Bo Katalonija dobila novega liderja? Puigdemontov naslednik je všeč Madridu! – TOPNEWS.si

Bo Katalonija dobila novega liderja? Puigdemontov naslednik je všeč Madridu!

Bo Katalonija dobila novega liderja? Puigdemontov naslednik je všeč Madridu!

Odstavljeni predsednik Katalonije Carles Puigdemont izgublja pozicijo med podporniki zaradi svojega vedenja in bega v Bruselj, piše Deutsche Welle in trdi, da bi utegnil biti Puigdemontov naslednik tisti, ki bo zagovarjal pravzaprav enaka stališča, vendar na drugačen način. Santiago Vila Vicente želi postati novi predsednik katalonske vlade. Kot kaže je Madridu po volji.

Do nedavnega še Puigdemonov kolega v katalonski vladi Santiago Vila Vicente se prav tako bori za neodvisnost, piše DW, vendar v okviru španskega zakona.

Santiago Vila Vicente, znan tudi kot Santi Vila, velja za “prijateljski obraz katalonskega separatizma.” DW piše, da je sprejemljiv tudi za Madrid: bil je edini minister katalonske regionalne vlade, ki je odstopil, ko je ocenil, da je Puigdemont odšel predaleč v sporu z Madridom.

“Moji poskusi dialoga so spet propadli”, je sporočil preko družbenih omrežij potem, ko je odstopil.

naslednik katalonia 1

DW piše, da je Vila zares v dneh, ko so odnosi med Madridom in Barcelono postajali vse bolj napeti, poskušal najti neko rešitev, ki bi jo vsi sprejeli. Za razliko od svojega bivšega šefa Puigdemonta, ima osebne zveze s pomembnimi politiki v Madridu, tako v vladajoči Ljudski stranki kot tudi pri Socialdemokratih.

Deutsche Welle ugotavlja, da je za Santi Vilo Puigdemon zaključena zgodba. Ne glede na to ali bo Puigdemont v Belgiji aretiran in izročen Španiji, se bodo tako ali drugače o njem morda pisalo v knjigah, vendar pa ne bo smel imeti neke vloge na bližajočih se volitvah. Ne le Katalonci, temveč tudi vodstvo Puigdemontove stranke trdi, da ni vedelo nič o njegovih namerah v zvezi z odhodom v Belgijo.

DW poudari da, čeprav sta Puigdemont in Santi Vila krenila po različni poti, imata isti cilj: neodvisnost Katalonije. Edina razlika je, da Vila želi doseči ta cilj “na zmeren način”. “Separatizem je legitimen, vendar se ga mora braniti znotraj zakonskih okvirov”, je izjavil Vila. Puigdemontovo hitenje je pravzaprav le otežilo skupni cilj. “Sedaj potrebujemo umirjenost in preudarnost. Želimo Katalonijo pripeljati do neodvisnosti, vrgli pa so nas v čas, ko še sploh nismo imeli avtonomije”, meni Vila.

Zato poziva k potrpežljivosti. Razmišlja v zgodovinskih dimenzijah zato, ker je zgodovino tudi študiral. Preden je začel politično kariero, je predaval zgodovino, najprej v gimnaziji, nato pa tudi na Univerzi v Gironi. Po volitvah, ki bodo v Kataloniji potekale 21. decembra, Santi Vila želi postati novi šef regionalne vlade in prepričan je, da lahko zmaga. “Imam ekipo, imam podporo in imam odločnost”, je izjavil pred nekaj dnevi za program RAC 1. Želi, “da se sliši glas zmernih” v Kataloniji, ki so bili ujeti v odločitve Puigdemonta in nasilno reakcijo Madrida. Za Vilo je dolga politična pot: najprej je bil aktiven v Republikanski levici Katalonije ERC, stranki s ponosno zgodovino v boju proti diktatorju Francu, da bi nato prešel v Konvergenco in Unijo (CiU), politično organizacijo, iz katere je nastala tudi Puigdemontova Demokratska evropska stranka Katalonije (PDeKAT).

Vodstvo stranke, kot kaže, nima problema s tem, da bo Vila kandidiral, čeprav je izstopil iz stranke. Tiskovni predstavnik stranke Josep Lluis Kleries je izjavil, da ima Vila “vso pravico kandidirati” za predsednika pokrajinske vlade.

naslednik katalonia 2

DW piše, da Vila ostro kritizira (vendar ne z imenom) še ne tako daleč nazaj soborca Puigdemonta v boju za neodvisnost, z oceno, da so nekateri “podlegli lastni zaslepljenosti” in “pokazali presenetljivo naivnost glede na svoja leta” in verjeli, da se neodvisnost lahko doseže “takoj”, “na lahek način” ali “brezplačno”. Sedaj se mora boj za neodvisnost Katalonije graditi od začetka. Res je, da se Vila zavzema za pot k neodvisnosti “brez kompromisov”, vendar je stvar v temu, da se “to stori dobro” in v okviru zakona.

Vila ima za 21. december tri glavne programske cilje: “Obramba institucij in samouprave” – torej vrnitev dosedanjega statusa avtonomije, doseči “amnestijo” in priti do tega, da se “spor reši po politični poti”, ne da bi se s tem ukvarjalo državno tožilstvo. In nenazadnje – da Katalonci izvedejo referendum o neodvisnosti, ki ga bo “priznala Španija in mednarodne institucije.”

Ko pa gre za slednje, bi lahko tudi Vila v Madridu naletel na zid. Ne glede na to, da četudi bi Puigdemontov referendum odobrila vlada v Madridu, bi najverjetneje imel enako usodo kot na Škotskem – tesno zmago zagovornikov obstanka v Španiji, o tem pa se v Madridu sploh ne želijo pogovarjati, zaključi Deutsche Welle.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)