Palestinski predsednik: Trumpova odločitev pomeni, da se ZDA umikajo iz mirovnega procesa! – TOPNEWS.si

Palestinski predsednik: Trumpova odločitev pomeni, da se ZDA umikajo iz mirovnega procesa!

Palestinski predsednik: Trumpova odločitev pomeni, da se ZDA umikajo iz mirovnega procesa!

Predsednik Palestine Mahmoud Abbas je obsodil odločitev predsednika ZDA Donalda Trampa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preseli ameriško veleposlaništvo.

Palestinski predsednik Mahmoud Abbas je poudaril, da Trumpova odločizev uničuje prizadevanja ZDA in njeno vlogo posrednika v izraelsko-palestinskem konfliktu.

“Odločitev ameriške administracije krši mednarodne in bilateralne resolucije ter sporazume, ruši mirovna prizadevanja in pomeni, da se Washington umika iz mirovnega procesa”, je dejal Abbas. Palestinski predsednik je dejal, da ZDA odslej ne morejo več imeti vloge mirovnega posrednika v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. “Ti obžalovanja vredni in nesprejemljivi ukrepi namerno spodkopavajo vsa mirovna prizadevanja,” je dejal Abbas.

abbas trump jeruzalem 1

Abbas na obisku pri mirovnemu posredniku v izraelsko-palestinskem konfliktu Trumpu

Abbas je še dodal, da je Jeruzalem “večna prestolnica Palestincev”.

Na drugi strani je premier Izraela Benjamin Natanyahu izjavil, da gre za zgodovinski dan za Izrael. Izraelski premier je sicer večkrat dejal, da ne podpira palestinske države. Vsak mirovni sporazum s Palestinci pa mora vključevati Jeruzalem kot izraelsko glavno mesto, je še dejal izraelski premier. Netanjahu je že pozval druge države, naj sledijo ameriškemu primeru in tudi same preselijo svoja veleposlaništva.

Včeraj je predsednik ZDA Donald Trump priznal Jeruzalem kot glavno mesto Izraela, selitev veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem pa je odložena za 6 mesecev, proces preselitve pa naj bi trajal približno 4 leta. Trump je dejal, da njegova oznanitev pomeni začetek novega pristopa k izraelsko-palestinskemu konflitku. Odlaganje priznanja Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela nikakor ni pripomoglo dosegi miru. Po njegovi oceni je ta odločitev “v interesu ZDA in miru med Izraelom in Palestinci”.

Ameriška odločitev je izzvala ostre odzive in zaskrbljenost v mednarodni skupnosti ter med Palestinci. Obsodbe Trumpove odločitve prihajajo z vsega sveta

Mednarodna skupnost ne priznava izraelske suverenosti nad celotnim Jeruzalemom, ki vključuje vzhodni del, v katerem so sveti kraji za muslimansko, judovsko in krščansko skupnost. Izrael ima celoten Jeruzalem za svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967 in si ga kasneje pripojil v neskladju z mednarodnim pravom, prestolnica njihove prihodnje države. Od začetka okupacije je Izrael v vzhodnem Jeruzalemu porušil številne domove Palestincev, na tem območju pa je zgradil številne domove za Jude.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je poudaril nasprotovanje enostranskim ukrepom, ki bi ogrozili možnost miru med Izraelom in Palestinci. Vprašanje statusa Jeruzalema je “treba rešiti na neposrednih pogajanjih med stranema na podlagi relevantnih resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in Generalne skupščine ZN-a, pri tem pa upoštevati legitimne skrbi palestinske in izraelske strani”.

Posebni odposlanec Združenih narodov za bližnjevzhodni mirovni proces Nickolay Mladenov je posvaril pred posledicami morebitnega priznanja Jeruzalema kot izraelske prestolnice.

Egipt je Trumpovo odločitev označil za enostransko, ki krši mednarodne resolucije. Poudarili so, da to ne bo spremenilo pravnega statusa Jeruzalema, ki je okupirano mesto in izrazili izredno zaskrbljenost zaradi možnih posledic Trumpove odločitve na stabilnost v regiji.

Jordanija je odločitev obsodila kot kršitev mednarodnega prava in ustanovne listine Združenih narodov.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je glede Trumpove odločitve izrazil obžalovanje in da je Francija ne podpira. Izpostavil je “zavezanost Francije in Evrope rešitvi dveh držav, v skladu s katero bi Izrael in Palestina živela ena ob drugi v miru in varnosti v okviru mednarodno priznanih meja z Jeruzalemom kot prestolnico obeh držav”.

Turčija je obsodila “neodgovorno”potezo ZDA in izpostavila, da je možno konflikt med Izraelom in Palestinci rešiti samo z oblikovanjem palestinske države z Vzhodnim Jeruzalemom kot glavnim mestom. Opozorila je še, da bo imela Trumpova odločitev negativen vpliv na mir in stabilnost v regiji ter da zato “grozi popolno uničenje podlage za mir”. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v turškem parlamentu dejal, da gre Turčija lahko tako daleč, da prekine diplomatske stike z Izraelom.”

Iran je prav tako ostro obsodil Trumpovo potezo in posvaril pred novo spiralo nasilja v regiji. “Ta neracionalna in provokativna odločitev bo privedla do novega ekstremizma in nasilja.”

Palestinci in Jordanija so zaradi Trumpovih načrtov že zahtevali sklic izrednega zasedanja Arabske lige. Srečanje bo najverjetneje v soboto.

Nemško in francosko zunanje ministrstvo sta izrazila zaskrbljenost zaradi možnega izbruha nasilja kot posledice ameriške odločitve, ki svoje državljane svarita pred morebitnimi protesti, zato svojim državljanom svetujejo, naj se izogibajo zbiranju v velikih množicah v Vzhodnem Jeruzalemu, na Zahodnem bregu in v Gazi.

Velika Britanija stališča glede tega vprašanja ni spremenila. Britanska premierka Theresa May je napovedala, da se namerava glede odločitve o priznanju Jeruzalema kot izraelskega glavnega mesta pogovoriti s Trumpom. Povedala je še, da britansko stališče glede tega vprašanja ostaja nespremenjeno in da bi morali status Jeruzalema določiti na pogajanjih med Izraelci in Palestinci.”Jeruzalem bi moral na koncu postati skupna prestolnica izraelske in palestinske države,” je dodala.

Rusija je izrazila zaskrbljenost zaradi napetosti, ki bi jih lahko povzročila ameriška odločitev. V Kremlju so poudarili, da ruski predsednik Vladimir Putin podpira takojšnjo obnovitev pogajanj med Izraelci in Palestinci o vseh spornih vprašanjih, vključno s statusom Jeruzalema.

Kitajska meni, da bi premik veleposlaništva in priznanje Jeruzalema kot prestolnice lahko izzvala nove sovražnosti. Menijo, da je položaj Jeruzalema zapleteno in občutljivo vprašanje ter da je Kitajska zaskrbljena, da bi lahko ameriška odločitev “zaostrila regionalni konflikt.”

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je izrazilo resno zaskrbljenost zaradi Trumpove odločitve. Poudarili so, da odločitev škoduje prizadevanjem mednarodne skupnosti v iskanju rešitve izraelsko-palestinskega konflikta. Poudarja tudi, da je odločitev ZDA v nasprotju z dosedanjimi mednarodnimi dogovori in lahko vodi v dodatne napetosti na terenu. Mir in stabilnost sta možna le ob spoštovanju mednarodnega prava, vključno s številnimi resolucijami Generalne skupščine in Varnostnega sveta Združenih narodov, z resolucijo 478 iz leta 1980 na čelu, ki poziva k opustitvi vseh pravnih in administrativnih ukrepov, ki spreminjajo ali lahko spremenijo status Jeruzalema. “Rešitev dveh držav, dosežena skozi pogajanja in ob spoštovanju osnovnih načel mednarodnega prava, z Jeruzalemom kot bodočo prestolnico obeh držav, je edina možna pot do miru in stabilnosti tako za Izrael in Palestino kot za celotno regijo,” so poudarili.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)