudi skupaj gradimo nov koncept TV in da skušamo razširiti naš medijski prostor z novimi svežimi vsebinami.

Bojan Požar in Franci Matoz

Franci Matoz in Bojan Požar

Nastanek imena in ustanovitev Pro TV

Ideja je bila dobra, vendar je partnerski odnos, v katerem naj ne bi bilo preglasovanja, temveč zgolj soglasno sprejemanje odločitev, padel že na prvi preizkušnji: enakopravni razdelitvi deležev med tri partnerje novo ustanovljene firme Pro TV. Iz lastniške strukture sem bil izključen iz razlogov, ki meni niso bili popolnoma znani. Bila je ustanovljena družba PRO TV, ki je prevzela v najem program lastnika licence TV3 Sebastijana Vežnaverja. Ker mi je bila najbolj pomembna produkcija in ker imam slabe izkušnje z lastništvom, sem se seveda skoncentriral na vsebino oddaje VV FAKTOR.

vv faktor

Oddaja je bila logično nadaljevanje moje oddaje Vroči stol, ne gre pa zamolčati, da se je zgledovala tudi po uspešnih tujih tovrstnih oddajah, kot je na primer oddaja “The O’Reilly Factor” (1996–2017), katere avtor in voditelj je bil Bill O’Reilly, na ameriški televizijski postaji Fox News. Ko smo tako oblikovali delovni koncept oddaje, sva z Andrejem Kregarjem prišla do zaključka, da bi se tudi »slovenski približek« tej oddaji lahko imenoval po voditelju namesto Bill O’Reilly, torej po moji malenkosti. Tako je nastal VV Faktor. Da kratica VV res pomeni okrajšavo od prvega voditelja oddaje Vladimirja Voduška, je točno zapisano tudi v Wikipediji – VV Faktor

aljuš pertinač zidan dejan igor lukšil

Igor Lukšič, Aljuš Pertinač in Dejan Židan

Prva sezona

Oddaja je prvo sezono začela z neverjetnim uspehom, kljub minimalnemu budžetu. Kot voditelj oddaje sem si prizadeval, da bi teme, ki smo jih izbirali skupaj tako Požar, Kregar, kot tudi jaz sam, bile predstavljene s komentatorji uravnoteženo, torej da dobimo mnenja za in proti, levo in desno ali kakorkoli že hočete, da dopuščaš gledalcu, da si dejansko ustvari sliko o odprti temi. Teme so bile dobre, teme so bile provokativne in užival sem v delu. Nato pa so se pričeli pritiski glede izbire tem, glede izbire komentatorjev in glede vodenja in vsega ostalega. Pričelo se je profiliranje oddaje, ki pa je bila daleč od tistega, kar sem pričakoval sam. Kljub uspehom oddaje, sem bil v naslednji sezoni iz oddaje izgnan z argumentom Bojana Požarja, da bo oddajo v novi sezoni vodil nov voditelj Aljuš Pertinač, ki bo kot je argumentiral Požar, “v letu dni postal največja zvezda med voditelji na slovenskih televizijah.”

V nasprotju z napovedjo Bojana Požarja, pa se je VV faktor prelevil v PR Boruta Pahorja oziroma partijsko glasilo, zavito v celofan “Janša friendly” oddaje.

Več v nadaljevanju…

logo-topnews (1)

 

COMMENTS

Wordpress (10)
 • comment-avatar
  Diagnostik 6 let

  VV Faktor je odlična oddaja, edina kjer lahko brez dlake na jeziku slišimo mnenja, ki jih režim ne omejuje.

 • comment-avatar
  Miran Pavličič 6 let

  Vlado, ma pusti te udbo-staroselnike in se raje priključi Novi 24 TV. Tam te bodo – sem prepričan – zelo veseli. Bojam Požar mi nikoli ni bil všeč, do kraja pa se mi je zasral, ko je tako nasprotoval projektu Magne. Sedaj pa slišim še to.

  • comment-avatar
   milanček 6 let

   no no no no, zaenkrat so VVfaktor odlični!

 • comment-avatar
  domovina mili dom 6 let

  Isti scenarij kot s Planet TV. Takoj so naselili politkomisarja, da ja ne bi šlo predaleč. Sinoči se je Pertinač dokončno razkril. Če ne bo Požar resetiral zadevo, bo to še ena hanzi tv postala. Ta TV3 pa je že po defaultu pro balkanska.
  g. Vodušek bodite nevtralni, pa vam bodo vrata v približno poštene medijske hiše odprta.

  • comment-avatar
   rrrrr 6 let

   Ni se razkril samo Pertinač, temveč tudi Požar. Ker sta slaba igralca sta se prehitro razkrila. Jasno postaja (upam, da se motim), da je (bila) naloga slednjega do volitev igrati vlogo nevtralca z ,,razkrivanjem velikih”, a za obstoj kamarile nepomembnih podrobnosti.
   Požar igra vloga velikega novinarskega ,,raziskovalca”, ki ima kao dostop do vseh mafijskih sestankov, kjer prisotni izklapljajo mobitele in odstranjujejo baterije in ima povsod ,,svoje” ljudi. Njegova naloga je (bila), nase ( in na VVfaktor) navezati čimveč desno orientiranih državljanov , jih hkrati odtegniti od od Demokracije in Nove24TV, tik pred volitvami pa tako zmehčani desni publiki lansirati volilni namig skritih gospodarjev Slovenije. Plan za ovacije!
   Upam, da se motim, a skušajmo razvoj dogodkov na VVfaktorju opazovati veliko bolj pozorno.
   Kaj več nam bo gotovo v II. delu razkril zaradi odstavitve v oddaji užaljeni, a vse preveč počasni in neokretni Vodušek. Kot po pravilu, v Sloveniji pride pogostokrat resnica na dan šele, ko enemu levčku ne dajo rumenega avtočka pa revček zato razsuje cel peskovnik..

   • comment-avatar
    domovina mili dom 6 let

    Malček bo treba firbec past, da vidimo razvoj situacije. Sinoči je ta standby komunistek gostil predstavnico “žlahtne desnice” in samega potomca presidenta Slo, kot bodoče zvezde politike. Da vidimo, kaj bodo prinesle druge oddaje. Naslednji tede vodi Požar. Pa, da vidimo smer plovbe.

 • comment-avatar
  WatsonForus 6 let

  Včeri je Pertinač vse ZAJEBAL , tko kot tardeči znajo.

 • comment-avatar
  dež 6 let

  Bomo počakali na 2. del oziroma nadaljevanje in Požarjev komentar, ki bo nedvomno sledil, nato pa napisali mnenja. Koncept oddaje je dober, se pa včasih zatakne pri izvedbi. Se pa strinjam s tistimi ki pravite, da je Pertinač v zadnji oddaji naredil veliko škodo VVF. Počakajmo kakšen bo odziv na kritike.

 • comment-avatar
  Rado K 6 let

  Razen konkretne oddaje na temo SDSovih spornih posojil je bil VV Faktor izrazito projanševski medij. Večinoma brez zrnca objektivnosti. No, ja, edino bivši dacar Simič je pokazal nekaj objektivnosti. Me pa zadnje čase presenečajo Voduškovi umirjeni, realistični teksti. Se je Vladimir odmaknil od Janše ali pa gre zgolj za taktiko?

 • comment-avatar
  Soave 6 let

  Zadnje čase ta oddaja res ni več taka, kot bi človek pričakoval !
  Pri nas res vedno prepozno ugotovimo, kdo pije in kdo plača.