“Mainstream” mediji napačno razumeli Cerarja – TOPNEWS.si

“Mainstream” mediji napačno razumeli Cerarja

“Mainstream” mediji napačno razumeli Cerarja

Miro Cerar je na gradbišču tovarne industrijskih robotov japonske Yaskawe v Kočevju pojasnjeval tudi vsebino pisma članom SMC kako naj glasujejo v drugem krogu predsedniških volitev. Verjetno se še spomnite Georga Busha starejšega, ki je na vprašanje glede dviga davkov dejal “berite mi z ustnic: nobenih novih davkov.” Podobno bi se dalo razumeti tudi izjavo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je na izrecno novinarsko vprašanje koga SMC podpira v drugem krogu, dejal, da nobenega eksplicitno, vendar bi se iz njegovih besed in tudi iz pisma dalo razumeti, da SMC vendarle bolj preferira Marjana Šarca.

Gospod predsednik, v naslednjih dneh vas čaka še ena pomembna stvar predsedniške volitve. Vi ste menda v zadnjih dneh članom svoje stranke poslali pismo, kjer se sicer ne opredeljujete direktno, ampak nekateri člani ga berejo, da bolj stopate na stran gospoda Šarca. Berejo prav?

“Pismo članom, simpatizerjem SMC-ja, glede tega kako razmišljamo – vodstvo stranke, v drugem krogu predsedniških volitev je samo po sebi zelo jasno. Mi prepuščamo odločitev našim, bi rekel volivcem. Seveda smo imeli svojo kandidatko, bila je po moji oceni odlična kandidatka, vendar seveda kot rečeno se ni uvrstila v drugi krog. Ona je bila tista, ki je predstavila naše vrednote, naš pogled na predsedniško funkcijo na to vlogo, kako jo opravljati, kako ji na nek način povrniti neko tisto dostojanstvo in pravo vlogo, ki je mogoče nekoliko primanjkuje.

No, ker nismo bili uspešni, seveda moramo sedaj izbirati med dvema kandidatoma, ki sta se prebila v drugi krog. Seveda jima zato čestitam še enkrat in zdaj mislim, da bodo naši volivci prepoznali kateri je tisti pravi, kateri bo pokazal več tega predsedniškega, bi rekel dostojanstva, neke osveščenosti, odgovornosti. Hkrati bi pa res izkoristil to priliko, da pozovem prav vse državljanske in državljane, prav vse Slovence tudi po svetu, da pridejo na volitve, da gremo volite, kajti pomembno je, da se udeležujemo volitev, da s tem pokažemo neko našo državljansko odgovornost, da izkoristimo volilno pravico, kajti samo tako lahko demokracija polno deluje.”

Glede na različne interpretacije pismo objavljamo v celoti. Glede na stavek v pismu, ki je nedvoumen: “To nikakor ni zgolj spretnost nastopanja pred kamerami in zmožnost ugajanja, kot tudi ni izmikanje konkretnim stališčem in iskanje všečnih rešitev za vsako ceno,” pa pisma članstvu ni mogoče interpretirati drugače kot kritiko ravnanja predsedniškega kandidata Boruta Pahorja. In če pismo beremo med vrsticami ali kot je dejal ameriški predsednik George Herbert Walker Bush “berite mi iz ustnic – nobene podpore”, bi lahko zapisali, da SMC vendarle podpira Marjana Šarca.

Stališče vodstva SMC glede drugega kroga predsedniških volitev

Pred drugim krogom tokratnih predsedniških volitev je eno pogostejših vprašanj tudi to, komu bomo namenili podporo v SMC. Preden pojasnimo naše stališče do obeh kandidatov, želimo jasno sporočiti prepričanje, da je za nas najboljša kandidatka ostala zunaj dokončnega odločanja. Dr. Maja Makovec Brenčič ni bila deležna podpore, kot smo ji jo želeli, je pa odločno zastopala politiko, vrednote in držo, v katere verjamemo in jih ne zamejuje ena politična kampanja. S tega vidika je njen prispevek h krepitvi zmernega, razumnega, človekoljubnega in v prihodnost uprtega pogleda na slovenskem političnem polju trajen in neprecenljiv.

Želimo si, da bi kampanja pred drugim krogom volitev razpravo obeh kandidatov usmerila na tiste vsebine, ki so bistvo predsedniške vloge in funkcije. To nikakor ni zgolj spretnost nastopanja pred kamerami in zmožnost ugajanja, kot tudi ni izmikanje konkretnim stališčem in iskanje všečnih rešitev za vsako ceno. Želimo si, da bi oba kandidata jasneje odgovorila na dileme velikega dela volilnega telesa, ki se upravičeno sprašuje, komu sploh nameniti glas, da bo ta zares na strani odgovornega, zrelega in zglednega vodenja naše države.

Ker podpore kandidatom za vrhovno politično funkcijo v naši državi ne razumemo kot svojevrstno igro na srečo in nam preračunljivo zastavljanje glasu ni blizu, je za vas, drago članstvo naše stranke, gotovo razumljivo, da v drugem krogu volitev nobenega od kandidatov ne moremo decidirano podpreti. Pri tem pa se jasno zavedamo, čigav glas nas bo klical v nedeljo, 12. novembra. To bo glas Slovenije. To bo glas naše prihodnosti.

Vemo, da bo tudi vaša odločitev težka. Tokrat še posebej.

A verjamemo v vašo razsodnost in zmožnost presoje. Zato vas pozivamo, tako kot tudi vse ostale državljanke in državljane Republike Slovenije ter Slovenke in Slovence po svetu, da se 12. novembra odpravite na volišče in oddate svoj glas.

Vsak glas je izjemno pomemben, saj prispeva k demokratičnosti naše države in legitimnosti najvišje funkcije v državi. Neudeležba na volitvah pomeni, da namesto nas oziroma v našem imenu glasujejo tisti, ki na volišče pridejo.

Ko boste odločali o bodočem predsedniku republike imejte še posebej v zavesti, da je pravi lik predsednika republike lahko le oseba z visoko moralno avtoriteto, ki uveljavlja demokratične in humane vrednote ter predsedniški funkciji ne jemlje dostojanstva. Predsednik države bi morala biti oseba, ki je v preteklosti storila čim več dobrega za Slovenijo ter zna v zahtevnih trenutkih sprejemati tudi težke odločitve in zanje prevzemati odgovornost.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (6)
 • comment-avatar
  Iva 7 let

  Cerar : …. “da nobenega ne podpira eksplicitno, vendar bi se iz njegovih besed in tudi iz pisma dalo razumeti, da SMC vendarle bolj preferira Marjana Šarca.”

  Organizacija (Klan) “pripravlja” za parlamentarne volitve Šarca, ki so mu Toševi učenci že pred volilno kampanjo za predsednika “namerili” več kot 20%.

  Kučanu tokrat ni treba hoditi k Cerarju na obisk, tako kot je bil nekoč pri Pahorju (je Borut šele sedaj priznal) in Bratuškovi, kajti svetovna (nemška) konjuktura mu gre na roko. Lahko se bo hvalil, da je njegova vlada uspela preživeti cel mandat in ” je odprla nove dimenzije za Slovenijo”, je dejal prepotentni J. Leben po sprejetju zakona o drugem tiru.

  No, Cerar ustvarja sedaj z lopato tudi Silicijevo dolino na Kočevskem. Kar pa ne pomeni, da bo uspešen na naslednjih volitvah. Vse je odvisno od dominantnih medijev, ki jih je okupiral Klan. Zato se Cerar ne sme “oddaljiti” od Šarca, ki postaja nov obraz (ljubimec) vladajoče paradržave!

  • comment-avatar
   Rado K 7 let

   Dej Iva pojdi raje nazaj za štedilnik! Paradržava? Tudi meni ni povolji ta vlada – in marsikatera prejšnja, tudi mi ni po volji daleč pretirana birokracija, tudi mi ni po volji, da nikakor ne moremo zapreti vojnega dobičkarja, a vendar imamo demokracijo, smo članica evropske skupnosti, imamo pravno zaščito, tudi ono najvišjo v Strasburu.

   Govorjenje o paradržavi ni ravno znak kdo ve kakšne inteligence.

 • comment-avatar
  Aleksander Jakopič 7 let

  Znan je stavek, da je Pahor predsedniški funkciji vzel dostojanstvo, zato je poziv po nekom, ki “predsedniški funkciji ne jemlje dostojanstva” jasen klic k Šarcu.

  Zdi se, da bo zmagal, pa morda niti ne On kot tak. Slovenci namreč radi volimo v stilu; samo, da ni Janša. Pahorjevo druženje z njim je torej obrodilo sadove. Sedaj se bo glasovalo: samo, da ni Pahor 🙂

 • comment-avatar
  Iva 7 let

  Dvolični Cerar je nasprotoval referendumu (neposredna oblika demokracije) o zakonu o drugem tiru.

  Sedaj pa poziva prav vse Slovence tudi po svetu, da pridejo na volitve,
  ” da gremo volit, kajti pomembno je, da se udeležujemo volitev, da s tem pokažemo neko našo državljansko odgovornost, da izkoristimo volilno pravico, kajti samo tako lahko demokracija polno deluje.”

  Na referendumu imaš možnost obkrožiti DA ali NE, na prihajajočih volitvah pa ne.
  Ker ne podpiram nobenega kandidata in ker smatram, da sta bila Pahor in Šarec že vnaprej medijsko preferirana (halo efekt), se volitev (drugega kroga) ne bom udeležila (sic!).

  • comment-avatar
   Oregon 7 let

   edino normalno v dani situaciji. Upam da jih pride volit 15% da jim bo vsem v sramoto.

 • comment-avatar
  milanček 7 let

  idiota cerar in šarec nista vredna pol pičke hladne vode!