Hrvaški vojni veterani grozijo: Plenkovć ima 72 ur časa, da reši problem s Slovenijo, če ne ga bomo mi! – TOPNEWS.si

Hrvaški vojni veterani grozijo: Plenkovć ima 72 ur časa, da reši problem s Slovenijo, če ne ga bomo mi!

Hrvaški vojni veterani grozijo: Plenkovć ima 72 ur časa, da reši problem s Slovenijo, če ne ga bomo mi!

Vojni veteran Petar Janjić Tromblon je naslovil pismo hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću zaradi eskalacije spora s Slovenijo v “Savudrijski vali”. Janjićevo pismo je bilo objavljeno sinoči na večih hrvaških ekstremno desnih portalih. V njem so premierju Plenkoviću postavili ultimat, ki glasi: Imaš 72 ur za rešitev problema s Slovenijo ali pa bomo to storili mi!

Tromblon grozi, da bo, v primeru, če Plenković v roku 72-ih ur ne reši problema s Slovenijo, organiziral 100 ribiških ladij in čolnov vojnih veteranov, ki bodo “zaščitili hrvaško morsko državno mejo s Slovenijo pred nezakonitim vpadom tuje policije v hrvaške teritorialne vode”.

Ali se bo Plenkoviću maščevalo koketiranje z vojnimi ekstremisti?

Janjić v svojem ultimatu piše, da bo, če premier ne izpolni njegove zahteve, “zagotovil nemoteno ribarjenje hrvaškemu ribiču iz Istre, da bi lahko nemoteno ribaril in tako prehranjeval svojo družino”.

Po Tromblonovem ultimatu se vsiljuje vprašanje, ali se bo HDZ-ju in vodji vojnega krila te stranke ministru Tomi Medvedu maščevalo koketiranje z agresivnim delom veteranske populacije in igranje na karto trdega nacionalizma in netenja strasti.

Tromblon se v svojem pismu sklicuje tudi na vodjo vojnega krila HDZ ministra Tomo Medveda, ki je s svojimi akcijami in retoriko vojne veterane “polnil” z agresijo in nacionalizmom, ko jih je uporabil, da so pomagali HDZ-ju na oblast. “Ne uporabljajte v tej akciji ministra Medveda (kot tampon cone), saj misli o tem vprašanju tako kot mi. Saj to gotovo veste”, piše v Janjićevem ultimatu Plenkoviću.

Pismo vojnega veterana Petra Janjića Tromblona premierju Plenkoviću v integralu:

“Že dneve spremljam kriminalno, izsiljevalsko in vandalsko vedenje Republike Slovenije do Republike Hrvaške ter jalovo, neodgovorno, ambivalentno in nadvse protizakonito delovanje Vlade Republike Hrvaške v zvezi z nevarno politično situacijo v mejnem ‘problemu’ s Slovenijo.

Želim poudariti, da smo ubranili in ustvarili Republiko Hrvaško z velikimi žrtvami, veliko trpljenja in z velikimi finančnimi stroški, ki nam jih je prinesla prekleta vojna. In danes smo priče številnim grobovom, številnim porušenim sakralnim objektom in mnogim našim najdražjim, ki jih vodijo kot pogrešane. Imamo domovino, vendar smo jo drago plačali.

V preteklih 26-ih letih smo bili priče bedi naše zunanje politike pri reševanju mnogih ključnih vprašanj za prihodnost Republike Hrvaške, ustrezno temu pa je razvidno, da ni rešen niti eden resen problem glede vprašanja mej s sosednimi državami, razen z Republiko Madžarsko. Tudi sam sem priča nereševanju vprašanja državne meje z Republiko Srbijo, saj je pod vprašajem 24000 hektarjev hrvaškega ozemlja, vključno s splošno znano Šarengradsko ado.

Dolgih 26 let so gospodje v Ministrstvu za zunanje zadeve, za svoje debele plače, delali za svojo korist, nič pa za tisto, za kar so bili plačani, to pa je tudi reševanje vprašanja mej v trajnem smislu.

Gospodje iz vseh sklicev Vlad RH so se v teh 26-ih letih, tako kot se tudi danes v stikih z drugimi državami vedejo strahopetno, “poltronsko” in se popolnoma ne zavedajo naložene odgovornosti za reševanja teh izjemno pomembnih vprašanj za obstoj države in s svojo namerno neaktivnostjo kršijo Ustavo RH, povzročajo neprecenljivo materialno škodo, ponižujejo cel hrvaški narod in pljuvajo po žrtvah obrambne Domovinske vojne.

To vse ni slučajno, temveč se dela načrtno in programirano, brez znanja in dovoljenja hrvaškega naroda. Želim poudariti, da mi, hrvaški branitelji, od Iloka do Cavtata, nismo dali niti enega centimetra hrvaških tal niti enemu agresorju.

Nimate mandata, da jemljete kruh hrvaškemu ribiču

Za našo domovino, za naš gen, za naš narod in za naše ozemlje smo hrabro in častno umirali in se nismo v teh težkih časih ukvarjali s politiko. Naše žrtve in naši najljubši se danes obračajo v grobu glede takega neodgovornega in strahopetnega vedenja vseh dosedanjih oblasti, vključno s to. Ne gospodje, vi nimate mandata, da kršite Ustavo RH, vi nimate mandata, da jemljete kruh hrvaškemu ribiču in na koncu, vi nimate mandata, da bi poniževali žrtve in hrvaški narod.

Iz uradnih meddržavnih komisij ste odpustili največje pravne strokovnjake za vprašanja mejnih sporov, tipa Davorina Rudolfa, pripeljali pa ste ljudi, ki državnega ozemlja nimajo v srcu, še manj pa obstoj enega edinega ribiča. Vsi smo priče kakšna je naša diplomacija, ne more in nima kaj več povedati Slovencem in da se ta kriza lahko samo še poglobi in poslabša.

Zakaj pozivate, da se vzdržimo izzivanja incidentov?

Diplomacija je v preteklih 26-ih letih svoje pokazala, da se z njimi ne da doseči zakonita in mirna rešitev. Vse v Vladi RH vprašam, zakaj vztrajno pozivate, da se vsi vzdržimo izzivanja incidentov? Je mar incident pluti v lastnem morju, ribariti v lastnem morju, kako vi Plenković pravite? Je mar incident privesti tujo patruljno policijsko ladjo, ki je nepooblaščeno vstopila v naše teritorialne vode in vršila teror nad našimi ribiči?

Postavljam vprašanje, ali ni bila Hrvaška 15.01.1992 priznana s strani drugih držav in naprej tudi s strani Slovenije v teh istih mejah? Od kod sploh Sloveniji pretenzije do našega državnega ozemlja, ki je vedno pripadalo Hrvaški? Najmanj, kar sem pričakoval od te Vlade je, da Slovencem in Evropski uniji tudi fizično predoči, da je to državna meja Republike Hrvaške, s katero sta bili mednarodno priznani tako Republika Hrvaška kot tudi Republika Slovenija.

Pričakoval sem, da bo moja Vlada povedala Slovencem: „Zdaj je dovolj maltretiranja in poniževanja, političnih laži, kriminalnih aktivnosti v arbitraži in kriminalnih napadov” in jim predočila, da v kolikor še enkrat njihova policijska ali patruljna ladja vpluje v teritorialne vode Republike Hrvaške, bo zaplenjena, posadka pa sankcionirana.

Pričakoval sem, da bo ta vlada zagrozila z napotitvijo vojaških ladij

Od moje Vlade sem pričakoval, da bo Slovencem sporočila, da so izpolnjeni vsi prijateljski, zakonski in diplomatski protokoli, za obojestransko zadovoljivo reševanje državnega spora.

Od moje Vlade sem pričakoval tudi, da jim bo javno sporočila, da če bodo še naprej uporabljali izsiljevalske, kriminalne in nezakonite ukrepe, bodo neposredno odgovorni tudi za vse druge večje posledice, ki utegnejo nastopiti in ki morajo biti ustrezno opremljene z Ustavo določenimi odločitvami, predpisanimi za zaščito Državne meje, to pa je napotitev „Petra Krešimira IV”, „Vukovarja”……

Na žalost, danes smo vsi priče strahu, negotovosti in neznanju naših istrskih ribičev, zaradi politične in zakonske nedorečenosti predsednika Vlade Andreja Plenkovića in ministrov za notranje in zunanje zadeve, ki so neposredno odgovorni za to državno krizo, finančno škodo ribičev in ustvarjanje občutkov nezadovoljstva med hrvaškimi branitelji in hrvaškim narodom, s svojo neodločnostjo in neodgovornostjo.

Zato, ker se ta nevarni problem ogrozitve hrvaškega državnega ozemlja na morski in kopenski meji z Republiko Slovenijo ni ustrezno rešil, v bodoče pa niti ne vidim možnosti za pozitivno reševanje tudi zame tega osebnega problema, mi ne preostane nič drugega kot, da pokušam s svojimi prijatelji od Cavtata do Savudrije odgovoriti na ustrezen in edini možni način.

Organiziral bom 100 ladij

Gospod premier, Andrej Plenković, če v roku 72-ih ur ne boste stopili pred hrvaški narod z jasno izjavo, kaj boste storili za zaščito hrvaške državne meje, za zaščito hrvaškega ribiča in na koncu za zaščito Ustave Republike Hrvaške, bom sprejel naslednjo aktivnost:

1. organiziral bom 100 ribiških ladij in čolnov hrvaških braniteljev s celega Jadrana, ki bodo zaščitili hrvaško morsko državno mejo s Slovenijo pred nezakonitimi vpadi tuje policije v hrvaške teritorialne vode,
2. zagotovil nemoteno ribarjenje hrvaškemu ribiču iz Istre, da bi lahko nemoteno ribaril in tako prehranil svojo družino,
3. zaščitil Ustavo RH v polnem pomenu,
4. nato bomo čolne privedli na Markov trg.

In, da ne pozabim. Ne uporabljajte v tej akciji ministra Medveda (kot tampon cone), saj misli o tem vprašanju tako kot mi. Saj to zagotovo veste”, piše v odprtem pismu Andreju Plenkoviću vojni veteran z nazivom Tromblon.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (4)
  • comment-avatar
    Šamolin 6 let

    Eh kaka ustaška budala ….

    • comment-avatar
      Diagnostik 6 let

      A ti resno misliš da je samo on sam? Veliko hrvatov podpira agresivno taktiko do Slovenije.

  • comment-avatar
    Rado K 6 let

    Hrvaška se ves ćas zavestno spravlja v položaj iz katerega nima izhoda.

  • comment-avatar
    Jože Jakše 6 let

    Hrvaška vlada načrtno krepi napetosti na mejah, z vsemi svojimi sosedami. Glavni razlog preusmeriti domačo izdajalsko politiko na meje in se tako izogniti nezadovoljstvu lastnih državljanov. Veterani pa so dokaz kako napete razmere vladajo v državi. Bi rekel, da državni udar ni uprašljiv, bolj je vprašanje kdaj? ! Žal z našo kuro ni nič bolje…