ZDA vložile veto na resolucijo o zavrnitvi Trumpove odločitve glede Jeruzalema! – TOPNEWS.si

ZDA vložile veto na resolucijo o zavrnitvi Trumpove odločitve glede Jeruzalema!

ZDA vložile veto na resolucijo o zavrnitvi Trumpove odločitve glede Jeruzalema!

Veleposlanica ZDA pri Združenih narodih Nikki Haley je vložila veto na resolucijo, v kateri se zahteva zavrnitev odločitve predsednika Donalda Trumpa o Jeruzalemu kot glavnem mestu Izraela.

To je prvi veto, odkar je bila Nikki Haley imenovana za veleposlanico ZDA pri OZN, poročajo izraelski mediji. Resolucijo, s katero se zavrača odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o Jeruzalemu kot prestolnici Izraela, je Varnostnemu svetu Združenih narodov predložil Egipt.

V besedilu resolucije je izraženo “globoko obžalovanje zaradi nedavne odločitve v zvezi s statusom Jeruzalema”, nikjer v tekstu pa niso omenjene ZDA, niti ameriški predsednik Donald Trump.

Ameriška veleposlanica Nikki Haley je izjavila, da je vložila veto na resolucijo Združenih narodov “v znak obrambe ameriške suverenosti in vloge ZDA v mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu”.

“Nobena država ne bo govorila Združenim državam Amerike, kje morajo vzpostaviti svoje veleposlaništvo”, je dejal Haleyeva potem, ko je vložila prvi veto ZDA po več kot šestih letih. Včerajšnje glasovanje v Varnostnem svetu je ocenila kot “žalitev, ki jo ne bodo pozabili”.

Turčija je v odzivu dejala, da je šokirana glede ameriškega veta, je sporočilo turško Ministrstvo za zunanje zadeve in navedlo, da je ameriška uporaba veta na resolucijo, ki jo je podprlo preostalih 14 članic, še enkrat pokazala, da je Washington “izgubil objektivnost” in da je nesprejemljiva “neučinkovitost” Varnostnega sveta OZN.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)