Po uvedbi sankcij, se Čečenski lider Kadyrov smeji Američanom – TOPNEWS.si

Po uvedbi sankcij, se Čečenski lider Kadyrov smeji Američanom

Po uvedbi sankcij, se Čečenski lider Kadyrov smeji Američanom

Lider Čečenije Ramzan Kadyrov je izjavil, da je ponosen, ker so ga Združene države Amerike sankcionirale po ameriškem “Zakonu Magnitsky”.

Kadyrov je sarkastično izjavil, da bi morale ZDA iskati kršilce človekovih pravic pri sebi doma, “v Beli hiši in Pentagonu”. Dejal je še, da je polaskan s tem, ko so ZDA v sredo proti njemu in še štirim ruskim državljanom uvedle sankcije. “Počutim se kot “zelo pomembna oseba” glede na to, da so mi ZDA posvetile toliko pozornosti,” je dejal Kadyrov.

“Oh, spisek Magnitsky… To pomeni, da kršim človekove pravice. Ubogi Američani! Ena majhna, vendar ponosna Čečenska republika, preganja celo državo”, je bil sarkastičen Kadyrov.

“Torej, prepovedali so mi vstop v ZDA. Vendar, ali bi zaprosil za ameriški vizum, ali imam denar v ameriških bankah? Sem že povedal, vendar bom spet ponovil: ne bi šel v ZDA, četudi bi mi ponudili za nagrado monetarne rezerve cele države”, je bil duhovit čečenski lider.

Kadyrov trdi, da ni dobil sankcij zaradi domnevnega kršenja človekovih pravic, temveč zaradi svojega neusmiljenega in dolgotrajnega boja proti teroristom, od katerih so bili mnogi “učenci ameriških tajnih služb”.

“Ponosen sem, ker sem razjezil ameriške obveščevalne agencije. Pravijo, da so sankcije povezne s kršitvijo človekovih pravic. Zakaj Združene države Amerike iščejo ljudi na drugem koncu sveta, da bi zapolnile spisek, če pa se kršilci človekovih pravic nahajajo v Beli hiši in Pentagonu?”, se je vprašal Kadyrov.

Kadyrov je še izjavil, da ima svoj spisek vojn in kršitev človekovih pravic, v katerega so vključene Združene države Amerike. Obenem se je vprašal, ali so bili tudi “vsi ameriški predsedniki in ministri za obrambo” prav tako pod sankcijami.

“Ste pozabili na pobite avtohtone Američane, na milijone afriških sužnjev, na žrtve Hirošime in Nagasakija, na milijone Vietnamcev, Afganistan, Irak, Libijo, Beograd… Moj spisek zajema tisoče krvavih dejanj ZDA”, je dejal Kadyrov.

“Komu potem zvoni?”, se je vprašal čečenski lider in dodal, da v “Čečeniji vlada mir in stabilnost, medtem ko ZDA prelivajo kri po celem svetu”.

Ameriški “Zakon Magnitsky” je bil sprejet leta 2012, po smrti pravnika Sergeja Magnitskega v ruskem zaporu Butyrka. Magnitskega, borca za človekove pravice, so v zaporu do smrti pretepli, ker je razkrival korupcijska omrežja v ruskem davčnem in policijskem sistemu. Z “Zakonom Magnitsky” so v ZDA uvedli prepoved izdaje vizumov in zamrznitev sredstev ruskim funkcionarjem in uradnikom, za katere Bela hiša oceni, da kršijo človekove pravice.

Kot odgovor, je Rusija sprejela “Zakon Dima Yakovlev”, s katerim prepoveduje Američanom možnost posvojitve otrok iz Rusije, potem ko je bilo odkritih več primerov zlorabe posvojenih ruskih otrok v ZDA. Zakon so poimenovali Dima Yakovlev, po istoimenskem dečku, ki je umrl zaradi toplotnega udara leta 2008, potem ko so ga njegovi ameriški posvojitelji pustili več ur zaklenjenega v pregretem avtomobilu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Oregon 6 let

    mal ga je že prizadelo, da se je tako razpisal