Združeni narodi preučujejo razveljavitev Trumpove odločitve glede priznanja Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela – TOPNEWS.si

Združeni narodi preučujejo razveljavitev Trumpove odločitve glede priznanja Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela

Združeni narodi preučujejo razveljavitev Trumpove odločitve glede priznanja Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela

Varnostni svet Združenih narodov preučuje osnutek resolucije, katera bi določila, da kakršnekoli odločitve o statusu Jeruzalema nimajo pravnega učinka in morajo biti preklicane, poroča Reuters.

V osnutku resolucije, ki ga je pripravil Egipt in ki obsega le eno stran, se ne omenja niti ZDA, niti ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je pred kratkim priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela, poroča britanska agencija, ki je imela vpogled v dokument.

V osnutku resolucije ZN “se potrjuje, da vse odločitve in dejanja, katerih namen je sprememba karakterja, statusa ali demografske sestave svetega mesta Jeruzalema, nimajo pravnega učinka, so nične, neveljavne in morajo biti preklicane v skladu z veljavnimi resolucijami Varnostnega sveta”.

V osnutku se prav tako poziva vse države, da se vzdržijo vzpostavitve diplomatskih misij v Jeruzalemu, v skladu z resolucijo 478 Varnostnega sveta.

jeruzalem 2

V osnutku resolucije se zahteva, da vse države postopajo v skladu z resolucijami VS ZN v zvezi z Jeruzalemom in ne priznajo kakršnekoli akcije ali ukrepa, ki je v nasprotju s temi resolucijami.

Britanska agencija poroča, da diplomati v OZN trdijo, da ima osnutek resolucije širšo podporo, vendar bo Washington verjetno vložil veto na predloženi tekst. Diplomati so še povedali, da bi Varnostni svet Združenih narodov moral glasovati o osnutku resolucije v začetku naslednjega tedna.

Za sprejem resolucije je potrebnih devet glasov za in ne-vložitev veta nobene od petih stalnih članica Varnostnega sveta ZN oziroma ZDA, Francije, Velike Britanije, Rusije in Kitajske.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)