Britanski Guardian: Plenković je prvi vodja iz EU, ki je podprl vojnega zločinca – TOPNEWS.si

Britanski Guardian: Plenković je prvi vodja iz EU, ki je podprl vojnega zločinca

Britanski Guardian: Plenković je prvi vodja iz EU, ki je podprl vojnega zločinca

Sodbo Haaškega sodišča je hrvaški premier Andrej Plenković razglasil za “globoko moralno krivico”

Britanski The Guardian piše: “Slobodan Praljak, režiser, ki je postal ključni vodja bosanskohercegovskih Hrvatov v zgodnjih devetdesetih, je bil obsojen za zločine, ki vključujejo bombardiranje Mostarja in zlorabo vojnih ujetnikov”.

To sodbo je hrvaški premier Andrej Plenković razglasil z “globoko moralno krivico” (do šesterice obsojenih in hrvaškega naroda).

Namreč, gre za prvo objavo nekega vodje vlade države iz Evropske unije, kot piše Guardian, ki podpira obsojenega vojnega zločinca.

V svojem članku se je Guardian pozabaval tudi s potencialnimi varnostnimi pomanjkljivostmi v Haaški sodni dvorani.

Preiskovalci na Haaškem sodišču se trudijo zakrpati vse storjene varnostne pomanjkljivosti, v strahu, da se bodo tudi ostali zaporniki odločili za “Praljkovo potezo”, piše Guardian o dramatičnem samomoru.

Ob strani obtoženih so v večini haaških sojenj stali sodni policisti v modrih uniformah. Tako sta prejšnji mesec dva sodna policista stala z obeh strani Ratka Mladića. Med sojenjem Praljku pa ob njem ni stal niti en sodni policist. Prav tako britanski medij vztrajno poudarjata, da je bil Praljak obsojen na 20- letno zaporno kazen zaradi zločinov proti muslimanom in da niti eden sodni policist ni opazil stekleničke v Praljkovih rokah.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)