Konec “Antične Makedonije” – zaključen najbolj kontroverzen projekt vlade Gruevskega, vreden več kot 400 milijonov evrov – TOPNEWS.si

Konec “Antične Makedonije” – zaključen najbolj kontroverzen projekt vlade Gruevskega, vreden več kot 400 milijonov evrov

Konec “Antične Makedonije” – zaključen najbolj kontroverzen projekt vlade Gruevskega, vreden več kot 400 milijonov evrov

Makedonski minister za kulturo Robert Alagjozovski je dejal, da vlada v Skopju ne bo več trošila denarja za projekt “Skopje 2014”. Gre za kontroverzen podvig bivše vlade Nikole Gruevskega, ki je doslej stal Makedonijo več kot 400 milijonov evrov.

“”Skopje 2014″ je projekt, ki ga ne nameravamo nadaljevati ali zanj nameniti kakršnakoli dodatna finančna sredstva” je dejal makedonski minister za kulturo Robert Alagjozovski. Poleg tega je še dodal, da je delovna skupina dostavila elaborate za tri spomenike, o usodi katerih bo odločila vlada. Elaborat obsega spomenik “Bojevnik na konju”, ki se nahaja na glavnem mestnem trgu, kompozicijo skulptur, poimenovano Mati Tereza in kip Andona Janeva Koseta. Minister za kulturo Robert Alagjozovski je še povedal, da vlada v Skopju ne bo več porabljala denarja za projekt “Skoplje 2014”.

image (58)

Po ocenah strokovnjakov je vlada Nikole Gruevskega za projekt “Skoplje 2014” porabila več kot 400 milijonov evrov in popolnoma spremenila videz glavnega mesta Makedonije. Projekt so začeli izvajati leta 2008 in je od začetka izvajanja pa do danes izzval resne polemike med urbanisti, kot tudi ostre proteste iz sosednje Grčije.

image (59)

Skopje je tako dobilo spomenike v čast Winstonu Churchillu, Aleksandru Velikemu, njegovemu očetu Filipu II, Georgu Washingtonu, Abrahamu Lincolnu, Materi Terezi, kot tudi grandiozna poslopja, spomenike, fontane in mostove – vse v različnih neoklasičnih in baročnih stilih.

Projekt so kritizirali predvsem zaradi njegove visoke cene, pa so tako kritiki poudarjali, da bi lahko denar porabili za nove stavbe, tovarne ali ceste, urbanistični strokovnjaki pa so menili, da gre za kič.

image (60)

Tako so zgradili 28 metrov visoko bronasto statuo z imenom “Bojevnik na konju”, ki spominja na Aleksandra Velikega.

Zaradi tega podviga je napetost dosegla vrhunec marca 2009, ko je skupina študentov Arhitekturne fakultete v Skopju mirno protestirala proti projektu, nato pa so jih pretepli nacionalistični aktivisti.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)