(VIDEO) Hrvaška vlada ribičem obljubila popolno zaščito v Piranskem zalivu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Hrvaška vlada ribičem obljubila popolno zaščito v Piranskem zalivu

(VIDEO) Hrvaška vlada ribičem obljubila popolno zaščito v Piranskem zalivu

V hrvaškem ministrstvu za kmetijstvo je bil danes popoldne sestanek ministra Tomislava Tolušića in predstavnikov drugih resorjev z istrskimi ribiči, ki zahtevajo varno in nemoteno delo v Piranskem zalivu ter rešitev za kazni, izrečene s strani Slovenije.

Ribiči so na sestanku našli rešitev, predvsem za kazni, s katerimi grozi Slovenija hrvaškim ribičem.

“Pritisk se čuti in je prisoten pri vseh ribičih in ni vseeno, niti enostavno ribariti v takem okolju. To, da vlada iz Zagreba ribičem sporoča, da Slovenija nima pravice izvajati svoje zakonodaje na hrvaškem ozemlju, ribičem nič ne pomeni, temveč zahtevajo konkretne odgovore”, je dejal za hrvaško tiskovno agencijo Hina savudrijski ribič Danilo.

Ponovil je, da so ribiči zahtevali osebno varnost in svobodo oziroma možnost za svobodno in neovirano opravljanje dela na področju Hrvaške.

Po sestanku so sporočili, da bodo hrvaška vlada ribiče popolnoma zaščitila in da bodo lahko ribarili tam, kjer so tudi doslej.

“Dobili smo jamstvo, da bodo interesi hrvaških ribičev zaščiteni”, je povedal eden od predstavnikov ribičev.

“Od danes mirno spimo, država stoji za nami”, je dejal predstavnik združenja Mare Croaticum. Ni pa želel konkretno povedati, s čim je vlada jamčila svobodo ribolova in zaščito.

“Glede kazni ne bo nič iz tega”, je dejal.

“Imel sem čast spoznati Janjića v Vukovaru. Apeliral bi nanj, da se mi Istrani znamo zelo dobro boriti, samo to bomo sedaj v miru naredili. Če bo treba, vendar mislim, da nam ne bo nikoli več v življenju treba”, je dejal eden od ribičev.

Danilo Latin, ribič iz Savudrije, je komentiral sestanek.

“Mi bomo nadaljevali z našo ribolovno dejavnostjo, odvisno od izplena. Kot doslej, naše izplutje na more ni bilo pogojeno s političnimi cilji, temveč smo na morje odpravili zaradi preživetja. Dobili smo obljubo, da Hrvaška stoji trdno za državljani in ribiči, ki ne bodo plačevali nikakršnih kazni, ki jih bo morda izrekla Slovenija. Danes smo na postavljena vprašanja dobili kakovostne odgovore. Iz tega razloga je strah, ki se je polotil ribičev, izginil. Od danes bomo jaz in moji kolegi v spremstvu policije še naprej ribarili kot doslej. Zahvaljujem se MUP-u za ustrezno rešitev, doslej nismo imeli nikakršnih večjih težav razen stresa”, je dejal Danilo Latin.

Poleg ministra za kmetijstvo so bili na sestanku prisotni tudi predstavniki ministrstva za zunanje in evropske zadeve, notranje zadeve in pravosodja.

Ministrstvo za kmetijstvo je sporočilo, da so na sestanku preučili trenutno situacijo, povezano s problematiko ribolova v Piranskem zalivu in se dogovorili za nadaljnje aktivnosti.

Slovenska stran trdi, da je prejšnji teden začela z implementacijo arbitražne sodbe, saj je mejna črta na morju na podlagi arbitražne sodbe “jasna” in s točno določenimi koordinatami in da Sloveniji pripada 80 odstotkov Piranskega zaliva.

Za ribolov v Piranskem zalivu, kot so to doslej hrvaški ribiči tradicionalno počeli že leta, morajo sedaj ribiči iz Savudrije in Umaga, na podlagi stališča iz Ljubljane, od slovenskih oblasti zaprositi za posebne dovolilnice.

Če bodo do sredine zaliva še naprej ribarili brez njih, bodo prejemali odločbe o kaznih, ki jim jih lahko slovenski organi zaračunajo tudi, ko prečkajo kopensko mejo in pridejo v Slovenijo, je stališče slovenskih oblasti.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku današnje seje vlade komentiral slovensko najavo o zaračunavanju kazni hrvaškim ribičem in dejal, da to enako lahko počne tudi hrvaška stran proti slovenskim ribičem, če bo to potrebno.

Slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je v sredo dejal, da ima slovenska policija pravico zaračunavati kazni hrvaškim ribičem, ki bodo vstopili v slovenske vode v Piranskem zalivu.

“Mi še naprej pozivamo Slovenijo, da se vzdrži enostranskih potez in incidentov. Ni nikakršnega problema v tem, da naša policija posname vse slovenske čolne, ki bodo vstopili v naše vode”, je dejal premier Plenković in poudaril, da je najmanjši problem izrekati kazni.

“Skladno s tem, kar govori slovenska stran, lahko govori enako tudi hrvaška stran. Ima vse podatke in če do tega pride, bomo seveda tudi mi posegli po takšnih ukrepih,” je dejal Plenković.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)