Surova zima prisilila Veliko Britanijo h kršitvi ruskih sankcij: Njena poteza ne bo všeč njenim zaveznicam! – TOPNEWS.si

Surova zima prisilila Veliko Britanijo h kršitvi ruskih sankcij: Njena poteza ne bo všeč njenim zaveznicam!

Surova zima prisilila Veliko Britanijo h kršitvi ruskih sankcij: Njena poteza ne bo všeč njenim zaveznicam!

Velika Britanija je prisiljena zaradi niza nesreč na velikih evropskim plinovodih dobavljati plin iz Rusije in to iz projekta “Yamal”, ki je pod sankcijami Zahoda.

Tako bo Združeno kraljestvo postalo prvi kupec plina šele odprtega ruskega projekta, potem ko je novonastala kriza okrepila zaskrbljenost, da bi v zimskem času utegnilo priti do rekordne rasti cen plina.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden na severu države odprl projekt “Yamal”, vreden 20 milijard. Nato so cene derivatov na britanskem tržišču dosegle najvišjo ceno v zadnjih štirih letih, zaradi nesreč na plinovodu “Severno morje” in eksplozije na plinskem terminalu v Avstriji.

plin

Kot piše britanski Telegraph je bila dogovorjena dostava prvega paketa plina iz projekta “Yamala” do uvoznega terminala v Veliki Britaniji s pomočjo posebnih ledolomilcev-tankerjev. Prvo dostavo plina bi morali izvesti do konca tega meseca. Vendar pa se ruski plinski projekt nahaja pod sankcijama ZDA in EU zaradi ruske aneksije Krima leta 2014, kar na celotnemu poslu daje občutek neprimernosti.

Britanija redko uvaža tekoči naravni plin v zimskem času, saj so po navadi cene takrat na tržiščih Vzhodne Azije veliko višje. Vendar pa je veliko povpraševanje v Evropi povzročilo vrtoglavo rast cen plina na britanskem otoku, na več kot 10 milijonov dolarjev britanskih termalnih enot. Tako se je trg plina Velike Britanije izenačil z azijskimi trgi, ki so najdražji na svetu.

Okoli 40 odstotkov domačih rezerv Britanije bodo porabili do Novega leta, zaradi zastoja na dobavah, oskrba Evrope pa je upočasnjena. Kljub dogajanjem na ključnih tranzitnih rutah, je vlada v Londonu trdila, da Veliki Britaniji ne grozi pomanjkanje, zaradi velikega števila virov, iz katerih se oskrbuje Britanija.

image (2)

Rastoči stroški dobave plina med nestabilnim obdobjem lahko pustijo posledice, piše Telegraph. Dobavltelji so običajno primorani dvigniti cene, da bi tako pokrili večje stroške, medtem ko se manjši dobavltelji lahko soočijo tudi s eksistencialnim rizikom. Prav tako se pričakuje, da bodo prizadeti tudi glavni industrijski uporabniki.

Ed Cox, specialist za tržišča tekočega naravnega plina, je dejal, da takšna rast cen dela britansko tržišče privlačnejše za izvoznike. Opozoril pa je, da prodajalec “Malezija Petronas” še vedno lahko odpove pošiljko do konca meseca, v kolikor najde donosnejši trg.

Azijski kupci so že dvignili svoje ponudbe na 10,5 dolarjev, kot odgovor na pretrese na evropskem trgu plina.

“Breme (iz Yamala) samo po sebi ne bo povzročilo velike razlike v Veliki Britaniji, vendar pa kaže, da je Evropa vplivala na globalni trg,” je dodal Cox.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)