Vojna v Kijevu: Saakašvili prišel pred parlament in zahteva Porošenkov odstop, “impičment”, vzklikajo demonstranti! – TOPNEWS.si

Vojna v Kijevu: Saakašvili prišel pred parlament in zahteva Porošenkov odstop, “impičment”, vzklikajo demonstranti!

Vojna v Kijevu: Saakašvili prišel pred parlament in zahteva Porošenkov odstop, “impičment”, vzklikajo demonstranti!

Miheil Saakašvili, vodja ukrajinskega opozicijskega Gibanja novih sil, ki so ga njegovi pristaši osvobodili iz policijskega vozila, je prispel pred ukrajinsko Verhovno rado in zahteval zamenjavo z oblasti predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

Ukrajinski mediji ocenjujejo, da je pred ukrajinskim parlamentom nekaj tisoč ljudi. Nujno mora odstopiti javni tožilec Jurij Lucenko in vodstvo SBU, poziva Saakašvili. Množica pred parlamentom je zahtevala “impičment” predsedniku Porošenku. Saakašvili je prebral sporočilo podpore Carla Bildta, bivšega zunanjega ministra Švedske. Zbranim pred parlamentom je spregovorila v angleškem jeziku tudi neka ženska, katere ime je neznanka.

Saakašvili je na oder pripeljal pravoslavnega popa, ki je pričel s petjem in izvajanjem blagoslova zbranim. Opravil je tudi molitev, kot običajno stori med protesti, ki se odvijajo že od 17. oktobra.

Saakašvili je zbranim dejal, da so oblastniki na oblast prišli s pomočjo zavajanja in s provokacijami ter tako tudi vladajo. Kaj si Porošenko misli? Sedanja oblast je rezultat Majdana. Povedal sem policijskim specialnim silam: Saakašvili ne bo nikoli padel na kolena, je sporočil Saakašvili z govornice pred ukrajinskim parlamentom

“Pozivam Ukrajince! Porošenko in njegovi ljudje so okupirali vse funkcije, danes se moramo zbrati in mirno povedati parlamentu – dosti je, banda mora oditi, impičment”, je dejal Saakašvili v spremstvu ovacij. Šefi vseh varnostnih služb Ukrajine so nujno pozvani v Verhovno rado, tako kot tudi državni tožilec. Kljub močnemu varovanju, se proti centru Kijeva zgrinja reka državljanov.

“Poveljeval sem vojski proti predsedniku Rusije Vladimirju Putinu. Ustanovil sem Zvezo gruzijskih oficirjev proti Putinu, oni pa me obtožujejo, da delam za Putina”, je dejal Saakašvili. “Čas je, da začnemo boj za osvoboditev države pred Porošenkom, pred kradljivci, ki jim dirigirajo iz tujine”, je sporočil svojim pristašem Saakašvili, pričakan z ovacijami “impičment”.

Malo pred 14. uro se je začel Saakašvilijev miting pred Verhovno rado. “Dal bom življenje za svobodo Ukrajine! Želim pozvati vse Kijevčane, da pridejo danes na ulice, da se zberemo na Majdanu in začnemo protest za odstranitev Petra Porošenka in njegove bande iz Ukrajine”, je dejal Saakašvili zbranim, ko je šel v Verhovno rado, ki jo varuje trojna vrsta specialne policije.

Okoli 200 Saakašvilijevih pristašev je blokiralo ulice in postavilo barikade v centru Kijeva, policija jih je poskušala razgnati tudi z vodnimi topovi. V spopadih s policijo je bilo poškodovanih nekaj demonstrantov, poročajo lokalni mediji.

Demonstranti postavljajo barikade iz avtomobilskih gum, kontejnerjev za smeti in drva. Sredi “vojne” med demonstranti in policijo je Saakašvili vzkliknil, da gre v Verhovno rado zrušit Porošenka in “njegovo bando”. Pozval je demonstrante, da zavzamejo Trg neodvisnosti v Kijevu, znan po tem, da seje leta 2014 na njem začela krvava Majdanska vstaja, ki je rezultirala vojno na vzhodu Ukrajine in samoodcepitvev Donjecke in Luganske oblasti.

protesti kijev policija

Policisti poskušajo potisniti demonstrante, ki nadaljujejo z razbijanjem policijskega kordon

protesti kijev poroshenko

Saakašvili je začel s provokacijo že zgodaj zjutraj, ko je na strehi svoje hiše grozil, da bo skočil. Nato so ga policisti aretirali, začel pa se je splošni kaos. Bivši gruzijski predsednik se je uspel izviti iz rok policije s pomočjo pristašev opozicije, nezadovoljnih z oblastjo in izzval ogromne proteste v centru Kijeva.

Saakašvili, bivši guverner ukrajinske regije Odese in zdajšnji lider ukrajinskega opozicijskega Gibanja novih sil, je bil aretiran, ker je organiziral miting v centru Kijeva, kjer je pozval Ukrajince, da “odklonijo diktaturo oligarha” in namesto tega vzpostavijo “diktaturo srednjega razreda”. Organiziral je tudi “Marš za odpoklic” Petra Porošenka in se sam ponudil za novega premierja.

Na Saakašvilijev poziv, demonstranti že od 17. oktobra kampirajo pred ukrajinskim parlamentom, kjer zahtevajo sprejem zakona o odvzemu imunitete poslancem, vzpostavitev sodišča proti korupciji, spremembe in dopolnila volilnega zakona in sprejem zakona o odpoklicu predsednika.

Predsednik Ukrajine Porošenko je 20. oktobra izjavil, da je pravi cilj organizatorja protestov destabilizacija razmer v Ukrajini, ukrajinski javni tožilec Jurij Lucenko pa je opozoril na to, da Saakašvili in njegovi pristaši pripravljajo državni udar in da sprejemajo finančna sredstva iz tujine.

Sicer pa sta bila Saakašvili in Porošenko zaveznika med vojno v Donbasu, na vzhodu Ukrajine. Maja 2015 je predsednik Ukrajine Porošenko postavil bivšega predsednika Gruzije Saakašvilija za guvernerja Odese, ki pa je 8. maj 2017 odstopil.

V živo iz Verhovne rade in dogajanje pred njo:

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)