Opozorilo ameriškega inštituta: Najmanj 5.600 borcev Islamske države se je vrnilo v matične države – TOPNEWS.si

Opozorilo ameriškega inštituta: Najmanj 5.600 borcev Islamske države se je vrnilo v matične države

Opozorilo ameriškega inštituta: Najmanj 5.600 borcev Islamske države se je vrnilo v matične države

Po porazu v Iraku in Siriji se je najmanj 5.600 borcev Islamske države vrnilo v svoje matične države, piše v najnovejšem poročilu ameriškega Centra Soufan.

Ameriški think-tank Center Soufan” ugotavlja v poročilu Beyond the Caliphate, da so se militantni skrajneži v zadnjih dveh letih vrnili v 33 držav. Med njimi je okoli 850 ljudi, ki so odšli v Irak in Sirijo iz Velike Britanije. Povratniki, večina katerih je v zaporih ali pa se je za njimi izgubila vsaka sled, bodo v prihodnjih letih predstavljali resno varnostno grožnjo.

Islamska država je izgubila večino ozemlja “kalifata”, ki so ga islamski skrajneži razglasili leta 2014 in je pritegnil tisoče džihadistov iz vsega sveta. Prejšnji teden je zveza sirijskih Kurdov in arabskih borcev, ki jo podpirajo ZDA, prevzela popolni nadzor nad Rako, glavnim mestom Islamske države.

Zbrani podatki po padcu administrativnih centrov Islamske države, kot je bil Raka, so pripomogli k potrditvi identitete 19.000 od več kot 40.000 pripadnikov Islamske države iz 110 držav, kolikor se ocenjuje, da jih je prispelo v Irak in Sirijo z namenom, da se pridružijo džihadistom. Vendar pa podatki ne razkrivajo, kaj se je po tem z njimi zgodilo.

Sklicujoč se na službene podatke iz 33 držav, “Soufan” piše, da se predvideva, da se je najmanj 5.600 tujih pripadnikov Islamske države vrnilo v svoje države. Ta številka vključuje tudi 400 od 3.417 pripadnikov iz Rusije, 760 od skupno 3.244 iz Savdske Arabije, 800 od skupno 2.926 iz Tunizije in 271 od 1.910 iz Francije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)