Anatomija neke (korporativne) morale, kot jo razumejo na Občini Trbovlje – Ali zakaj je v sporu kdo bo direktor Komunale, Trbovlje postalo slovenski Twin Peaks – TOPNEWS.si

Anatomija neke (korporativne) morale, kot jo razumejo na Občini Trbovlje – Ali zakaj je v sporu kdo bo direktor Komunale, Trbovlje postalo slovenski Twin Peaks

Anatomija neke (korporativne) morale, kot jo razumejo na Občini Trbovlje – Ali zakaj je v sporu kdo bo direktor Komunale, Trbovlje postalo slovenski Twin Peaks

Čeprav bi na prvi pogled lahko rekli, da naslov Anatomija neke (korporativne) morale, kot jo razumejo na Občini Trbovlje nima neke neposredne povezave s spisom Milovana Đilasa – Anatomija neke morale in 19 znamenitih člankov (oktober 1953 – januar 1954) pa gre pravzaprav za podobno tematiko. Čeprav je Đilas pisal o stranpoteh jugoslovanskega socializma v 50 letih prejšnjega stoletja, pa se zdi vse skupaj prav simpatično v primerjavi z dogajanjem na Občini Trbovlje konec leta 2017. Torej 70 let pozneje, ko gre za imenovanje novega direktorja Komunale Trbovlje.. Gre namreč za tipične frakcijske boje, ki so bolj podobni tistim iz sredine prejšnjega stoletja.

Za kaj gre. Po tem ko je Javno podjetje Komunalo Trbovlje dobrih 20 let vodil preverjeni direktor Milan Žnidaršič, se je nadzorni svet omenjenega podjetja spomnil, da bi morda po 20- tih letih bila dobra zamenjava na čelu tega podjetja. Naredili so razpis, na katerega sta se prijavila dva kandidata in sicer stari direktor Milan Žnidaršič in nov kandidat Jože Pustoslemšek, ki si je delovne izkušnje nabiral v brežiški Komunali.

Oba sta vsaj po formalnih kriterijih imela pogoje za imenovanje, razen seveda, da je stari kandidat imel pravo “partijsko knjižico,” novi pa ni bil član nobene stranke. Vendar, ker so se trije člani nadzornega sveta od šestih, vključno s predsednikom nadzornega sveta Iztokom Hribovškom, odločili za spremembo in s sklepom z dne 29.9.2017 imenovali novega direktorja Komunale Jožeta Pustoslemška, kar je zanetilo ogenj v strehi.

Nastal je problem, zato se je županja Jasna Gabrič, kot tudi stari direktor Komunale Milan Žnidaršič ter trije člani nadzornega sveta, (Edvard Jug, Zoran Gračner in Vlasta Medvešek Crnkovič), ki so bili pod “jurisdikcijo” županje, odločili, da vendarle tako pomembnega podjetja za Občino, kot je Komunala, ne gre prepustiti “nekim prišlekom”. Sledila je nova seja nadzornega sveta, na kateri so preverjali, kako je mogoče, da mandata niso podaljšali staremu direktorju in kako so lahko zadeve ušle izpod nadzora pri tako vitalnem podjetju za občino Trbovlje, kot je javno podjetje Komunala.

Na sejo so prišli vsi organi Občine, tako kot v starih časih razne partijske komisije, tako – Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki je formalno dala pobudo za sklic, potem Statutarno pravna komisija, ki je želela spremeniti celo odlok glede razpisnih pogojev ter županja, ki je celo dala predlog za razrešitev nadzornega sveta, ker ni izbral pravega kandidata, ki je po volji vodstva občine Trbovlje.

Vendar se nadzorni svet, vsaj ko gre za tri člane vključno s predsednikom, ni dal. Kljub nasprotovanju županje je vztrajal na prvotni odločitvi in ponovno potrdil imenovanje novega direktorja Jožeta Pustoslemška, ki se je kasneje vpisal v sodni register Ajpes kot nov direktor. Vendar pa mandata operativno ni mogel nastopiti, saj sta mu to najprej preprečila stari direktor in njegov pravni pooblaščenec, kasneje pa še varnostna služba, ki kljub pozivom na asistenco policije, ni dovolila, da bi Jože Pustoslemšek sploh vstopil v posvečeno pisarno, kaj šele vodil Komunalo.

Nadzorni svet je zaradi bojkota treh članov Edvarda Juga, Zorana Gračnerja in Vlaste Medvešek Crnkovič, predvsem iz vrst zaposlenih in imenovanega s strani županije, ni bil več operativen in zato tudi niso uspeli formalizirati pogodbe z novim direktorjem Komunale. Sedaj bodo neposlušni nadzorniki, vključno s predsednikom, zamenjani, ker so si dovolili takšno nesramnost in neubogljivost.

Vmes je torej občinsko vodstvo namerno povzročilo nesklepčnost nadzornega sveta, da jim, kot rečeno, ni bilo treba formalizirali pogodbe o zaposlitvi za novega direktorja. nato pa se je na to isto nesklepčnost, ki jo je povzročila županja s svojimi ljudmi Občina Trbovlje pritožila na sodišče in zoper “nasprotno” stranko, torej svoje javno Komunalno podjetje, češ, da podjetje nima direktorja in naj s sodnim sklepom imenujejo starega direktorja za vd – ja, vsaj za šest mesecev, kar se je tudi zgodilo.

Sledile so zgode, nezgode in prigode. Tudi stari direktor se je pred tem zoper sklep o imenovanju novega direktorja pritožil na Okrajnem sodišču v Ljubljani in kljub izrecnemu pozivu sodišča, naj nadzorni svet odgovori na tožbo, je stari direktor kar sam, tudi preko občinskega odvetnika, odgovarjal sodišču. Stari direktor je namreč sprožil gospodarski spor tako rekoč zoper samega sebe in zoper svoje podjetje, ki ga je še vedno vodil – Komunalo Trbovlje in od sodišča zahteval, da razveljavi sklepe legitimnega nadzornega sveta o imenovanju drugega direktorja in pomislite – uspel.
Odvetnik je torej v imenu Komunale tožbi pritrdil in s tem je bivši direktor sam sebi izposloval neveljavnost sklepa z dne 29.9.2017, s katerim je bil imenovan njegov protikandidat Jože Pustoslemšek. Direktor je tožbo vložil 25.10.2017, dne 9.11.2017 je bila s strani sodišča izdana sodba na podlagi prepoznave, ki je bila že dne 13.11.2017 pravnomočna. Da bi bilo problematičnost rabot še večje, se je odvetnik bivšega direktorja Žnidaršiča kar sam v imenu podjetja odpovedal pritožbi in s tem izposloval pravnomočnost sodbe (čeprav za to dejanje ni pooblastil predsednik nadzornega sveta).

Parodija absurda je tako velika, da je stari direktor torej tožil kar svoje podjetje, kjer je “direktoroval” in odgovarjal sodišču namesto nadzornega sveta oziroma predsednika nadzornega sveta. Seveda gre za absurdne zlorabe položaja, ki jih je težko razumeti, razen če ste zelo natančno gledali nadaljevanko Twin Peaks in znate hitro šifrirati akterje in dogodke.

V Trbovljah je zavladalo izredno stanje in miru ni bilo, dokler županji Jasni Gabrič ni uspelo preko sodišča doseči, da Komunalo vsaj začasno vodi naprej stari direktor Milan Žnidaršič. Najbolj zanimiva pri vsem skupaj je seveda vloga in asistenca sodne oblasti v omenjenem primeru, ki je praktično v dnevu ali dveh razrešila situacijo, vendar kako, o tem v nadaljevanju.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 7 let

    Lud jebe zbunjenog.