Grozi mu do 30 let zapora: Puigdemont se je predal belgijski policiji, popoldne zaslišanje – TOPNEWS.si

Grozi mu do 30 let zapora: Puigdemont se je predal belgijski policiji, popoldne zaslišanje

Grozi mu do 30 let zapora: Puigdemont se je predal belgijski policiji, popoldne zaslišanje

Bruselj – Belgijska državna televizija je za regijo Flandrije VRT sporočila, da se je danes odstavljeni predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont skupaj s svojimi štirimi ministri predal tamkajšnji policiji, belgijski tožilec pa je izjavil, da bo zaslišan danes popoldne in da bo zjutraj sodnik odločal o njihovi usodi.

Belgijska državna televizija je za regijo Flandrije VRT sporočila, da se je danes odstavljeni predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont predal tamkajšnji policiji. Skupaj z njim so se predali tudi štirje njegovi ministri na policijski postaji v Bruslju.

Belgijsko Državno tožilstvo je sporočilo, da se bo belgijski tožilec danes do 14.00 opredelil do evropskega zapornega naloga odstavljenega predsednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta in štirih njegovih bivših ministrov. Belgijsko državno tožilstvo je pred tem sporočilo, da proučuje zahtevo za aretacijo Puigdemonta in štirih njegovih ministrov, ki so ga prejeli od španskih oblasti.

image (56)

Odstavljeni katalonski lider Carles Puigdemont je včeraj izjavil, da je pripravljen sodelovati z belgijskimi oblastmi, potem ko je Španija zanj izdala evropski zaporni nalog, ni pa povedal kje se nahaja. Slednje je sporočil preko svojega Twitter računa v nizozemskem jeziku, poroča AP.

“Pripravljeni smo na popolno sodelovanje z belgijskim pravosodjem, potem ko je bil izdan evropski zaporni nalog s strani Španije”, je napisal Puigdemont.

Na podlagi Evropske zahteve za aretacijo, bi lahko pretekli trije meseci preden se utegnejo katalonski lider Carles Puigdemont in štirje člani njegove odstavljene regionalne vlade vrniti v Španijo, so pred tem sporočile belgijske oblasti.

Belgijska vlada ne bo imela vpliva na prihodnost zamenjanega katalonskega liderja Carlesa Puigdemonta, je izjavil belgijski minister za pravosodje Koen Geens, Evropski zaporni nalog za aretacijo je “popolnoma legalen postopek”, poroča AP. Gens je poudaril, da za razliko od normalne mednarodne ekstradicije, “izvršna oblast ne igra nikakršne vloge v postopku evropskega zapornega naloga”.

“Vse gre preko direktnih stikov med pravosodnimi organi”, je dejal belgijski minister za pravosodje.

Belgijske oblasti so prejele s strani Španije zahtevo za aretacijo odstavljenega katalonskega liderja Carlesa Puigdemonta in ga preučile preden ga bodo predale sodniku, je sinoči izjavil za Reuters izjavil belgijski federalni tožilec Erik van der Sypt. “Proučili ga bomo in ga poslali preiskovalnemu sodniku morda jutri ali pojutrišnjem”, je dejal Van der Sypt.

Špansko Nacionalno sodišče je izdalo evropski zaporni nalog v katerem ga obtožujejo upora, spodbujanja upora, zlorabo javnih fondov in kršitev zaupanja. Španski sodnik je zavrnil Puigdemontovo prošnjo, da bi bil zaslišan preko video-konference iz Belgije.

Sodnica Nacionalnega sodišča Carmen Lamela je naslovila prošnjo belgijskemu tožilcu glede privedbe Piugdenonta in štirih ministrov, da izda ločene naloge za iskanje in aretacijo, da bi tako opozorili Evropol v primeru, če Puigdemont z ministri pobegne iz Belgije.

Bivši predsednik katalonske vlade, ki je zapustil Španijo in prispel v Belgiju poten, ko je Madrid odstavil regionalno vlado, je danes izjavil, da je pripravljen sodelovati na predčasnih regionalnih volitvah, ki jih je španska vlada razpisala za 21. december. Puigdemont je belgijski državni televiziji televiziji RTBE v francoskem jeziku dejal, da se je pripravljen predati “resnicoljubnem pravosodju (Belgije)”, ne pa tudi španskemu, saj so španske oblasti spolitizirane.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)