Plagiatorstvo, reciklažno novinarstvo ali namerna ignoranca? – TOPNEWS.si

Plagiatorstvo, reciklažno novinarstvo ali namerna ignoranca?

Plagiatorstvo, reciklažno novinarstvo ali namerna ignoranca?

Ko smo včeraj na Topnews objavili informacijo, da je Upravno sodišče ugodilo predlogu za izdajo začasne odredbe v zvezi s tožbo Damjana Damjanoviča, ki se je pritožil na sklep ministra za kulturo Antona Peršaka o razrešitvi z mesta direktorja Slovenske filharmonije, smo hkrati naredili majhen eksperiment kako se bodo odzvali mediji. Najprej tišina, nato pa z večurno zamudo objava brez navajanja vira informacije. Nekateri mediji so naredili kar copy & paste dokumentov – sodbe, na kateri smo namenoma na prvi strani desno zgoraj zakrili del besedila oziroma vir, ki nam je dal dokumente. Najprej smo bili veseli dokaza, da novinarski kolegi seveda prebirajo Topnews, kar smo vedeli in kar je hvalevredno. Najdlje je šla STA, ki je pozno popoldne seveda brez navedbe vira, takole ignorirala citiranje in navedbo vira z besedami, da tako poročajo “mediji”, ne spletni portal Topnews ampak, kar mediji.

Mediji: Upravno sodišče zadržalo razrešitev direktorja SF Damjanoviča

Ljubljana, 6. novembra – Upravno sodišče je zadržalo sklep, s katerim je ministrstvo za kulturo razrešilo direktorja Slovenske filharmonije (SF) Damjana Damjanoviča s funkcije, kar bi se moralo zgoditi 15. novembra. Na sklep, ki ga je izdal minister Tone Peršak, je Damjanovič sprožil upravni spor, sodišče pa mu je ugodilo, poročajo mediji.

Še enkrat veseli smo, da se velikemu številu zvestih bralcev spletnega portala Topnews pridružujejo še novinarski kolegi iz ostalih redakcij, saj informacije in dejstev enostavno ni mogoče ignorirati. In prav je, da je javnost obveščena in če k temu pripomore portal Topnews je to seveda dobro in v interesu javnosti. Narobe pa je, da gre za prilaščanje tujega avtorskega dela z krilatico, “kot poročajo mediji”. Temu se po razlagi slovenskega etimološkega slovarja enostavno reče plagiat.
Razlaga

Tujka, prevzeta prek nem. Plagiat iz frc. plagiat v enakem pomenu, kar je izpeljano iz frc. plagier ‛narediti plagiat, prepisati in predstaviti za svoje’, plagiaire ‛plagiator’, to pa je izposojeno iz lat. plagiārius ‛ugrabitelj, kdor lovi ljudi in jih prodaja za sužnje’, plagiātor ‛lopov, prevarant’, plagiāre ‛ugrabiti’. Lat. besedna družina je izpeljana iz plaga v pomenu ‛mreža’. Beseda poleg tega pomeni še ‛prevleka’ in ‛ploskev, ravnina, pokrajina’ (Ga, 699, WH II, 314).

Zanimiva je zgodovina plagiatorstva, ki je, kot piše v tekstu “Plagiatorstvo in njegovo preprečevanje” Ivan Kanič iz Ekonomska fakulteta “dobilo negativno oznako nemoralnega dejanja v Evropi šele v 18. stoletju. Pred tem so skozi vso zgodovino civilizacije avtorje in umetnike vzpodbujali h kar se da vernemu posnemanju mojstrov in vzornikov, da bi se izognili “nepotrebnemu izumljanju”. Nov moralni koncept obsojanja takega početja se je razvil najprej v akademskem okolju, nato še v novinarstvu. Danes je plagiatorstvo akademska sleparija in sramota, v novinarstvu pa kršitev novinarske etike, v obeh primerih z resnimi posledicami. V umetnosti so stvari še vedno precej drugačne, delno zaradi še vedno prisotne težnje po (študioznem) posnemanju mojstrov preteklosti in sodobnosti, delno pa zaradi mnogo bolj nedoločljive podobnosti med izvirnikom in plagiatom. Izrezovanje in ponovna uporaba (po domače copy & paste) dokumentov ali njihovih delov z internetnih strani je postalo “tolerirani” fenomen današnjih dni, ki se ga večji del pišočih in drugače ustvarjajočih pogosto sploh ne zaveda oziroma mu pripisuje povsem minorni pomen. Na razpolago so celo brezplačna računalniška orodja, namenjena prav takemu početju (programiranemu generiranju naročenih besedil ob uporabi fragmentov že objavljenih avtorskih besedil) in v svojem oglaševanju to prav ponosno poudarjajo. Žal gre danes vse prepogosto za besedila ali dele besedil, slike, zvočne in videoposnetke, ki jih množice brez slabe vesti javno predstavljajo kot svoje ali “pozabijo” povedati, da niso njihovo delo. Cele spletne strani in objave na blogih se nenadoma pojavljajo kot delo “novega avtorja” in pod njegovim imenom in brez kakršne koli omembe izvirnega vira ali avtorja”.

Priporočam v branje celotni tekst besedila na naslednji povezavi: “Plagiatorstvo in njegovo preprečevanje”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    No ja, to počnete vsi mediji, le da eni bolj drugi manj.
    Kako se npr. reče temu prispevku, http://www.topnews.si/2017/10/27/sarec-in-pahor-med-milanom-kucanom-in-janezom-janso/, avtorsko delo ??? Ne se hecat.