Vojna med Pahorjem in Šarcem – Drugi krog predsedniških volitev Pahor spremenil taktiko – Šarcu očital, da pomeni korak nazaj in da je on “nova” politika! – TOPNEWS.si

Vojna med Pahorjem in Šarcem – Drugi krog predsedniških volitev Pahor spremenil taktiko – Šarcu očital, da pomeni korak nazaj in da je on “nova” politika!

Vojna med Pahorjem in Šarcem – Drugi krog predsedniških volitev Pahor spremenil taktiko – Šarcu očital, da pomeni korak nazaj in da je on “nova” politika!

Prvo soočanje med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem se je začelo z najhujšim besednim spopadom med obema kandidatoma doslej. Pahor in Šarec sta snela rokavice in se zapletla v odprti verbalni spopad.

Začelo se je pravzaprav že dopoldne, ko je Karel Erjavec skoraj dobesedno šel iskat Boruta Pahorja v predsedniško palačo in na izvršilnem odboru Desusa Pahorju dejal: “Predsednik bo ugotovil, da vse poti vodijo v Desus. Samo moraš met srečo, da preživiš”. In prav zato gre za politično preživetje sedanjega predsednika.

Šarec je na podporo Desusa Borutu Pahorju odgovoril z besedami: “Nikoli nisem v življenju bil “fehtar”. Mislim, da bolj stranke nas kandidate potrebujejo, da se, po domače povedano, “prišlepajo” na nas. In sam tega “establišmenta” ne potrebujem, niti ga ne želim. Ker sam želim imeti podporo ljudi, navadnih ljudi. Če so te podprli strankarski veljaki, potem si jim dolžan”.

Karel Erjavec, ki na tiskovni konferenci ni skoparil za pohvalami na račun Pahorja, s katerim sta imela, kot ni pozabil omeniti takšna in drugačna obdobja, pa vendarle Pahor ni mogel kaj drugega, kot da je Erjavcu enostavno dejal: “Lepše ne bi mogli govoriti niti na mojem pogrebu”.

V predsedniški tekmi se vse bolj postavlja zid med Pahorjem in Šarcem, v smislu distinkcije med novo in staro politiko, med novo in staro politično garnituro, ali bolje rečeno vladajočo politiko in novo politiko. Šarec tu povzroča Pahorju velike probleme, še posebej, ko se je uspešno izvil in se distanciral od očitkov, da za njim stoji stara politična garnitura oziroma, da sta ga “lansirala” nekdanji predsednik Milna Kučan in Gregor Golobič. Ta manever, da bi Šarca v javnosti “lansirali” kot kandidata stricev iz ozadja, se očitno ni prijel niti v prvem krogu, je pa učinkovito sredstvo za nevtralizacijo kogarkoli, ki se pojavi na politični sceni.

Vsi poskusi, ki so jih v zadnjih letih poskušali posamezniki ali stranke, v smislu plasiranja novih obrazov, so se končali ali z medijskimi umori ali izgoni iz političnega raja, da bi vse ostalo tako kot je. Tu bo zgodba še bolj zanimiva, če bi Pahorju uspelo obdržati predsedniško funkcijo, kar je daleč od samoumevnega in bi Šarec nastopil na naslednjih volitvah kot samostojni politični kandidat.

Marjan Šarec je na prvem soočanju pred drugim krogom med drugim dejal, da je samostojen kandidat, brez botrov. “Koga bo volil Milan Kučan, je njegova osebna odločitev” je med drugim dejal Šarec. In še “upokojenci bi morali ostati to, kar so – upokojenci. Ni pomembno, ali so na levi ali desni strani” ter se s tem uspešno distanicirali tako od nekdanjega predsednika Milna Kučana kot vodje opozicije Janeza Janše, predvsem pa od pobude 25-ih intelektualcev, ki so kritizirali Boruta Pahorja pred prvim krogom predsedniških volitev.

Predsedniški spopad je vedno bolj spopad med starim političnim razredom, ki mu pripada tudi Pahor ter zgodbami, ki so nastale v zadnjih 25 letih od osamosvojitve naprej in med novo politično matrico in novimi ljudmi. Zanimivo bo, saj bo politični “establišment” poskušal narediti vse, da se nič ne zgodi in da Pahor ostane predsednik, saj s tem zagotavljajo kontinuiteto politične matrice vladanja ali oblike vladanja v zadnjih 25 letih.

Medtem ko Pahor zagotavlja, da je on nova politika, ki jo je “trasiral” v svojem predsedniškem mandatu, predvsem na točki domnevne pripravljenosti na sodelovanje z Janezom Janšo, kar naj bi mu zamerila stara garnitura in kar naj bi bil, poleg njegove pripravljenosti za spravo, glavni razlog za pismo 25 intelektualcev in nastop nekdanjega predsednika Milana Kučana. Vendar tu nastane problem, saj je najbolj ostra kritika Boruta Pahorja pred volitvami prišla prav s strani Janeza Janše, ki se je nadaljevala tudi po volilnem večeru.

“Dejstvo je, da je v drugi krog organizatorjem vseh teh projektov uspelo spraviti dva kandidata, med katerima osebno ne vidim razlike. Zagotovo bo kdo izmed naših volivcev to razliko prepoznal, se pa bojim, da bo udeležba zelo nizka in bo novi predsednik izvoljen z manj kot 25-imi ali celo manj kot 20-imi odstotki glasov vseh volivcev” je po prvem krogu dejal Janša, kar ni zvenelo ravno kot podpora Pahorju oziroma poziv članom SDS, naj gredo na volitve, ravno obratno.

Še bolj “ekzakten” je bil Aleš Hojs, ki je prav tako kot Janša dejal, da je bil njegov glas na predsedniških volitvah “konzumiran” in da ga v drugem krogu prav tako kot Janše na volitve ne bo. “Odločitev na prejšnjih volitvah, da podpremo Boruta Pahorja, se je pokazala kot napačna. Bolje bi bilo, da bi imeli še pet let na čelu Danila Türka in bi vsaj vedeli, da nam vlada trda levica, kot pa da smo mislili, da nam vlada sredinski politik, za katerega pa se je izkazalo, da to ni.”

Prava vojna pa se je odvijala na prvem soočenju na 24ur zvečer, kjer smo videli doslej najbolj odprti obračun med Pahorjem in Šarcem, kakršnega v prvem krogu ni bilo. Oba kandidata, če se izrazim s Pahorjevim besednjaku, “žejna soočanja” sta začela najprej pri očitkih Pahorju, da je Instagram predsednik. Šarec je v tokratnem soočanju presenetil z nastopom in Pahor je očitno dobil, vsaj to lahko rečemo za uvod v drugi krog predsedniških soočanj, pravega nasprotnika. Ko sem gledal duele med Pahorjem in Šarcem sem razmišljal od kod pravzaprav Šarcu neverjetno presenetljiva izkušnja v političnih spopadih. Spomnil sem se na Radio Ga Ga, kjer je Šarec stokrat preigral takšne duele, za katere včasih nisi vedel ali so fantje med sabo v Hribarjevem šovu resnično skregani med sabo ali samo igrajo, da so skregani.

Glavna poanta prvega soočenja je vsekakor poskus Boruta Pahorja, da se predstavi kot “novi” politik z očitkom Šarcu: “Vi pomenite korak nazaj, ne naprej. Za vašo izvolitev se potegujejo ljudje, ki z mojim delom in stališči niso zadovoljni.” To ni ostalo neopaženo pri političnih analitikih, ki menijo, da bo Pahor težko prepričal z novo strategijo volilnega štaba, po kateri je svoj pet letni mandat označil kot spremembo

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)