Hrvaška ministrica o meji: To je naše ozemlje, zaščitili se bomo z vsemi razpoložljivimi sredstvi! – TOPNEWS.si

Hrvaška ministrica o meji: To je naše ozemlje, zaščitili se bomo z vsemi razpoložljivimi sredstvi!

Hrvaška ministrica o meji: To je naše ozemlje, zaščitili se bomo z vsemi razpoložljivimi sredstvi!

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Marija Pejčinović Burić, je izjavila, da je bila meja s Slovenijo vzpostavljena leta 1991 in da bi bila vsaka njena sprememba z nasilnimi sredstvi kršitev mednarodnega prava, na kar bi Hrvaška odgovorila z vsemi razpoložljivimi sredstvi, da bi se zaščitila.

“Mejna črta je tista črta, ki je bila vzpostavljena leta 1991 in v zvezi s tem se na terenu ni nič zgodilo. Gre za nesporno hrvaško ozemlje in nikakršni slovenski zakoni ne morejo biti implementirati na ozemlju Hrvaške”, je dejala ministrica.

To bi pomenilo “spremembo ali poskus spremembe z nasilnimi sredstvi na terenu, to pa po mednarodnem pravu vsekakor ni dovoljeno”, je dejala.

Na vprašanje kako bi Hrvaška odgovorila na to, je ministrica odgovorila, da se bo Hrvaška zaščitila s svojimi sredstvi, ki jih ima na voljo.

“Vse naše službe nadzirajo naše državno ozemlje na podlagi svoje zakonodaje, policija (….) brani naše ribiče”, je dejala.

Ocenila je, da so slovenske grožnje z visokimi denarnimi kaznimi za hrvaške ribiče, ki ne bodo spoštovali meje v Piranskem zalivu, “popolnoma neprimerne, nesmiselne in nemogoče”.

Spomnila je na hrvaški poziv Sloveniji, da se odprto mejno vprašanje v Piranskem zalivu, ki mu Hrvati pravijo Savudrijska vala, reši z dialogom, brez enostranskih potez.

Pejčinovićeva je poudarila, da Hrvaška še naprej meni, da arbitražna odločba o meji s Slovenijo ne more biti izvedena enostransko in ponovila uradni Ljubljani poziv, da se vrne k dialogu. Za četrtek je najavila sestanek z ribiči in pristojnimi ministrstvi v Ministrstvu za kmetijstvo, na katerem bi, kot je povedala, morali ribiče pomiriti in se z njimi pogovoriti o vseh vprašanjih, ki jih skrbijo.

“Mi verjamemo, da ne obstaja drugačna rešitev kot, da se vrnemo za mizo, da se pogovorimo. Dialog je edini način, da se to odprto mejno vprašanje reši”, je dejala in ponovila, da je enostransko izvajanje arbitražne odločbe nasprotno mednarodnem pravu.

Slovenske grožnje z visokimi denarnimi kaznimi hrvaškim ribičem, ki bi utegnile znašati tudi do 40.000 evrov, je ocenila kot “popolnoma neprimerne, nesmiselne in nemogoče”.

“Mislimo, da v tej fazi ni dobro izzivati incidentov. Mi ne bomo sprejemali nič enostranskega, prosili smo in zahtevali od slovenske strani, da postopa enako. Upamo, da bo na tem ostalo”, je dejala in pripomnila, da se še ni nič zgodilo, kar bi lahko razglasili kot enostranski incident.

Ministrica je izrazila upanje, da bo spor s Slovenijo rešen do hrvaškega predsedovanja EU v letu 2020.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec se je odzval na besede hrvaške kolegice Marije Pejčinović Burić in poudaril, da ministrica zavaja hrvaško javnost, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991. Medtem je zgodaj zjutraj v slovenskih teritorialnih vodah v spremstvu hrvaške policije lovil en hrvaški ribič, preostali so se zadrževali južno od Piranskega zaliva.

“Ministrica Marija Pejčinović Burić zavaja hrvaško javnost in govori neresnico, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991. Ravno zato, ker meja ni bila nikdar potrjena, se je želelo najti rešitev za določitev meje najprej s sporazumom Drnovšek-Račan in kasneje z arbitražnim sporazumom,” je poudaril slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Opozoril je še na pismo tedanjega predsednika hrvaške vlade Nikice Valentića z 18. maja 1994 tedanjemu slovenskemu premierju Janezu Drnovšku, da je mejni prehod Sečovlje le začasen in da ga bo hrvaška stran premaknila, ko bo določena meja.

Nova provokacija s hrvaške strani, slovenski policisti hrvaškemu ribiču izrekli opozorilo

Potem ko so slovenski policisti v soboto v Piranskem zalivu izrekli opozorilo trem hrvaškim ladjam, ki so lovile v spremstvu hrvaške policije v slovenskem morju, je hrvaški ribič Diego Makovac danes zgodaj zjutraj v spremstvu dveh hrvaških policijskih čolnov lovil ribe v slovenskih teritorialnih vodah.

Opazili so ga slovenski policisti in ribiški inšpektor, ki so se na čolnu približali njegovemu plovilu. Kot je povedal hrvaški ribič, so ga slovenski policisti opozorili, da lovi v slovenskem morju. Domneva, da so si zapisali tudi številko in ime njegove ladje.

Ribič je poudaril, da je po odhodu slovenskega policijskega plovila pobral svoje mreže in se vrnil v Savudrijo. V pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 ni želel ugibati, ali bo sledila kazen s slovenske strani. “Če dobim kazen, jo bom poslal hrvaški državi,” je povedal Makovac in dejal, da je bil danes edini hrvaški ribič v spornem območju Piranskega zaliva.

Po slovenskih napovedih, da bodo kaznovali hrvaške ribiče, ki bodo lovili ribe sredi Piranskega zaliva, je bila danes manjša skupina savudrijskih in umaških ribičev južno od Piranskega zaliva. Redki so lovili v Piranskem zalivu, a razen Makovca niso šli čez mejno črto, ki jo je določilo arbitražno sodišče junija lani.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)