Ostro: Madžarska obtožila ZDA vmešavanja v volilno kampanjo in notranje zadeve – TOPNEWS.si

Ostro: Madžarska obtožila ZDA vmešavanja v volilno kampanjo in notranje zadeve

Ostro: Madžarska obtožila ZDA vmešavanja v volilno kampanjo in notranje zadeve

Madžarska vlada je obtožila ameriški Sate Departement vmešavanja v notranje zadeve in volilno kampanjo na Madžarskem.

Ministrstvo za zunanje zadeve Madžarske je poklicalo odpravnika poslov ameriškega veleposlaništva v Budimpešti Davida Kostelancika na pogovor, potem ko je biro State Departementa za demokracijo, človekove pravice in delo (DRL) 7. novembra objavil, da bo odobril do 700.000 dolarjev za “projekte, ki povečujejo dostop državljanov do objektivnih informacij o domačih in globalnih vprašanjih na Madžarskem”.

State Departement je objavil na svoji spletni strani, da je cilj DRL ponuditi podporo medijem izven Budimpešte pri obveščanju javnosti na podlagi dejstev in povečanje njihovih spremljevalcev ter ekonomske neodvisnosti, poroča ameriški Politico. Čeprav bodo sredstva ZDA zagotovljena šele maja 2018 oziroma po volitvah na Madžarskem, Budimpešta trdi, da takšno financiranje pomeni ameriški poseg v notranjo politiko.

“Menimo, da gre za zelo čudno zadevo. Slednje ocenjujemo kot neobičajni korak med zaveznicama”, je dejal na tiskovni konferenci šef kabineta premierja Janoš Lazar.

madzarska state department 1

Lazar je še dodal, da načrti State Departementa o financiranju medijev pomenijo “vmešavanje v predvolilno kampanjo” in da ni jasno “kakšen je cilj ameriškega State Departementa”. Ministrstvo za zunanje zadeve Madžarske se je v preteklosti že pritožilo glede zanimanja State Departementa za madžarske medije v mesecu oktobru letos, ko so odpravnika poslov Kostelančika poklicali na pogovor, da pojasni svoj govor o obrambi svobodnega tiska na Madžarskem.

Oglasil se je tudi minister za zunanje zadeve Madžarske Peter Szijjarto in obtožil ZDA vmešavanja v notranja vprašanja in volilno kampanjo, saj ameriški State Departement ponuja finančno pomoč tako imenovanim “objektivnim” medijem.

Szijjarto je ocenil, da je ameriška akcija “šokantna in nenavadna” med dvema zavezniškima državama.

ZDA so izrazile zaskrbljenost zaradi “negativnega trenda” na področju svobode medijev na Madžarskem in navedle, da se je število neodvisnih medijev zmanjšalo ter da medijski trg nadzirajo ljudje blizu oblasti.

State Departement je prejšnji teden pozval madžarske medije, ki imajo sedež izven Budimpešte, da se prijavijo za koriščenje ameriških fondov za demokratizacijo medijev. Program je vreden 700.000 dolarjev in želi omogočiti državljanom Madžarske lažji dostop do objektivnih informacij o notranjih in globalnih temah javnega pomena.

Sredstva bodo na voljo od meseca maja do konec junija 2018, parlamentarne volitve pa bodo na Madžarskem potekale aprila ali maja naslednje leto.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)