Bo papeževa čestitka streznila svet? – TOPNEWS.si

Bo papeževa čestitka streznila svet?

Bo papeževa čestitka streznila svet?

Papež Frančišek se je letos odločil izdelati nepričakovano čestitko, ki je zagotovo razžalostila mnoge in jih prisilila k razmisleku. Predvsem svetovni liderji jedrskih sil bi se morali še prav posebej zamisliti nad močnim novoletnim sporočilom.

Na čestitkah je fotografija japonskega dečka, ki stoji v vrsti in čaka na kremacijo svojega brata, ki ga je prinesel mrtvega na hrbtu. Gre za malega otroka, ki ni starejši od štirih let.

“Fotografijo je naredil ameriški fotograf Josef Roger O’Donnell, potem ko je bila odvržena atomska bomba na japonsko mesto Nagasaki avgusta 1945. Dečkova žalost se vidi samo na njegovih ustnicah, ki jih grize do krvi”. Na hrbtni strani fotografije se poleg avtorjevega podpisa nahaja sporočilo: “Sad vojne”.

Čestitka odraža papežev boj proti “Tretji svetovni vojni” današnje dobe, kar se nanaša na številne vojne, ki ta trenutek besnijo po svetu. Opozarja predvsem na trpljenje, ki ga doživljajo otroci med oboroženimi konflikti in nevarnost njihovega spreminjanja v vojake.

Prav tako se simbolika Nagasakija nanaša na grožnjo jedrskega konflikta današnjosti, medtem ko so odnosi med Združenimi državami Amerike in Severno Korejo zaostreni in ko obe strani grozita z uporabo jedrskega orožja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)