Kdo je ostal s Trumpom in kdo mu je obrnil hrbet: Slovenija glasovala za resolucijo, ki zavrača Trumpovo odločitev! – TOPNEWS.si

Kdo je ostal s Trumpom in kdo mu je obrnil hrbet: Slovenija glasovala za resolucijo, ki zavrača Trumpovo odločitev!

Kdo je ostal s Trumpom in kdo mu je obrnil hrbet: Slovenija glasovala za resolucijo, ki zavrača Trumpovo odločitev!

Generalna skupščina OZN je na izredni seji s 128 glasovi “za” in devetimi “proti” sprejela resolucijo, ki zavrača Trumpovo odločitev o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela, medtem ko se je 35 držav vzdržalo. Z resolucijo so ZDA pozvali k umiku priznanja Jeruzalema za izraelsko prestolnico.

Vsebina resolucije med drugim znova utrjuje prepričanje, da je treba status Jeruzalema rešiti na pogajanjih med Izraelom in Palestinci in da kakršna koli odločitev zunaj tega okvira nima pravnega učinka ter da jo je treba preklicati.

Potem ko so v Varnostnem svetu OZN sprejetje resolucije o zavrnitvi ameriškega priznanja Jeruzalema kot izraelske prestolnice zavrnile ZDA z vetom, je o tem na izredni seji glasovala Generalna skupščina Svetovne organizacije. Na ponedeljkovem zasedanju Varnostnega sveta je 14 držav članic resolucijo podprlo.

Na zasedanju GS OZN so proti resoluciji glasovale ZDA, Izrael, Gvatemala, Honduras, Marshallovi otoki, Mikronezija, Nauru, Palau in Togo. Med vzdržanimi so Kanada, Mehika, Filipini, Poljska, Romunija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina …

Resolucijo so podprle skoraj vse članice Evropske unije. Za resolucijo so glasovale tudi štiri stalne člane Varnostnega sveta OZN – Kitajske, Francije, Rusije in Velike Britanije in države, ki so po oceni CNN tudi “ključne ameriške zaveznice v muslimanskem svetu” Srbija, Slovenija, Makedonija, Črna gora, Albanija, Grčija…

AP ugotavlja, da je bilo 21 od 193 držav članic ZN odsotnih, tudi Kenija, Gruzija in Ukrajina, za katere AP ugotavlja, da so tesno povezane z ZDA.

Zanimivo je, da so prejemnice znatne finančne pomoči s strani ZDA, Egipt, Afganistan in Irak, podprle resolucijo, torej so ignorirale grožnjo predsednika Trumpa o suspenzu finančne pomoči, če bodo glasovale za resolucijo, ugotavlja AP.

Pred tem je ameriška veleposlanica pri OZN Nikki Haley grozila, da si bodo ZDA “zapomnile dan, ko so bile napadene v Generalni skupščini ZN samo zato, ker so uresničile svojo pravico suverene države” in poudarila, da glasovanje v ZN ne bo spremenilo odločitve ZDA o Jeruzalemu.

Torej ameriška veleposlanica Haleyeva je na izrednem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov grozila 193-im državam članicam Združenih narodov, da bodo ZDA ustavile financiranje, v kolikor Generalna skupščina sprejme resolucijo, s katero se zavrne Trumpovo odločitev o priznanju Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela.

Tudi ameriški predsednik Donald Trump je članicam ZN-a, ki bodo na izrednem zasedanju glasovale za resolucijo, zagrozil z ukinitvijo finančne pomoči. “Vzamejo stotine milijonov dolarjev, celo milijarde dolarjev, nato pa glasujejo proti nam. Opazujemo to glasovanje. Naj glasujejo proti nam. Prihranili bomo ogromno. Ni nam mar,” je v sredo izjavil Trump.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmouda Abbasa je pozdravil sprejem resolucije kot “zmago za Palestino”.

Izrael je zavrnil odločitev GS OZN in izrazil veselje, ker veliko število držav ni glasovalo za resolucijo. Premier Natanyahu se je zahvalil Združenim državam Amerike za nedvoumno podporo, Organizacijo združenih narodov pa označil kot hišo laži.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)