Brglez: “SMC s SDS zagotovo ne bo v koaliciji” – TOPNEWS.si

Brglez: “SMC s SDS zagotovo ne bo v koaliciji”

Brglez: “SMC s SDS zagotovo ne bo v koaliciji”

Proti koalicijskemu povezovanju s SDS po volitvah ste se izrekle vse parlamentarne stranke v odgovorih za Mladino. Zakaj?

“Ker se očitno vse stranke borimo za iste volivce. Žalostno dejstvo je, da tekmujemo za tiste volivce, ki bodo glasovali proti SDS z Janšo na čelu. To ni tista skupina volivcev, ki glasujejo za nekoga. To je fenomen slovenskega političnega prostora.”

Torej se niste opredelili proti SDS, ker je to stranka, ki poglablja razkole v slovenski družbi, ki ima skrajna stališča do nekaterih vprašanj in povzroča preglavice vladi pri vprašanju NLB, soočanju z begunsko problematiko, pri implementaciji arbitražne odločbe itd.?

“Še marsikaj drugega je SDS. Škodo državi povzroča marsikje, kjer je treba stopiti skupaj. V opoziciji se lahko delno otreseš odgovornosti za določene odločitve, pa še vedno ravnaš konstruktivno. Pri arbitraži so bili prvi koraki SDS po razsodbi zelo konstruktivni, zato smo lažje zapirali določena vprašanja. Pri drugih stvareh pa so njihova stališča včasih tako radikalna, da je praktično nemogoče sodelovati. Hkrati pa verjetno obstaja določen strah, da se bo ob povezovanju s tako zelo strukturirano stranko tvoja strankarska struktura razkrojila. SMC s SDS zagotovo ne bo v koaliciji. Za drugi stranki aktualne koalicije, ki že zdaj mnogokrat bolj(e) sodelujeta s SDS kot SMC, pa nisem tako prepričan.”

Kako to, da je v primeru Ahmada Shamija tudi SMC s premierjem Cerarjem obrnila ploščo? V javnosti je bilo videti, kot da je klecnila pred ustavno obtožbo, olje je na ogenj prilil še minister Erjavec.

“Ne bi vedel, kaj se je zares dogajalo na vladi. Kolikor sem razbral iz pogovorov in medijev, se mi zdi, da je predsednik vlade iskreno iskal rešitve, gospod Erjavec pa notranjepolitične točke oz. morda že bodočo koalicijo s SDS, če ta zmaga drugo leto na volitvah.”

Prvak upokojenske stranke ima veliko svobodo pri izjavah o arbitraži, zaradi česar je nastal spor s predsednikom vlade in tudi nedostojna izjava v zvezi s prosilcem za azil Shamijem.

“Ne vem, če ima veliko svobodo. Si jo pa vzame. Pač svoje mnenje o zadevah postavlja pred interese in ugled države. Isto je bilo s primerom Shami. Veste, diplomati drugih držav so tu, da opazujejo in poročajo. In, ja, njegove izjave so bile sporočene v druge prestolnice. To vem. Tudi obnašanje Desusa in neodziv gospoda Erjavca v zvezi z Zakonom o financiranju vzgoje in izobraževanja po nepotrebnem zapleta odnose s Svetim sedežem ter zmanjšuje ugled Slovenije v Svetu Evrope in EU. A del krivde je tudi na SMC, ki se še vedno odziva prepočasi, predvsem pa se ne zna odzivati na nizke udarce, ki jo doletijo.”

“Če gledamo le to, koliko je vpitja okrog posameznih vprašanj, bi lahko zaključili, da je več nasprotnikov vsekakor v opoziciji. Ko pa pogledamo delo in prizadevanja na ključnih projektih, pa je ovir v koaliciji žal ta trenutek že preveč”

Milan Brglez v intervjuju za Večer o tem, da se je Janša obnašal veliko bolj odgovorno kot Erjavec.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
 • comment-avatar
  Aleksander Jakopič 6 let

  In … Kje je članek, prispevek VV.ja?

 • comment-avatar
  xtc 6 let

  Ja res bi znalo biti veseli bodo ,če bodo videli še kdaj parlament.

 • comment-avatar
  mginko 6 let

  Ha mladina – kaj pa je to? Udbomafijski podmladek ? Narodu je že jasen odgovor.