Katalonija: Prvi odzivi na razglasitev neodvisnosti – Finska in Argentina prvi, ki bosta priznali Katalonijo? – TOPNEWS.si

Katalonija: Prvi odzivi na razglasitev neodvisnosti – Finska in Argentina prvi, ki bosta priznali Katalonijo?

Katalonija: Prvi odzivi na razglasitev neodvisnosti – Finska in Argentina prvi, ki bosta priznali Katalonijo?

Poslanici v katalonskem parlamentu so včeraj razglasili neodvisnost Katalonije, vlada v Madridu pa je prevzela prve ukrepe in razpustila katalonski parlament, odstavila vlado in vodstvo policije, je dejal španski premier Mariano Rajoy. Odzvali so se že nekateri svetovni liderji. Večina jih podpira enotno Španijo. Finski in Argentinski parlament bosta odločala o priznanju novonastale države Katalonije.

katalonia neodvisna odzivi 2

Na situacijo v Kataloniji že prihajajo prvi odzivi svetovnih liderjev.

OZN in NATO

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je izjavil, da kakršnikoli pogovori o delitvi pooblastil ostajajo notranje vprašanje Španije, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Farhan Haq. Guterres je slednje izjavil potem, ko je premier Mariano Rajoy sporočil, da je španska vlada prevzela prve korake v odgovor na razmere v Kataloniji, s tem ko je Madrid razpustil regionalni parlament, zamenjal vlado in šefa policije.

katalonia neodvisna odzivi 3

Haq je dodal, da “generalni sekretar spodbuja obe strani, da poiščeta rešitev znotraj okvirov španske ustave na podlagi utečenih političnih in legalnih kanalov”, poročal AFP.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je komentiral, se “mora vprašanje Katalonije rešiti v okviru španskega ustavnega reda”. “Španija je posvečen zaveznik, ki pomembno prispeva k naši varnosti”, je sporočil preko Twitterja.

katalonia neodvisna odzivi 4

Alfano: Italija ne bo priznala neodvisnosti Katalonije

Italijanski minister za zunanje zadeve Angelino Alfano je sporočil, da Italija ne priznava in ne bo priznala enostranske razglasitve neodvisnosti Katalonije. Alfano je v sporočilu močno obsodil razglasitev neodvisnosti v katalonskem parlamentu in ocenil, da je to “zelo resna poteza, ki je izven zakonskega okvira”, poroča AP. Istočasno, je Alfano izrazil upanje. da bosta obe strani zmogli pogovore, da bi “zaščitile ljudi pred izbruhom napetosti”.

katalonia neodvisna odzivi 5

Španska vlada je prevzela prve ukrepe v odgovor na razmere v Kataloniji tako, da je razpustila regionalni parlament, odstavila vlado in vodstvo, je dejal španski premier Mariano Rajoy.

Rajoy je še povedal, da bodo v Kataloniji volitve v nov regionalni parlament potekale 21. decembra.

Škotska vlada spoštuje stališče Katalonije, slednje kritizira Madrid

Škotska vlada je sporočila, da “spoštuje in razume” stališče katalonske vlade, špansko centralno vlado v Madridu pa kritizirala zaradi “zavračanja dialoga”.

Vlada, ki jo vodi škotska nacionalna stranka in se zavzema za neodvisnost Škotske, je ocenila, da “vsiljevanje neposrednega nadzora Madrida nad Katalonijo ne more biti rešitev”, prenaša AP.

Škotska ministrica za zunanje zadeve Fiona Hyslop ni eksplicitno priznala Katalonije kot neodvisne države, je pa navedla v sporočilu za javnost, da narod Katalonije “mora imeti možnost odločati o svoji prihodnosti”, poroča britanski BBC.

skotska katalonia

“Evropska unija ima politično in moralno odgovornost podpreti dialog za rešitev nastale situacije na miren in demokratičen način”, je sporočila Hyslop.

Španski Senat je odobril vladi premierja Mariana Rajoya vzpostavitev neposrednega nadzora Madrida nad Katalonijo, samo nekaj minut zatem, ko je Katalonija razglasila neodvisnost.

Stališče Moskve ostaja nespremenjeno

Stališče Moskve glede vprašanja Katalonije ostaja nespremenjeno in dosledno, je izjavila za Sputnik tiskovna predstavnica Ministrstva za zunanje zadeve Rusije Maria Zaharova.

katalonia neodvisna odzivi 6

“Naše stališče do tega vprašanja je dosledno in se ni spremenilo. Bilo je večkrat objavljeno na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve“, je odgovorila Zaharova na vprašanje o odločitvi katalonskih oblasti za razglasitev neodvisnosti. “To stališče smo izrazili že pred katalonskim referendumom, med referendumom in takoj po referendumu in večkrat, ko sta Madrid in regionalni predstavniki sprejemali ustrezne ukrepe. Želim še enkrat poudariti, da se naše stališče ni spremenilo“, je dejala Zaharova. Pred tem je Ministrstvo za zunanje zadeve Rusije sporočilo da, ocenjuje dogodke v Kataloniji, zvezano osnovnim principom mednarodnega prava, kot notranjo zadevo Španije. Moskva je prav tako izrazila upanje, da se bo situacija rešila z dialogom, strogo v okvirih španske zakonodaje, v interesu enotne in prosperitetne Španije, na podlagi spoštovanja zagotavljanja pravic in svoboščin vseh državljanov Španije“.

Finska

Poslanec Mikko Kärnä, je najavil, da bo finskemu parlamentu predlagal, da slednji prizna novonastalo državo Katalonijo. Kärnä, ki prihaja iz vrst vladajoče Stranke centra, ki jo vodi premier Juha Sipilä, je čestital Kataloniji za neodvisnost takoj po tem, ko je katalonski parlament včeraj izglasoval odcepitev Španije.

katalonia neodvisna odzivi 7

Če bi Finska tudi uradno priznala Katalonijo, bi to pomenilo udarec EU, ki trdno podpira enotno Španijo, poroča londonski Daly Express. “Če bi Finska priznala Katalonijo, bi se s tem porogala Evropski uniji in njenemu zavračanju priznanja novega statusa tej regiji”, piše Daly Express.

Istočasno londonski dnevnik piše, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker opozoril, da se pojavljajo “razpoke” v okviru EU zaradi stanja v Kataloniji, ki je privedlo do razcepa v Uniji.

Argentina

Daly Express piše, da bi tudi Argentina utegnila formalno priznati Republiko Katalonijo.
Levičarski poslanec argentinskih socialistov Juan Carlos Giordano, ki predstavlja provinco Buenos Aires, je izjavil, da bo v argentinskem parlamentu vložil predlog, da Argentina priznana neodvisnost Katalonije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)