Koliko je vredna beseda Milana Kučana in Janeza Janše? – Pahorja izvolili desni volivci – TOPNEWS.si

Koliko je vredna beseda Milana Kučana in Janeza Janše? – Pahorja izvolili desni volivci

Koliko je vredna beseda Milana Kučana in Janeza Janše? – Pahorja izvolili desni volivci

Sinočnje vzdušje v medijskem središču v Cankarjev domu je bilo precej klavrno ali “duhamorno”. Brez pretiranega veselja zmagovalca Boruta Pahorja in brez objokovanja poraza pri Marjanu Šarcu. Kot da bi se zgodilo nekaj, kar se je moralo zgoditi. Če pustimo ob strani relativno nizko volilno udeležbo in tesen rezultat za manj kot tri odstotne točke razlike, kjer sta tako Pahor kot Šarec dobila nekaj manj kot 20 odstotkov glasov volilnega telesa, kar je celo nad pričakovanji za volitve predsednika v drugem krogu. Od analiz je še vedno najbolj zanimiva twittosfera, kjer so se oglasili praktično vsi glavni akterji. In kaj je glavna mantra – vprašanje ali so Pahorja izvolili desni volivci. V to je prepričan nekdanji predsednik parlamenta Pavle Gantar ter nekateri politični analitiki. Politični analitik Miloš Čirič je glede na volilno udeležbo prepričan, da so Pahorju glede na volilno udeležbo prinesli zmago desni volivci. Ali je Nova Slovenija s podporo tik pred koncem kampanje nadomestila stranko SDS, je ključno vprašanje. Vendarle se zdi, da je, kot ugotavlja Igor Pribac nepodpora Janeza Janše in podpora polkovnikov SDS v zadnjem hipu, največ, kar je Janez Janša storil za Boruta Pahorja. Če bi ga izrecno podprl, bi Borut Pahor na dva glasova za, dobil 3 glasove proti.

Gregor Golobič v tvitu Borut Pahor, SD, Desus, Nsi vs Marajan Šarec = 53: 47 in nadaljuje “Politični establišment se bo še naprej samoomejeval s strici, volivci pa z iluzijami o clean – cut odrešeniku.

Janez Janša na Twitterju odgovarja desno telo ni izvolilo nikogar. Trenutno skoraj ne obstaja. Obstaja nevolilno telo, ki je obupalo nad demokracijo. Vladajo namreč pretežno tisti, ki ne sodelujejo na volitvah.
Ključno vprašanje pa je kako so v resnici glasovali volivci SDS -a oziroma ali je šlo za dvojno igro in sicer po eni strani napadanje Janeza Janše Boruta Pahorja, po drugi strani pa interno navodilo, naj SDS vendarle podprejo Boruta Pahorja. Veliko število pomembnih ljudi iz SDS-a je vendarle tudi javno podprlo Pahorja recimo Vinko Gorenak in še nekateri drugi tako pomembni politiki SDS-a kot tudi politični komentatorji, med njimi prav gotovo Lucija Ušaj.

Če ostanemo na deklarativni ravni se seveda postavlja vprašanje kredibilnosti avtoritet, predvsem Janeza Janše na eni in Milana Kučana na drugi strani, ki kot ugotavlja Peter Jambrek, nimata vpliva več kot na četrtino volilnega telesa. Če bi namreč bil njun vpliv večji, vsaj na javno izrečene kritike, Pahor ne bi bil izvoljen za predsednika države. Pa vendarle je treba, kot v primeru Georga Busha starejšega, ki je dejal berite mi iz ustnic, verjetno brati politična sporočila iz ustnic politikov. Nobene podpore Borutu Pahorju. Sam ne verjamem, da bi si upali nekateri vplivni ljudje iz SDS- deklasirati Janeza Janšo tako, da ne bi sledili njegovim javnim navodilom in bi na družbenih omrežjih veselo razglašali, da bodo kljub deklariranim stališčem vodstva podprli Pahorja. V tem kontekstu je verjetno realna ocena, da bi bila Janševa podpora Pahorju tako kot na prejšnjih predsedniških volitvah, bolj škodljiva kot koristna. Na tokratnih predsedniških volitvah je namreč javna nepodpora Janše Pahorju bolj koristila. Kaj je šlo narobe oziroma kakšna so bila dejanska sporočila strankam, bo po vsej verjetnosti še predmet številnih političnih analiz, vendar si upam trditi, da so politični analitiki preveč površno brali sporočila politikov. Nenazadnje je Pahorju med prvimi čestital prav Janez Janša in Stanislav Zore, kar je sicer politično korektno. Je pa seveda bistvena razlika med prvimi Pahorjevimi volitvami in zadnjimi predsedniškimi volitvami, saj je bil Pahor tudi javno dolžan zahvalo desnici in Janši za izvolitev, tokrat pa ne.

Razen seveda, če ni šlo samo za “face saving”, kjer je ena javna (ne) podpora, drugo pa je dejansko navodilo strankarskim bazam kako naj volijo oziroma koga naj podprejo na volitvah. Pri tem je zanimiva ugotovitev Gregorja Golobiča: Podpora Ljudmile Novak & Nsi najbrž ni bila absolutno odločilna, je pa povečala razmik. Pozitivno, da so dali prednost lastnemu političnemu pozicioniranju pred konfesijo kandidata še posebej, ker (za razliko od Janeza Janše) ne bodo dobili nič, še Tonin bo izgubil svoj volilni okraj.

Na tej točki pa se že začenja neka nova zgodba in sicer zgodba o parlamentarnih volitvah, kjer je kolalicija SD, Desus in Nsi le s težavo in minimalno razliko premagal Marjana Šarca.

twit 13

twit 12

twit 11

twit 10

twit 9

twit 8

twit 7

twit 6

twit 5ž

twit 4

twit 3

twit 2

twit 1

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
 • comment-avatar
  Iva 7 let

  … po drugi strani pa interno navodilo, naj SDS vendarle podprejo Boruta Pahorja.

  Bo treba vprašati še rumenega Kršinarja, ki je zaroto proti Pahorju videl v paktu Janša-Kučan, a ne?

  Medtem ko sem sama (nisem članica nobene stranke, sem pa demokratka alias desničarka) demokratično ostala doma, saj me ni prepričal noben kandidat, da bi glasovala ZANJ
  (nisem hotela glasovati PROTI Šarec, čeprav podpira državno lastnino-nakup Mercatorja, ni za prodajo NLB, gleda v prihodnost brez “očiščenja” z revolucionarnimi zločini preteklosti in obsodbe preteklega totalitarnega sistema, ki sega z lovkami celo v današnje čase; no tudi Pahor tega noče podpreti v obliki obsodilne deklaracije),
  pa so moji znanci, tudi člani SDS, glasovali za Pahorja oz. proti Šarcu.

  Prav neverjetno je, kako politični spletkarji s pomočjo medijev in raznih komentatorjev s teorijami pletejo “zaroto” proti Janši, ker vedo, da ima še vedno močno podporo med ljudmi.