Najnovejša raziskava: Britanci proti Brexitu – TOPNEWS.si

Najnovejša raziskava: Britanci proti Brexitu

Najnovejša raziskava: Britanci proti Brexitu

Po najnovejši anketi agencije za raziskovanje javnega mnenja BMG bi 51 odstotkov Britancev ostalo v Evropski uniji, medtem ko bi jih 41 odstotkov EU želelo zapustiti.

V javnomnenjski raziskavi je sodelovalo 1.400 vprašanih, rezultat pa so objavili v soboto na spletni strani Independenta. Rezultat ankete, ki skorajda predstavlja preobrat v primerjavi z izidom lanskoletnega referenduma o tem vprašanju, so objavili v času, ko Velika Britanija vstopa v drugo fazo pogajanj o izstopu iz EU, v kateri bo beseda tekla o trgovini, poroča Reuters.

“Independent” navaja, da je vodstvo za “ostati” v odnosu z “zapustiti” EU največje v primerjavi z rezultati vseh anket doslej, po uspešnem referendumu, ki so ga izvedli junija 2016.

Vodja raziskave iz agencije BMC je za britanski časnik povedal, da razlog za spremembo leži v spremembi mnenja tistih, ki niso glasovali na lanskoletnem referendumu, medtem ko jih devet od desetih, ki niso glasovali, ni spremenilo mnenja.

Raziskavo so izvedli med 5. in 8. decembrom.

Na lanskoletnem referendumu je 52 odstotkov Britancev glasovalo za Brexit, medtem ko jih je 48 odstotkov glasovalo za to, da Britanija ostane v EU.

Analitiki volitev in politiki iz vrst liberalnih demokratov na Twitterju komentirajo, da rezultat raziskave pomeni “največje vodstvo tistih, ki želijo ostati v EU, po referendumu za izstop Britanije iz EU.

Britanska premierka Theresa May je prejšnji teden dosegla dogovor z EU, da se pogajanja v okviru Brexita nadaljujejo glede sporazuma o trgovini in menjavi, vendar pa nekateri evropski liderji opozarjajo, da bi se ta pogajanja, ki so doslej bila težka, sedaj utegnila biti še težja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)