Države Organizacije islamskega sodelovanja priznale palestinsko državo in vzhodni Jeruzalem kot njeno prestolnico! – TOPNEWS.si

Države Organizacije islamskega sodelovanja priznale palestinsko državo in vzhodni Jeruzalem kot njeno prestolnico!

Države Organizacije islamskega sodelovanja priznale palestinsko državo in vzhodni Jeruzalem kot njeno prestolnico!

Liderji muslimanskih držav so včeraj na Vrhu Organizacije islamskega sodelovanja v Istanbulu pozvali vse države sveta, da priznajo vzhodni Jeruzalem kot glavno mesto Palestine, kot odgovor na odločitev ameriškega predsednika o priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice.

“Razglašamo vzhodni Jeruzalem kot glavno mesto Palestincev in pozivamo druge države, da priznajo državo Palestino in okupirani vzhodni Jeruzalem kot njeno glavno mesto”, so sporočili muslimanski liderji. Hkrati so pozvali vse države, da sledijo njihovemu zgledu, ob tem pa ostro obsodili tako ZDA kot Izrael.

Prav tako so opozorili, da odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema, kot samo izraelske prestolnice, spodbuja “ekstremizem in terorizem”.

Trumpova odločitev je “namerna sabotaža vseh prizadevanj za dosego miru, ki hrani ekstremizem in terorizem ter grozi globalnemu miru in varnosti”, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zbrani na Vrhu organizacije, ki šteje 57 držav, so na poziv turškega predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, glasnega kritika Trumpove odločitve, ocenili, da je slednja neodgovorna in jo razglasili kot nično.

erdogan summit istanbul abbas jeruzalem

Turški predsednik Erdogan

“Ostro zavračamo in obsojamo neodgovorno, nelegalno in enostransko odločitev predsednika Združenih držav Amerike o priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice in ocenjujemo to odločitev kot nično,” so navedli v sporočilu za javnost.

Nujno sklicanega Vrha so se udeležili med ostalimi tudi predsednik Irana, Libanona, Jemna, jordanski kralj, kuvajtski in katarski emir, predsednik Indonezije, Azerbajdžana, pakistanski in afganistanski premier ter palestinski predsednik Abbas.

Savdski kralj, ki se vrha ne udeležuje, je medtem Trumpovo odločitev označil kot “očiten napad na zgodovinske in trajne pravice palestinskega ljudstva”. Hkrati je podprl palestinsko pravico do samostojne države in Vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico.

abbas summit istanbul abbas jeruzalem

Palestinski predsednik Mahmoud Abbas

Palestinski predsednik Abbas je potezo ameriškega predsednika označil za “zločin”, ki je ogrozil svetovni mir. Zahteval je, da Združeni narodi prevzamejo mirovni proces, saj da Washington ni več “usposobljen” za nalogo.

“Jeruzalem je in bo za vedno prestolnica palestinske države. Od zdaj naprej ne sprejemamo nobene vloge ZDA v političnem procesu, ker so popolnoma pristranske v korist Izraela,” je dejal Abbas.

Tramp je 6. decembra priznal Jeruzalem kot izraelsko prestolnico, čeprav so Palestinci nameravali v njegovem vzhodnem delu, ki ga je v vojni leta 1967 okupirala in nato anektirala izraelska država, razglasiti glavno mesto svoje bodoče neodvisne države.

Trumpova odločitev je izzvala skoraj enoglasno obsodbo v svetu in demonstracije na Bližnjem vzhodu in širše v drugih muslimanskih državah.

Mednarodna skupnost aneksije vzhodnega Jeruzalema ni nikoli priznala, sedaj pa se zaradi statusa Jeruzalema boji izbruha nasilja in novega prelivanja krvi.

Trumpova odločitev je namreč v nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov iz leta 1980, da je Vzhodni Jeruzalem okupirano ozemlje in da je izraelska priključitev tega območja v nasprotju z mednarodnim pravom. Zahodni Jeruzalem je sicer Izrael zasedel leta 1948, leta 1967 pa je zasedel še vzhodni del mesta in ga leta 1980 v celoti pripojil, kar je kršitev 47. člena IV. ženevske konvencije. Vprašanje Jeruzalema bi sicer moralo biti rešeno v okviru bližnjevzhodnega mirovnega procesa, a Izrael iz vzhodnega dela mesta izseljuje Palestince in naseljuje judovske naseljence.

cerar erjavec

Erjavec: Čas je za priznanje Palestine

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je po srečanju voditeljev koalicijskih strank napovedal, da bo pripravil informacijo za sejo vlade prihodnji teden glede priznanja palestinske države. Erjavec se strinja s tem, da bi Slovenija priznala palestinsko državo, in pravi, da je čas za to dozorel. Erjavec je že aprila 2015 napovedal, da bo priznanje Palestine vladi predlagal že do konca istega leta leta, če do takrat ne bo priznanja v okviru večje skupine evropskih držav, česar pa do zdaj ni storil. Zakaj tega ni storil ni pojasnil.

“Po mojem mnenju so okoliščine zrele, da bi ponovno razmislili o priznanju Palestine,” je dejal včeraj. Pojasnil je, da so se na srečanju vodij koalicijskih strank dogovorili, “da pripravi informacijo za vlado za prihodnji teden, in potem bodo sprejeli nadaljnje odločitve glede nadaljnjih korakov v zvezi s priznanjem Palestine”. Priznanje Palestine naj bi podpiral tudi koalicijski SD. Vodja poslancev te stranke Matjaž Han je izrazil prepričanje, da bo vlada oziroma zunanje ministrstvo pripravilo poročilo, na podlagi katerega bodo priznanje Palestine izglasovali v DZ-ju.

V največji vladni stranki SMC so še vedno nekoliko zadržani. Kot je po sestanku koalicije povedala vodja njihove poslanske skupine Simona Kustec Lipicer, podpirajo priznanje Palestine, “vendar morajo biti tudi okoliščine ustrezno pripravljene za ta korak”. Spomnila je na zavezo Erjavca, da bo Slovenija ta korak naredila v svežnju oziroma s še nekaterimi drugimi evropskimi državami.

Stranka Združena levica je že leta 2014 predlagala priznanje Palestine, a je novembra istega leta na zasedanju o njenem predlogu parlamentarni Odbor za zunanjo politiko na pobudo SMC-ja sprejel sklep, naj se o tem najprej izreče vlada in naj svojo odločitev pošlje v DZ. Leta 2015 pa je Levica v DZ vložila Akt o priznanju Palestine. Vlada se do zdaj do tega vprašanja še ni opredelila. Vprašanje, ki se pri tem poraja je, ali se bosta premier in zunanji minister sploh lahko uskladila glede priznanja palestinske države do izteka njunega mandata.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)