Tromblon s turističnimi ladjami napovedal “okupacijo” polovico Piranskega zaliva za 3. februar 2018! – TOPNEWS.si

Tromblon s turističnimi ladjami napovedal “okupacijo” polovico Piranskega zaliva za 3. februar 2018!

Tromblon s turističnimi ladjami napovedal “okupacijo” polovico Piranskega zaliva za 3. februar 2018!

Iztekel se je ultimat vojnega veterana Tromblona premierju Plenkoviću glede rešitve problema v Piranskem zalivu. Polkovnik Petar Janjić Tromblon je posredoval medijem pismo, v katerem razkriva, da bo ladje poslal na mednarodno priznano mejo, ki po njegovem poteka po sredini Piranskega zaliva 3. februarja ob 10.00. Poudarja, da gre za “Regato za mir”. Prepričajte se sami!

Njegovo pismo objavljamo v celoti:

“Kot hrvaški branitelj in državljan Hrvaške, ki že dlje časa spremlja nerazumno komunikacijo in neodgovorno diplomatsko in meddržavno vedenje obeh vlad, Hrvaške in Slovenije, sem sprožil akcijo, s katero želim pospešiti reševanje tega mejnega problema.

Skladno s tem sem načrtoval izvesti akcijo skupnosti hrvaških braniteljev, ribičev, intelektualcev in vseh drugih razumnih ljudi s strani Republike Hrvaške, kot tudi s strani Republike Slovenije, ki bi s svojo svojo prisotnostjo opozorili, poudarili in na koncu zahtevali nujno reševanje te izjemno pomembne, nevarne in nepotrebne problematike za reševanje konfliktov glede nerešenih vprašanj državne meje med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo. Menim, da civilna družba iz vseh segmentov družbe obeh naših prijateljskih držav mora sprejeti ustrezne korake, da bi poskušali v čim krajšem časovnem obdobju privesti do mize naši dve vladi, s ciljem nujnega dogovora in reševanja tega za prihodnost Hrvaške pomembnega političnega problema.

Jalovost in neodgovornost

Prepričan sem, da je vsem dobro znano, kateri so vzroki, sedaj pa tudi posledice te komunikacijske jalovosti in neodgovornosti in upam si reči tudi nesramnosti v komunikaciji z obeh strani, iz katerih so izšli in se bodo producirali večkratni problemi, ki bodo prizadeli hrvaške in slovenske državljane. Pomembno je poudariti, da sta bila hrvaški in slovenski narod vedno prijateljska, da nas povezuje tudi podobna tradicionalna zgodovina, družinske vezi, gospodarske vezi ter lastniško-poravne vezi.

Priče smo tudi zelo kulturnemu in prijateljskem vedenju slovenskih ribičev v odnosu do hrvaškega ribiča, v teh danes problematičnih časih. Priče smo tudi nezadovoljstvu celotnega hrvaškega in slovenskega prebivalstva do stališč iz političnega življenja slovenskega in hrvaškega vodstva. To vse so razlogi, ki nas obvezujejo, ki nas obvezujejo kot razumno civilno družbo v delovanju za dobrobit obeh narodov in hitro reševanje tega nepotrebnega, vendar velikega državnega problema.
Zaradi tega semkot pobudnik začel z humano akcijo, akcijo poziva, akcijo za mirno in hitro reševanje tega problema, s sloganom “Regata za razum – Piranski zaliv-Savudrijska vala“, ki bo potekala 03.02.2018, s pričetkom ob 10.00 v Umagu.

Ko sem začel s to akcijo pred petimi dnevi, sem pustil dovolj prostora za dogovor naše vlade z vlado Republike Slovenije glede konkretnega sestanka, na katerem bi se dogovorili za konstantnost pogajanj do zaključka in podpisa končnega meddržavnega bilateralnega sporazuma glede naših mej, to se ni zgodilo in zaradi tega začenjam z organizacijo “Regata za razum – Piranski zaliv – Savudrijska vala“.

“Regata za razum”

To je program in načrt poteka akcije – apela za mirno in hitro reševanje, ki je sedaj v fazi organizacije in ki bo v svoji vsebinskosti imela možnosti in nadgradnje svojega programa, da bi sama akcija apela za mirno reševanje pridobila na kakovosti in moči s svojimi zahtevami, s sodelovanjem “največjih” oseb civilne družbe iz obeh držav. Doslej so stopili z mano v stik državljani iz cele Domovine (preko 300 oseb, pripadniki hrvaških braniteljev, ribičev, lastniki plovila iz Dalmacije in Istre, intelektualci in vsi ostali dobronamerni, zavestni in razumni državljani Republike Hrvaške), ki bi izpluli z ladjami proti Savudrijski vali tj. Piranskemu zalivu. Glede na to, da so so se javili lastniki plovil od Splita, Murterja, Šibenika, Zadra in drugih obalnih mest in z naših otokov in s kopnega, sem ocenil, da bit to bil velik strošek in velik rizik, saj se ne ve, kakšno bo vreme za plovbo, saj se nahajamo v zimskem času. Zato sem se odločil, da organiziram velike turistične ladje, ki bi nas vozili po Savudrijski vali.

Opozarjam, da so mi se javili prijatelji, ki vodijo braniteljska združenja in navijaška združenja, ki se bodo pridružili tej regati. To je sedaj tudi javni poziv vsem civilnim združenjem, ki se želijo pridružiti temu mirnemu protestu in me lahko pokličejo na mob: 095/900 7353 in na mail: tromblon.vukovar@gmail.com.

Objavil natančen program

Program je sledeč: Vsa združenja organizirano in najavljeno pridejo z avtobusi v Umag na obalo, kjer bo mesto vkrcanja, s pričetkom ob 10.00 uri. Cena vstopnice za ladjo je 50 kun na osebo. V primeru slabih vremenskih razmer dne 03.02.2018 se pot zamakne na 04.02.2018. Ladje se bodo gibale do danes mednarodno priznane morske meje morske meje med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo, kjer bo v sredini Savudrijske vale-Piranskega zaliva, v hrvaških teritorialnih vodah, vsako Združenje v morje spustili vence za umrle in pogrešane branitelje Republike Hrvaške. Na ladjah se bo izvedla minuta molka in nato se bodo oglasile ladijske sirene. Udeleženci regate apela za mirno reševanje bodo nosili hrvaške državne zastave, zastave svojih mest in združenj. Vsi, ki so napovedali prihod s svojimi čolni, so dobrodošli.

Po plovbi v Savudrijski vali, v trajanju 60-ih minut, sledi vrnitev v Umag, kjer bo spominska slovesnost s sprejemom, ki ga organizirajo branitelji mesta Trogir (pečena riba na gradele). Načrtovana je postavitev odra, s katerega bi predstavili zahteve in izvedli govore eminentni znanstveniki, zgodovinarji, predstavnika braniteljskih združenj, hrvaški ribiči in predstavniki istrskih civilnih združenj. S tega mesta bo poslana skupna zahteva Vladi Republike Hrvaške, podpisana s strani vseh zgoraj navedenih institucij in oseb za hitro, pravično in na podlagi mednarodnih zakonov reševanje tega meddržavnega mejnega problema in za dobrobit obeh držav in obeh narodov.

“To je humana akcija”

Ta humana akcija je organizirana predvsem tudi kot akcija opozorila na še večje probleme, ki se bodo vsekakor zgodili v prihodnosti, če se v nujnem postopku med dvema državama, ne dogovorijo.

Državljani Slovenije in Republike Hrvaške imajo pravico in tudi morajo sprejeti take korake, saj ti isti politiki s takim vedenjem “producirajo” zaustavljanje progresivnih in naprednih procesov za obe državi, ki zavirajo razvoj in medčloveške odnose v celoti. Pričakujem odgovor za sodelovanje s strani naših prijateljev intelektualcev iz Slovenije na čelu z Romanom Leljakom in predsedstva veteranskega krovnega združenja za Slovenijo (Zvezo veteranov vojne za Slovenijo). S hrvaške strani bodo sodelovali znanstveniki in intelektualci, ki jih bo organiziral prof.dr. Josip Jurčević. Včeraj sem se pogovarjal in poslal pismo hrvaškim ribičem, (gosp. Danilu Latinu), ki bi se morali opredeliti glede sodelovanja.

Poudarjam, da je to mirna akcija in na ta način opozarjam slovensko policijo, da nas ne ovira pri častnem poklonu in pieteti umrlim hrvaškim braniteljem in da bo s kršitvijo teritorialne integritete Republike Hrvaške z nedovoljenim vstopom v hrvaško morje in s potiskom in provokacijo te organizirane akcije, nosila odgovornost za vsa morebitna nezaželene in nenačrtovane dogodke.

S spoštovanjem in upanjem, da se boste udeležili te humane akcije za razum in da bomo s skupnimi prizadevanji pospešili in primorali naše politike, da končno resno sedejo za mizo in rešijo ta nevaren problem za usodo naše Domovine, naših ribičev in prihodnosti naših otrok.

Polkovnik v miru, Petar Janjić Tromblon”

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)