Schulz predstavil nenavaden predlog: Predlaga oblikovanje Združenih držav Evrope v naslednjih 5-ih letih! – TOPNEWS.si

Schulz predstavil nenavaden predlog: Predlaga oblikovanje Združenih držav Evrope v naslednjih 5-ih letih!

Schulz predstavil nenavaden predlog: Predlaga oblikovanje Združenih držav Evrope v naslednjih 5-ih letih!

Martin Schulz, bivši predsednik Evropskega parlamenta in vodja nemških socialdemokratov, je izzval burne politične reakcije s svojim ambicioznim pozivom za ustanovitev Združenih držav Evrope, po vzoru ZDA in to v roku naslednjih 5 let.

Schulzeva stranka se trenutno pogaja o povolilni koaliciji, ki bi morala rešiti kanclerko Angelo Merkel pred novimi parlamentarnimi volitvami. Schulzeva SPD je namreč zadnji potencialni koalicijski partner za CDU Angele Merkel, saj so pogajanja z liberalnimi Svobodnimi demokrati in levičarskimi Zelenimi prejšnji mesec propadla.

Schulz je zahtevo po nadaljnjem združevanju Evropske unije kot federalne države predstavil kot eno od “rdečih črt” oziroma pogojev za ponovni vstop v koalicijo z demokrščani.

Ostala dva pogoja, ki ju je Schulz predstavil v 75-minutnem govoru na konvenciji socialdemokratov, sta krepitev socialne “varnostne mreže” v moderni digitalni ekonomiji in postopno opuščanje premoga kot energenta.

“Zakaj ne delamo na tem, da ustvarimo Združene države Evrope tudi v stvarnosti, najkasneje do leta 2025?,” se je vprašal Schulz pred strankarskimi delegati v Berlinu in pojasnil, kako bi udejanjili projekt Združenih držav Evrope.

“Želim evropski ustavni sporazum, ki bo omogočil federalno Evropo. Konvencija bi oblikovala načrt omenjenega sporazuma v tesnem sodelovanju s civilno družbo in ljudstvom. Sporazum bi nato morali posredovati članicam EU, tiste, ki bi ga zavrnile. pa bi morali odsloviti iz EU”, je dejal Schulz.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)