Prva poteza Madrida po katalonskih izrednih volitvah: Umik policijskih okrepitev – TOPNEWS.si

Prva poteza Madrida po katalonskih izrednih volitvah: Umik policijskih okrepitev

Prva poteza Madrida po katalonskih izrednih volitvah: Umik policijskih okrepitev

Okrepitev španske policije, ki je bila 1. oktobra napotena v Katalonijo zaradi prepovedanega referenduma o neodvisnosti, se je začela včeraj umikati iz te regije, so sporočili iz Ministrstva za notranje zadeve Španije za agencijo France Presse.

Policija in civilna garda, ki sta bili napoteni konec septembra, da bi okrepili policijske sile v katalonski regiji, “se bosta postopoma umikali do sobote 30. decembra”, je včeraj izjavil za AFP tiskovni predstavnik Ministrstva za notranje zadeve Španije, ki je pojasnil, da se je omenjeni proces “začel včeraj”. Ni pa postregel z informacijo koliko policistov je bilo angažiranih.

Časnik El Pais je špansko okrepitev ocenil na 10.000 policistov. Na dan prepovedanega referenduma so fotografije policijskega nasilja, ko je policija zaplenila volilne skrinjice in zaprla volišča, obšle svet in omogočile borcem za neodvisnost, da je tujina obsodba “policijsko represijo” Madrida. Po podatkih bolnišnic, je bilo v spopadih s policijo poškodovanih 92 oseb, medtem ko so separatisti sporočili, da je okoli 900 ljudi zagotovo prejelo “nujno medicinsko pomoč”.

Predstavnik centralne vlade v regiji, Enric Millo, se je teden dni kasneje opravičil za nasilje s strani španske policije. Katalonija ima svoje neodvisne policijske sile – “Mossos d’Esquadra”, španska policija in Civilna garda pa imata v tej regiji marginalno vlogo.

Katalonija je od 27. oktobra letos pod neposredno upravo španske centralne vlade, ko je regionalni parlament izglasoval enostransko razglasitev neodvisnosti. Centralna vlada je odgovorila z zamenjavo regionalne izvršne oblasti, razpustitvijo parlamenta in razpisom izrednih regionalnih parlamentarnih volitev, ki so potekale 21. decembra.

Na volitvah so stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, ponovno zmagale in osvojile absolutno večino v katalonskem parlamentu in sedaj poskušajo oblikovati vlado.

Madrid je ob razpisu izrednih volitev pojasnjeval, da bo njegov nadzor nad Katalonijo odpravljen, ko bo novi katalonski parlament potrdil novo regionalno izvršno oblast. V kratkem bo jasno, ali bo Madrid držal besedo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)