(VIDEO) Nemški mediji: Spor glede Piranskega zaliva je farsa, izza katere se odvija prava drama! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nemški mediji: Spor glede Piranskega zaliva je farsa, izza katere se odvija prava drama!

(VIDEO) Nemški mediji: Spor glede Piranskega zaliva je farsa, izza katere se odvija prava drama!

Nemški javni servis ARD se je v 3-minutnem prispevku pozabaval a slovensko-hrvaškim sporom glede morske meje v Piranskem zalivu. Prispevek je bil napovedan tako, da je bila situacija opisana kot ‘farsa s potencialom konflikta”.

Prispevek, ki so ga predvajali v dnevniku Tagesschau” se začne s posnetki iz Piranskega zaliva, na katerih se vidijo razne barke in plovila, lokacija pa je opisana kot ”slikarsko lepa in mirna”, zato pa se na odprtem morju zaliva ”odvijajo drame”.

ARD je izplul s hrvaškim ribičem Eciem Kocijančićem in ga spremljal med ribolovom. Posneli so tudi ”groteskno sceno”, v kateri večji hrvaški policijski čoln blokira manjši čoln slovenske policije.

”Slovencem je po več poskusih preostalo le, da preko megafona opozorijo hrvaškega ribiča, da zapusti slovenske vode, v nasprotnem bo moral plačati visoko denarno kazen”, pove novinar v prispevku.

Alen Klabot iz istrske policijske uprave za ARD pove, da se ”držijo damo navodila hrvaške vlade”, za katero meja poteka po sredini Piranskega zaliva.

Minister Erjavec se pritožuje, da Hrvaška ne spoštuje dogovorjenega

V prispevku poudarijo, da ”vlada v Zagrebu ne priznava pred pol leta sprejeto arbitražno sodbo”, zaradi ”nepravilnosti v postopku” in predlaga nove pregovore o meji. Andreja Metelko Zgombić, državna sekretarka iz Ministrstva za zunanje zadeve govori o ”pretiranih, pa tudi ekstremnih teritorialnih zahtevah Slovenije”, kar je ”leta preprečevalo doseganje zadovoljujočega bilateralnega sporazuma”.

Slovenska vlada zavrača nova pogajanja in smatra sodbo arbitražnega sodišča v Haagu kot obvezno. Slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec v prispevku ARD pove, da se je Slovenija ”s hrvaško stranjo pogajala 20 let, vendar so vsa pogajanja propadla, saj se Hrvaška ni držala dogovorjenega” in je sedaj Slovenija v situaciji, da ”mora braniti mednarodno pravo, principe pravne države in evropsko pravo”.

Pred zaključkom prispevka se novinarji ARD vračajo s hrvaškimi ribiči, ki povedo, da imajo vse dovolj in da razmišljajo, da se odpovejo ribolovu, če jih mora neprestano ščititi hrvaška policija in jim grozijo tudi visoke denarne kazni s strani Slovenije.

”Poleg vsega, pa je v zalivu vse manj rib”, zaključi ARD svoj prispevek o hrvaško-slovenskem mejnem sporu v Piranskem zalivu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)