Milan Brglez v pozivu na volitve med vrsticami podprl Šarca – TOPNEWS.si

Milan Brglez v pozivu na volitve med vrsticami podprl Šarca

Milan Brglez v pozivu na volitve med vrsticami podprl Šarca

Brglez v svojem pozivu na predsedniške volitve sicer želi “vse dobro obema obema kandidatoma, predvsem pa veliko vladarske modrosti tistemu, ki bo v nedeljo, 12. novembra 2017, izvoljen za predsednika Republike Slovenije”. Pa vendarle v nadaljevanju v pismu med drugim zapiše: “Če izpostavim tisto, kar sem na svoji spletni strani zapisal ob razpisu volitev predsednika republike v avgustu, lahko poudarim, da Slovenija danes potrebuje »avtonomno in odločno osebo s pokončno držo, ki nas bo znala v sodelovanju z drugimi predstavniki države mednarodno predstavljati in zunanjepolitično zastopati, v notranji politiki pa prevzeti svoj delež politične odgovornosti za blaginjo Slovenije (in torej vseh, ki v njej živimo) ter prispevati svoj delež k obnovi zaupanja v demokratično politiko in pravno državo«.

Sicer pa je že pred prvim krogom Jože Artnak, generalni sekretar SMC, napisal brez dlake na jeziku: “Če kdo meni, da je to dosedanji predsednik, je moje osebno prepričanje, da se močno moti. Poleg tega, da sodeluje z desnico, je prav on zelo odgovoren za to, da je bila v naši državi nedavna finančna in gospodarska kriza mnogo daljša, kot v vseh drugih razvitih evropskih državah in to predvsem na račun tega, da se vlada pod njegovim vodenjem nanjo ni odzvala ustrezno in pravočasno. Za to obstajajo nesporni dokazi. Zaradi tega so mnogi zelo močno trpeli.

Kakor tudi zanj velja, da na položaju predsednika vlade ni bil kos velikim projektom, kakršen je TEŠ 6. Njegove izjave, da so bili za ta poguben projekt odgovorni drugi, ne morejo držati in jih ne moremo jemati drugače kot izigravanje javnosti”.

POZIV PREDSEDNIKA DRŽAVNEGA ZBORA dr. MILANA BRGLEZA K UDELEŽBI NA VOLITVAH PREDSEDNIKA REPUBLIKE SLOVENIJE

Ljubljana, 10. november 2017

Spoštovani državljani in državljanke, Slovenija letos praznuje 25-letnico vzpostavitve Državnega zbora, Državnega sveta in institucije predsednika republike. Zato je tako simbolično kot dejansko pomembno, da z udeležbo na volitvah kot državljanke in državljani prevzamemo svoj del odgovornosti za našo skupno državo.

Zame kot predsednika Državnega zbora je pomembno, da na mesto predsednika republike izvolimo človeka, ki stoji in bo stal za svojimi besedami ter ki govori in bo govoril tudi z dejanji. Volilna kampanja je razkrila kar nekaj vsebinskih razlik med kandidatoma, na nas pa je, da presodimo, kdo je tisti, ki je po našem mnenju vreden zaupanja. Če izpostavim tisto, kar sem na svoji spletni strani zapisal ob razpisu volitev predsednika republike v avgustu, lahko poudarim, da Slovenija danes potrebuje »avtonomno in odločno osebo s pokončno držo, ki nas bo znala v sodelovanju z drugimi predstavniki države mednarodno predstavljati in zunanjepolitično zastopati, v notranji politiki pa prevzeti svoj delež politične odgovornosti za blaginjo Slovenije (in
torej vseh, ki v njej živimo) ter prispevati svoj delež k obnovi zaupanja v demokratično politiko in pravno državo«. O tem, kdo to je, bomo odločali v nedeljo.

Zatorej vas, spoštovane državljanke in državljani, pozivam, da se v nedeljo, 12. novembra 2017, odpravite na volišča. Vsak glas šteje. Šteje za izvolitev in šteje tudi za legitimnost mandata funkcije predsednika republike. Ostati doma oziroma ne oditi na volišča pomeni, da prepustimo odločitev drugim, sočasno pa zavestno prispevamo h krizi demokratičnih institucij. Predsednik republike je po mojem mnenju preveč pomembna funkcija, da bi ji z našo neudeležbo na volitvah znižali stopnjo legitimnosti.

Alternative neudeležbi vedno obstajajo, svoboda izbrati na volitvah pa bo obstajala le, če bomo svojo neodtujljivo pravico izbrati tudi izkoristili in jo s tem potrdili. Konec koncev je izvolitev predsednika republike naša skupna odgovornost. Kajti ta oseba nas bo – kot državo in državljane – predstavljala naslednjih pet let. Vesel bom, če bo udeležba na voliščih višja kot v prvem krogu. Tudi zato, ker bo to pokazalo, da smo kot narod in nacija ter kot posamezniki in posameznice odgovorni do naše domovine in naše skupne prihodnosti.

Vse dobro želim obema kandidatoma, predvsem pa veliko vladarske modrosti tistemu, ki bo v nedeljo, 12. novembra 2017, izvoljen za predsednika Republike Slovenije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)