Naslednik Steve-a Jobsa pojasnil zakaj “iPhone” proizvajajo na Kitajskem: Razlog ni poceni delovna sila! – TOPNEWS.si

Naslednik Steve-a Jobsa pojasnil zakaj “iPhone” proizvajajo na Kitajskem: Razlog ni poceni delovna sila!

Naslednik Steve-a Jobsa pojasnil zakaj “iPhone” proizvajajo na Kitajskem: Razlog ni poceni delovna sila!

Izvršni direktor podjetja “Apple” Tim Cook je pojasnil razlog zakaj večino njihovih proizvodov še naprej izdelujejo na Kitajskem. “Obstaja zmota glede Kitajske. To je moje mnenje. Priljubljen koncept je ta, da podjetja odhajajo na Kitajsko zaradi poceni delovne sile. Ne vem sicer, v katere dele Kitajske odhajajo, saj je Kitajska prenehala biti država s poceni delovno silo že pred več leti,” je dejal Cook na Globalnem forumu, ki ga je organizirala Fortune Magazin. Cook je dejal, da podjetje Apple proizvaja na Kitajskem, ker je tam večja količina usposobljenih ljudi na enem mestu.

“Proizvodi, ki jih Apple izdeluje, zahtevajo napreden način uporabe orodij ter natančnost in delo z materiali, ki so kot umetniška dela. V ZDA lahko organiziramo sestanek inženirjev za delo s takimi orodji in ne vem, če bi napolnili en prostor. Na Kitajskem bi napolnili celotne nogometne stadione,” je dejal Cook in poudaril, da gre za veliko strokovnost in zanjo je pohvalil kitajski izobraževalni sistem. Dodal je še, da so številne države že dojele, da bi se morale v tem pogledu zgledovati po Kitajski.

Že pokojni Steve Jobs, ustanovitelj podjetja Apple, je ameriškemu predsedniku Obami pojasnjeval zakaj številna delovna mesta v podjetju Apple zasedajo prebivalci Kitajske in ne ZDA. Opozoril je na številne prednosti kitajske masovne proizvodnje, kot je npr. veliko število podjetij, kjer delavci delajo šest dni na teden, pogosto do 12 ur dnevno.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Da in ne.