Predvolilno darilo poslancev SD in Levice, Jana Škoberneta in Mihe Kordiša, Janezu Janši – TOPNEWS.si

Predvolilno darilo poslancev SD in Levice, Jana Škoberneta in Mihe Kordiša, Janezu Janši

Predvolilno darilo poslancev SD in Levice, Jana Škoberneta in Mihe Kordiša, Janezu Janši

Sirska državljanska vojna, ki se je začela spomladi leta 2011 v okviru protestov arabske pomladi, z vsedržavnimi protesti proti predsedniku Bašarju al Asadu, se počasi končuje. Vlada je proteste nasilno zatrla. Konflikt se je iz uglednih protestov postopoma spremenil v oboroženi upor. Zaradi vojne je veliko število civilistov zapustilo Sirijo in se najprej premaknilo v Turčijo, nato pa še v druge države Evropske Unije. Primer deportacije sirskega migranta Ahmada Shamieha z intervenco predsednika vlade Mira Cerarja, zaradi katere je slovenski premier dobil ustavno obtožbo, je v pičlih treh dneh Slovenijo spravil na noge oziroma v konflikt epskih razsežnosti. Gre za fenomen, kako lahko primer enega migranta vrže iz tira celotno slovensko politiko.

ahmad shamieh

Politiki in stranke, ki se še niso dobro ohladili po predsedniških volitvah, so padli v vročo kampanjo za parlamentarne volitve. Uporabljena so najtežja orožja, ustavna obtožba predsednika vlade, potem napoved interpelacije proti notranji ministrici, pravosodnemu ministru in tu še ni konec. Poslanci, ki so Ahmada Shamieha pripeljali v parlament, se verjetno niso niti zavedali kakšno darilo so dali opoziciji in SDS-u, saj se je migrantska kriza na velika vrata vrnila v parlament, na družbena omrežja in med ljudi.

skobrne novinarsa ahmad

Miro Cerar se je znašel v situaciji, ko karkoli naredi, nič ni prav. Približno tako kot so včasih rekli na Štajerskem, če pozdraviš si bil tepen, ker te nihče ni nič vprašal, če pa ne pozdraviš, pa si zopet tepen, ker si nevljuden. V vsakem primeru je karkoli narediš narobe.

zidan cerar

Ko vlada oziroma ko predsednik ni interveniral v primeru Karba, je bil izgon družine z malim otrokom na Hrvaško deležen kritike, da ravna nehumano in da bi lahko preprečil deportacijo. Ko pa je v primeru Sirca Ahmada Shamieha interveniral, je dobil ustavno obtožbo. Včerajšnja celodnevna seja vlade, je bila pravzaprav razprava ne samo o usodi migranta, ampak razprava o vladi in koaliciji, kjer je postalo jasno, da so Cerarju koalicijski partnerji SD & kombinacija z Združeno levico nastavili, kot bi se temu reklo v vojaškem žargonu, “pohodno mino”.

Najprej so begunca pripeljali v parlament, nato pa še na sejo vlade v prenesenem pomenu. In seveda opozicijska SDS je zadevo izkoristila do maksimuma. Če ne bi šlo za odločanje na vladi pod pritiskom ustavne obtožbe, bi seveda bilo odločanje bolj rutinsko. Tako pa je pravzaprav za Cerarja še najbolje, da je bilo, kot je bilo in sicer, da vlada ni našla soglasja za to, da bi odločila po 51. členu Zakona o tujcih.

skobrne kordis

Še kako prav imajo tisti, ki pravijo, da to ni bila samo razprava o sirskem beguncu, ampak o vladi in koaliciji, kjer je SD zabil Cerarju nož v hrbet. Erjavec je ostal modro nevtralen v tem sporu, s SD-jem naj bi se strinjal samo pravosodni minister Goran Klemenčič.

Če bi včeraj na vladi dosegli konsenz o tem, da Šami ostane v državi in dobi dovoljenje za začasno prebivanje v skladu z 51. členom zakona o tujcih, bi bila migrantska problematika rdeča nit kampanje pred parlamentarnimi volitvami. Omenjeni člen namreč določa izjeme, zlasti ko gre za osebe, ki so uspešne na znanstvenem, kulturnem in športnem področju, v konkretnem primeru pa teh elementov vlada ni zaznala, je po dolgi razpravi vlade povedal Erjavec. Možnost odločanja po tem členu je namreč v minulih dneh napovedal prav premier Miro Cerar.

jansa smeh

Seveda je tudi res, da so Cerarja ministri na nek način pustili na cedilu, težko pa si je predstavljati, da bi recimo v vladi Janeza Janše, pa naj si gre za njegove ali koalicijske ministre, ministri predsedniku vlade obrnili hrbet.

Še enkrat, če ne bi bili v predvolilni kampanji za parlamentarne volitve, zadeva ne bi dobila takšnega spina, ki je razgalila prave načrte vseh akterjev v tej zgodbi, kjer je pravzaprav še najmanj šlo za usodo sirskega migranta, ampak je bolj razgalila antagonizme v politiki, seveda ne samo med pozicijo in opozicijo, ampak predvsem znotraj koalicije, kjer se v prenesenem pomenu gledajo prek puškinih cevi in poteka še bolj neusmiljen politični boj med opozicijo in koalicijo oziroma vlado.

Drug segment pa je seveda javno mnenje in dvojna narava slovenske duše, kar se je pokazalo na predsedniških volitvah, ki bi ji kot politična opcija še najbolj odgovarjali krščanski socialisti. Med tednom si levičar, v nedeljo pa greš k maši. Glede tujcev, so Slovenci nezaupljivi in konzervativni, če hočete ksenofobni, glede lastnine in enakosti pa čisti socialisti. Kako zadovoljitvi oziroma voditi vse odtenke sivine slovenske duše, pa je seveda drugo vprašanje.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (7)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Gospodu Ahmadu moramo biti v Sloveniji na nek način hvaležni. Prepričan sem, da je večina državljanov končno le spregledala, kakšne bedake in dvoličneže imamo v parlamentu ter vladi. Res je grozljivo, ko ugotoviš, da ustavni pravnik in profesor na PF, ki je po nesreči postal PV, ne ve, da sta zakonodajna in izvršilna oblast med seboj ločeni in neodvisni. Kar učijo v 7. razredu OŠ, pri domovinski vzgoji. In še, da pri pravnomočnih sodnih odločbah ni retroaktivnosti.
    Upajmo, da se bodo volivci tega spomnili tudi na naslednjih DZ volitvah in ne bodo spet nasedli novim obrazom, zavitim v doktorsko-profesorski celofan ali prekarsko miselnost.
    Pa še to, v 8. razredu OŠ pri državljanski vzgoji učence učijo, da morajo biti mediji pluralni in nadzirati oblast. Učijo jih tudi, da razvijajo kritično pismenost v zvezi z mediji. Tu bi veljalo število ur povečati, ker mediji pri nas ne opravljate svoje dolžnosti in nekritično podpirate nesposobne levičarje na oblasti.

  • comment-avatar
    lojze 6 let

    Kot pravi člankar so Slovenci do tujcev ksenofobni. Slovenci smo majhen narod in stalno na prepihu, ohranili smo se zaradi obračanja po vetru in prilagodljivosti sledeč načelu: ne moreš scati proti vetru. Ksenofobni pa nikakor nismo, poglejte koliko tujcev je pri nas dobilo domovinsko družino.Koliko tujcev je županov, svetnikov, poslancev in prav je tako. Med balkanskimi vojnami smo sprejeli 70.000 pravih beguncev, Ne smemo si pa dovoliti, da nas zmerjajo, da tujce sovražimo. Mnenje člankarja, da smo Slovenci nagnjeni k socializmu je posledica sedemdesetletne napačne šolske vzgoje in izjemno velikega in preobilnega javnega sektorja, ki je v celoti socialističen in, ki ustvarja javno mnenje (in gre na volitve!). Po Hayeku pa je socialist tisti, ki ne razume ekonomije, če bi jo razumel bi ne bil socialist. Tako, krog je zaključen, člankar pa poceni politikant!

    • comment-avatar
      Dušan Ripoten 6 let

      Slovenci do tujcev ksenofobni ??
      Če bi bolo to res,ko bi bila vojna na balkanu,bi pač ne sprejeli nikogar,na mejo bi poslali vojsko,pa naj stopi čez črto kdo za svoje življenje.
      Tako pa je v Slovenijo prišlo čez 70 000 beguncev,samo nekaj je blo narobe,TO,DA VSI TUDI NISO POTEM ZAPUSTILI DRŽAVE,PAČ SO SE MAL PRI “ŽLAHTI” POSKRILI – DANES PA LAJAJO V LUNO,ČEPRAV JE MLAJ

  • comment-avatar
    francelj3 6 let

    Sirska, ne pa sirijska. Razen če smo začeli govoriti slovenijsko.

  • comment-avatar
    Iva 6 let

    >Gre za fenomen, kako lahko primer enega migranta vrže iz tira celotno slovensko politiko.

    Ne vrže pa s tira MEDIJEV, PRAVNIH STROKOVNJAKOV in VLADAJOČIH POLITIKOV absurdno sojenje dr. Noviču, skregano z zdravo pametjo, ki se je začelo z obtožbo tožilke Žgajnarjeve (v aferi farmacevtka je slučajno? pozabila začeti postopek). Ta je pri obtožbi vztrajala, kljub temu, da v teku treh let NI PREDLOŽILA NOBENEGA dejanskega dokaza, ki bi potrjeval Novičevo krivdo (sic!). In, saj ni res, pa je, trudila se je celo omejiti preiskavo na enega samega osumljenca (dr. Noviča) in s tem ONEMOGOČILA iskanje resničnega morilca dr. Jamnika. VIDEO posnetki dogajanja na parkirišču namreč nakazujejo organizirano skupino, ki je izvedla mafijski umor!

    Tožilka in sodnica Koleta sta delovali popolnoma usklajeno. Čeprav so številni izvedenci in priče Noviča razbremenili, je sodnica povzela in obsodila Noviča le na osnovi mnenja kontaminiranega inženirja (udba) Sabliča, ki je, saj ni res ” z verjetnostjo, ki meji na gotovost” (sic!) določil Noviča za morilca.

    Po več kot 4 mesecih višje sodišče še molči.
    Novič pa gnije v priporu že tretje leto, saj je Ustavno sodišče obstruiralo pritožbo, da bi se branil s svobode (sodba ni pravnomočna), češ da ne gre za nepopravljive posledice! Ali mislijo da je duša materija? Mogoče sodijo po sebi? Kar 6 je takih osebkov, med njimi 4 ženske. SRAMOTA !!!
    http://dosjemilkonovic.si/post/333010/dosje-milko-novic-odprto-pismo-predsedniku-rs-borutu-pahorju

  • comment-avatar
    bisabre 6 let

    Trenutno se pri nas vrti nova operna uspešnica, namesto Seviljskega brivca gledamo in poslušamo Sirskega brivca.